Weather Icon
Ινδία , Κορωνοϊός - Covid-19 24 Απριλίου 2021

Τι συμβαίνει στην Ινδία με την πανδημία τώρα

Τι συμβαίνει στην Ινδία με την πανδημία τώρα

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ινδία, Διονύσης Κυβετός, μας περιγράφει πώς η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Ινδία, η χώρα των χρωμάτων, των γεύσεων, των θρησκειών λόγω του υπερπληθυσμού δοκιμάζεται περισσότερο από όλους από τον φονικό ιό.

Είναι πράγματι κυκεώνας να μπορείς να διαχειριστείς υγειονομικά μια χώρα, που είναι ο δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κίνα στον πλανήτη. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, συγκεκριμένα 1.390.568.000, αγωνίζονται καθημερινά να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό, που έχει ήδη αφαιρέσει τη ζωή σε 180.550 συμπολίτες τους. Ο Έλληνας πρέσβης Διονύσης Κυβετός από την πρωτεύουσα της χώρας, το Δελχί, μας μιλάει δίνοντάς μας την εικόνα που επικρατεί.

Αυτή τη χρονική στιγμή που μιλάμε η Ινδία βρίσκεται στο πικ της πανδημίας. Περιγράψτε μας με αριθμούς και, για να κυριολεκτώ, με εκατομμύρια την κατάσταση στη χώρα;

Πολύ σωστά, μερικές φορές εδώ τα νούμερα είναι ασύλληπτα, φαντάζουν τρομακτικά και σίγουρα δεν μπορεί κανείς επακριβώς να τα υπολογίσει. Είναι γνωστό ότι μετά τις ΗΠΑ η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα. Ενώ είχε αρχίσει να διαφαίνεται τον Ιανουάριο μία σταδιακή αποκλιμάκωση, δυστυχώς τώρα τον Απρίλιο αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί. Αυτή τη στιγμή η χώρα μετράει 15.321.089 κρούσματα, από τους οποίους 2.031.957 νοσούν, 13.108.582 έχουν αναρρώσει, ενώ έχουν πεθάνει 180.550 άνθρωποι τοποθετώντας την Ινδία στη τρίτη θέση σε θανάτους μετά τη Βραζιλία. Χθες 19 Απριλίου τα κρούσματα που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ινδία ήταν 273.810.

Αποδέχονται τον εμβολιασμό, πόσοι έχουν εμβολιαστεί και με ποια εμβόλια;

Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι είναι θετικοί στον εμβολιασμό, ανυπομονούν μάλιστα να εμβολιαστούν, ξεκίνησαν από τις ευαίσθητες ομάδες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τους οδοκαθαριστές, προχωρώντας σε μεγαλύτερες και πιο ευπαθείς ηλικίες.

Στο Δελχί βρίσκεται το Ινστιτούτο Ορού, εξ ου και η Ινδία θεωρείται η μεγαλύτερη παρασκευάστρια χώρα εμβολίων στον κόσμο, καλύπτοντας το 60% των αναγκών παγκοσμίως. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση ξεκίνησε κάτι σαν μαραθώνιο για ηλικιωμένους, εμβολιάζει όλους εκείνους που έχουν συμπληρώσει τα 45 χρόνια με βεβαρυμμένη υγεία αλλά και αυτούς άνω των 60.

Χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια τα οποία παράγονται στο Νέο Δελχί, το covishield/Astra Zeneca και το Covaxin της Bharat bio tech που είναι το Ινδικό, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την τρίτη φάση δοκιμών. Οι πιο ευκατάστατοι διαλέγουν AstrαZeneca, οι υπόλοιποι παίρνουν το Covaxin, επίσης για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό έχουν παραγγείλει και ποσότητες από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

Η αιτία που δεν προτίμησαν Pfizer είναι η μεταφορά και ο τρόπος φύλαξης. Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί 110.533.000 άνθρωποι με στόχο την ημέρα να εμβολιάζονται 4 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή 120 εκατ. τον μήνα. Ο ιδιοκτήτης του Ινστιτούτου Ορού Αdar Poonawalla, που είναι και ο ιδιοκτήτης της AstraZeneca, προέτρεψε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να σταματήσουν για δύο μήνες οι εξαγωγές από Ινδία – είχαν σταλεί εμβόλια περίπου σε 100 χώρες- για να εμβολιαστούν πρώτα όλοι Ινδοί. Οι πλούσιοι πληρώνουν 3 ευρώ το εμβόλιο ενώ οι άποροι το παίρνουν δωρεάν. Υπάρχουν σε όλη την επικράτεια πλακάτ που ενημερώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, επίσης σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία πριν την ομιλία ακούγονται χρήσιμες οδηγίες σε δύο γλώσσες (αγγλικά – Hindi) κατά του ιού, μάλιστα στην τηλεόραση περνάει συνεχώς ένα τρέιλερ, όπου γράφει: «Ινδία προστατέψου», «Κατασκεύασε μάσκες μόνος».

Έχετε ενημερωθεί επίσημα από το υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις;

Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας δεν έχει κυκλοφορήσει. Στον ινδικό τύπο η πρώτη μετάλλαξη αναφέρθηκε πέντε Οκτωβρίου του 2020 με 850 κρούσματα και κωδικό μετάλλαξης Β.1.167. Σήμερα 20 Απριλίου, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ έχουν ακολουθήσει άλλες δύο μεταλλάξεις, οι οποίες ίσως να ευθύνονται για την έξαρση της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε και εμείς επίσημες ενημερώσεις από τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών.

 

για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube