Weather Icon

Τι γίνεται με την Αίγυπτο και την Τουρκία;

Τι γίνεται με την Αίγυπτο και την Τουρκία;

Ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής EE-Τουρκίας, Ισμαήλ Εμρά Καραγιέλ, έβαλε φωτιά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, δηλώνοντας ότι επίκειται συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου, με την οποία θα αποκλείεται η Ε.Ε. από την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για την πρόοδο των συνομιλιών Άγκυρας-Καΐρου για το θέμα, πάντως αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει απολογηθεί στο λαό και στην Ιστορία, γιατί δεν προηγήθηκε η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Ακολουθεί σχετικό άρθρο του newsbreak.

Yeni Safak: Η Αίγυπτος πλησιάζει σε συμφωνία με την Τουρκία, η ΕΕ θα μείνει εκτός εξίσωσης!

Δηλώσεις του συμπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής EE-Τουρκίας…

Η Αίγυπτος πλησιάζει στη συμφωνία με την Τουρκία που θα καθορίζει τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους, δήλωσε ανώτερος Τούρκος νομοθέτης στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Σε συνέντευξή του, το μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ισμαήλ Εμρά Καραγιέλ, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής EE-Τουρκίας, δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι κοντά και ότι οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι της Τουρκίας θα μείνουν «στα κρύα του λουτρού»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι η οριστικοποίησή της δεν θα αφήσει «κανένα μέσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Εάν υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Αιγύπτου, η ΕΕ θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης. Η Αίγυπτος πλησιάζει προς την υπογραφή. Θεός θέλοντος, βλέπει το φως της ημέρας», είπε ο Καραγιέλ. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Ελλάδα προσπαθούν να εδραιώσουν «την ηγεμονία τους» στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Αιγύπτου.

Ο Karayel είπε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έθεσε ελληνικές ναυτικές αξιώσεις στα αιγυπτιακά ύδατα και μια συμφωνία με την Τουρκία θα επέστρεφε την περιοχή εξ ολοκλήρου στην Αίγυπτο: «Επιπλέον, η θαλάσσια ζώνη που η Ελλάδα διεκδικεί ως δική της, στην πραγματικότητα ανήκει στην Αίγυπτο.  Με τη συμφωνία με την Τουρκία, θα επιστρέψει στο Κάιρο. Οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο συνεχίζονται. Εάν το Κάιρο έχει την καλή λογική να προσεγγίσει τα πράγματα λογικά, θα διαπιστώσει ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα δικά του συμφέροντα. Οι εν λόγω θαλάσσιες ζώνες έχουν επίσης σοβαρές δυνατότητες όσον αφορά τις εξερευνήσεις υδρογονανθράκων. Η Αίγυπτος πλησίασε λίγο πιο κοντά [στην Τουρκία] εξαιτίας αυτού. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube