Weather Icon

Τι σημαίνει το “αρμένικο” χαστούκι στον Ερντογάν…

Τι σημαίνει το “αρμένικο” χαστούκι στον Ερντογάν…

Το περασμένο Σάββατο στις 24 Απριλίου την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση του συμβάντος ως “Γενοκτονία”…

Όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων το έπραξε το 2019, ο κ. Ερντογάν αντέδρασε με αγανάκτηση, δηλώνοντας ότι μια χώρα  που βαρύνεται με γενοκτονία, δουλεία και εκμετάλλευση δεν είναι σε θέση να κρίνει την Τουρκία.

Αν η αναγνώριση αυτή είχε γίνει πριν από 10 ή 20 χρόνια θα αποτελούσε ένα ισχυρό σοκ σε μια “εγκάρδια” συμμαχία όπως ήταν μέχρι πρόσφατα αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, το 2021 όμως με όσα έχουν προηγηθεί δεν αποτελεί παρά άλλο ένα επεισόδιο σε μια κατεστραμμένη σχέση που θα μπορούσε να καταλήξει σε σύγκρουση και επεισοδιακό διαζύγιο.

Η σιωπηλή συγκάλυψη της γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας στις αρχές του περασμένου αιώνα για χάρη του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας ως εταίρου στο “μαλακό υπογάστριο” της “Σοβιετίας” αποτελεί όνειδος για τις δυτικές δημοκρατίες.

Εν αντιθέσει με τη Γερμανία που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Εβραίων, ζήτησε συγγνώμη και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέβαλε και αποζημιώσεις, η Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια που ακολούθησαν τη Γενοκτονία του 1915, την αρνείται και την αποκρύπτει.

Κατά την θεωρία των γενοκτονιών, η μετά την εγκληματική πράξη προπαγάνδα που την δικαιολογεί, την αποκρύπτει και την αρνείται, συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του εγκλήματος.

Με την άρνηση και απόκρυψη η λογική που οδήγησε στη γενοκτονία παραμένει σε ισχύ. Επιπλέον η άρνηση του θύτη και η σιωπή της Παγκόσμιας Κοινότητας αυξάνουν τις πιθανότητες επανάληψης ενός παρόμοιου  εγκλήματος.

Βλέπε: Γενοκτονία: Η σημασία της αναγνώρισης και της καταδίκης της άρνησης…

Η αρχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 1915 και αποτελεί την πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα και προάγγελο του Ολοκαυτώματος. “Ποιος θυμάται τους Αρμένιους…” φέρεται να απάντησε ο Αδόλφος Χίτλερ όταν του ετέθησαν κάποιοι προβληματισμοί για τις πιθανές συνέπειες του Ολοκαυτώματος.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων όπως και των υπόλοιπων Χριστιανικών πληθυσμών που διαβιούσαν στα γεωγραφικά όρια που ορίζουν τη σημερινή Τουρκία εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της δημιουργίας του  σύγχρονου έθνους κράτους της Τουρκίας.

Η αναγνώριση πως ο πυρήνας της Εθνοθρησκευτικής συνείδησης ενός λαού, ο οποίος συνιστά στιβαρό υπαρξιακό θεμέλιο των σύγχρονων εθνών κρατών, στηρίζεται σε ένα μαζικό έγκλημα, συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικάνο Πρόεδρο δεν θα έχει κάποια άμεση νομική ή οικονομική  επίπτωση στο καθεστώς Ερντογάν και την Τουρκία. Αποτελεί όμως ένα ακόμη βήμα της τιμωρητικής διάθεσης που εμφανίζουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τις φιλοδοξίες της τελευταίας να αποσκιρτήσει από τη Δύση και να  παίξει ένα ρόλο περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube