Weather Icon

Θεοχάρους: Βρετανοτουρκική παγίδα η Πενταμερής

Θεοχάρους: Βρετανοτουρκική παγίδα η Πενταμερής

Τι αναφέρει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης για Βουλευτικές, Κυπριακό, Πανδημία και Οικονομία

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού

Τους στόχους του Κινήματος Αλληλεγγύης αναλύει σε συνέντευξη της στην Offsite η Ελένη Θεοχάρους.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τονίζει ότι στόχος στις Βουλευτικές είναι το Κίνημα να ξεπεράσει τα ποσοστά που πήρε στις εκλογές του 2016 κάτι το οποίο όπως υποστηρίζει θα επιτευχθεί παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται η Αλληλεγγύη.

Όσον αφορά την Πενταμερή για το Κυπριακό η κυρία Θεοχάρους αναφέρει ότι είναι μια καλοστημένη Βρετανοτουρκική παγίδα επισημαίνοντας ότι προέτρεψε τον Πρόεδρο να μην αποδεχτεί συνομιλίες αυτή την δεδομένη στιγμή.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύη επισημαίνει ότι στην Γενεύη δεν θα συζητηθεί η ΔΔΟ με την οποία το Κίνημα διαφωνεί αλλά οι τουρκικές θέσεις

Τέλος σχολιάζοντας την πανδημία η Ελένη Θεοχάρους υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στην κλινική διαχείριση της πανδημίας και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη.

-Ξεκινώντας από τις Βουλευτικές ποιους στόχους έχετε θέσει ως Κίνημα ενόψει Βουλευτικών; Θα είσαστε και στο νέο Κοινοβούλιο;

Βεβαίως θα είμαστε στην νέα Βουλή. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα ποσοστά που πήραμε στις εκλογές του 2016. Και θα το πετύχουμε παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, γιατί το σύστημα δεν ανέχεται την αντίθετη άποψη, ειδικά όταν διατυπώνεται από ενοχλητικούς.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε προσπάθεια διασύνδεσης του Κινήματος σας με την Χρυσή Αυγή εξαιτίας και δηλώσεων του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Ποια είναι η δική σας θέση.

Δεν σχολιάζω κακοήθεις και βλακώδεις “προσπάθειες διασύνδεσης εμού ή του Κινήματος με τον οποιοδήποτε” και ανόητες τοποθετήσεις.

– Εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψης την ερχόμενη Τρίτη στην Γενεύη ποια είναι η δική σας θέση για την νέα προσπάθεια;

Η πενταμερής της Γενεύης είναι μια καλοστημένη Βρετανοτουρκική παγίδα, στην οποία εναντιωθήκαμε ευθύς εξ αρχής. Προτρέψαμε τον Πρόεδρο να μην αποδεχθεί συνομιλίες αυτή την δεδομένη στιγμή για το Κυπριακό διότι:

1. Το φρόνημα του λαού είναι στο ναδίρ. Ο μισός πληθυσμός έχει φτωχοποιηθεί και δεν έχει όραμα, ελπίδα, προοπτική.

2 Η Οικονομία του τόπου πνέει τα λοίσθια.

3. Η Τουρκία είναι άκρως επιθετική και έχει διασφαλίσει την στήριξη ή ανοχή της ΕΕ, της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε οτιδήποτε επιχειρήσει.

4. Το κύρος της ΚΔ εντός της ΕΕ αλλά και στον ΟΗΕ έχει τρωθεί από την διαφθορά που μαστίζει την χώρα. Η ΚΔ διασύρεται σε διεθνή δικαστήρια και οι πολιτικές της Κύπρου στην ΕΕ την έχουν κατατάξει στις χώρες -υποτακτικούς που δεν πρόκειται ποτέ να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα τους.

5. Το κύρος των θεσμών, η ίδια η πολιτεία και άτομα της Κυπριακής πολιτικής ζωής έχει τρωθεί δραματικά λόγω πολλαπλών οικονομικών σκανδάλων. Αυτό αντανακλάται και στην δυνατότητα διαχείρισης του Κυπριακού.

6. Οι διατυμπανισθείσες συμμαχίες εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των άλλων συμβαλλομένων και όχι τα συμφέροντα της χώρας μας

7. Τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις πολιτικές του εξευμενισμού και κατευνασμού έναντι της Τουρκίας που εφαρμόζουν τον τελευταίο μισό αιώνα.

Η πενταμερής δεν πρόκειται να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Τουναντίον θα εδραιώσει την τουρκική κυριαρχία στην Κύπρο και θα δημιουργήσει νέα κεκτημένα για την Τουρκία. Ακόμη και για όσους καλοπροαίρετα πιστεύουν ότι στην Γενεύη θα συζητηθεί η ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο, λέμε ότι πρόκειται περί φενάκης, ψευδαίσθησης, ευσεβών πόθων.

Στην Γενεύη δεν θα συζητηθεί η ΔΔΟ αλλά οι τουρκικές θέσεις. Αν η ΚΔ αντισταθεί και δεν συγκατανεύσει σε λύση με βάση τις τουρκικές απαιτήσεις και τις πρόνοιες του βρετανικού σχεδιασμού, οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν, η ευθύνη θα κατανεμηθεί και στις δύο πλευρές εξ ίσου και εξ αδιαιρέτου, αλλά η κυριαρχική ισότητα θα είναι πια κεκτημένο για την Τουρκία. Αν η ΚΔ συγκατανεύσει σε λύση, αυτό θα σημαίνει το τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Τον εκτουρκισμό και εξισλαμισμό του νησιού. Την πλήρη επικυριαρχία της Τουρκίας στην χερσαία και θαλάσσια επικράτεια μας και στο εναέριο χώρο μας, αλλά και στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Κύπρου. Κυρίως όμως, στην ταχεία “Αλεξανδρετοποίηση” του νησιού με μαζική μεταφορά μουσουλμάνων . Βαρύτατη είναι η ευθύνη των κυπριακών κομμάτων , παρατάξεων, ομάδων , ατόμων που πιέζουν τον Αναστασιάδη να “γεφυρώσει” τις διαφορές με την Τουρκία για να “βρούμε λύση” Ουσιαστικά του ζητούν την παράδοση του νησιού στην Τουρκία και τάχα εναντιώνονται στην διχοτόμηση.

– Πάντως αν και διαφωνείτε με την επιδιωκόμενη μορφή λύση θα ακολουθήσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία. Ποια θα είναι η προσπάθεια του Κινήματος σας;

Σας είπα , διαφωνώ με την “ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο” γιατί την θεωρώ λύση νομιμοποίησης της εισβολής, της τυφλής πολεμικής βίας, του εξανδραποδισμού του λαού, του εθνικού ξεκαθαρίσματος και στην καλύτερη περίπτωση του οριστικού διαμελισμού της Κύπρου. Αλλά στην Γενεύη δεν θα συζητηθεί αυτή η λύση αλλά οι τουρκικές θέσεις .

Ήδη ο Ερντογάν μάς είπε ο στόλος του είναι υπό ατμόν.

Εντούτοις, εμείς δεν θεωρούμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πάει στην Ελβετία για αναψυχή και διακοπές αλλά για να βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο, όπως πολλές φορές συνέβη και στο παρελθόν. Δεν θέλουμε να λείπουμε από Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όπου καταθέτουμε με παρρησία τις απόψεις μας, στηρίζουμε τις θέσεις μας και αντιπαλεύουμε κάθε τοποθέτηση με την οποία διαφωνούμε.

– Τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος όπως και όλος ο πλανήτης περνά την πανδημία του κορωνοϊού. Ως γιατρός πως κρίνεται την διαχείριση που έγινε από την Κυβέρνηση; Θα μπορούσε η Κυβέρνηση να προβεί σε άλλες ενέργειες;

Δεν έχω σπουδάσει επιδημιολογία και συνεπώς η εκτίμηση μου για τις δράσεις της λεγομένης επιδημιολογικής επιτροπής και της Κυβέρνησης είναι απόρροια των γενικών γνώσεων ενός ιατρού και έκφραση γνώμης από αξιολόγηση του αποτελέσματος. Πολλές φορές βιώσαμε και αποφάσεις αλληλοσυγκρουόμενες και ασυνάρτητες που ήσαν αντίθετες με την κοινή λογική. Βεβαίως όλα αυτά ήσαν πρωτόγνωρα για όλους και συνεπώς υπήρξε ανοχή και ευγενικές υποδείξεις.

Εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως η Κυβέρνηση απέτυχε στην κλινική διαχείριση της πανδημίας και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη. Ένα θετικό στοιχείο είναι βεβαίως ο σχετικά μικρός αριθμός θανάτων. Η κυβέρνηση απέτυχε επίσης στην επικοινωνιακή πολιτική της και αυτό φαίνεται από την απειθαρχία του κόσμου και την μη τήρηση των επιδημιολογικών κανόνων. Εύχομαι να μην επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα γιατί το σύστημα θα καταρρεύσει με απροσδιόριστες συνέπειες και για τον γενικό πληθυσμό. Ήδη όσοι δεν πάσχουν από κορωνοϊό δεν τυγχάνουν της ενδεδειγμένης θεραπείας ή η περίθαλψη τους είναι αποσπασματική και ελλειμματική, ενώ όλα τα Γενικά Νοσοκομεία έχουν αδρανοποιηθεί προκειμένου να νοσηλεύουμε τους 200-250 ασθενείς της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται σε ένα μόνο μεγάλο νοσοκομείο και όλα τα άλλα να παραμένουν “καθαρά” για τον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς , θα μπορούσε η κυβέρνηση να προμηθευθεί ίσες ή περίπου ίσες ποσότητες εμβολίων από κάθε αδειοδοτημένη εταιρεία και να επιτρέπει στον πολίτη να επιλέγει. Δεν το έπραξε, ενώ μπορούσε. Στις Βρυξέλλες μαίνεται φοβερός οικονομικός πόλεμος για το ζήτημα των εμβολίων και σύντομα θα ξεσπάσει σκάνδαλο. Η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις πολεμικές ιαχές της μιας εταιρείας εναντίον της άλλης με μορφή επιστημονικών δημοσιευμάτων με αποτέλεσμα ακόμη και οι υπηρεσίες της να διατελούν σε πλήρη σύγχυση. Οι επιστήμονες του υπουργείου δεν κατάφεραν να πείσουν κανένα για τα υπέρ και τα κατά του κάθε εμβολίου.

Γιατί υπάρχουν θετικά και αρνητικά και για τα τρία εμβόλια. Για παράδειγμα, μεταδίδεται ότι το εμβόλιο Χ κάνει θρομβώσεις. Πιθανόν. Αλλά η μια ανακοίνωση λέγει ότι αυτό συμβαίνει σε άτομα άνω των 64, η άλλη σε θήλεα άτομα κάτω των 30, η άλλη , κάντε άφοβα το εμβόλιο διότι ο κίνδυνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Έχω διαμορφώσει άποψη μέσα από μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφία και έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα ωστόσο, δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε γιατί δεν έχουμε κλινικά επιβεβαιωμένη τεκμηρίωση από δικά μας δεδομένα, και γιατί πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός. Επιμέναμε ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη εμβολιασθεί οι ηλικίες που βρίσκονται στην παραγωγή για να ξεκινήσει και πάλιν η οικονομία.

-Πακέτα στήριξης στην Πανδημία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά; Θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη η οποία δεν δόθηκε;

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση έδωσε πολλά εκατομμύρια για την επιβίωση των ανέργων, των φτωχών, των πληγέντων. Δεν γνωρίζω αν η κατανομή ήταν δίκαιη. Σίγουρα η στήριξη για την πλειοψηφία δεν ήταν αρκετή. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα Σεντ από την εργασία τους εδώ και ένα χρόνο. και συνεπώς καλώς δόθηκαν τα επιδόματα.

Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα: Αναστολή καταβολής ή επιχορήγηση ενοικίων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, περαιτέρω αναστολή δόσεων δανείων, μείωση φόρων, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, παγίων τελών, ενθάρρυνση της εποχιακής εργασίας σε έργα κοινής ωφελείας-ανεξαρτήτως των όποιων επιδομάτων- όπως οι αναδασώσεις, οι καθαρισμοί παραλιών, δασών, πάρκων, αρχαιολογικών χώρων, η κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, -όλες εργασίες στο ύπαιθρο που δεν θα συνέτειναν στην αύξηση των περιστατικών- και πολλές άλλες δράσεις.

Φάνηκε βεβαίως η γύμνια της οικονομίας μας και η αναγκαιότητα απεξάρτησης από τον τουρισμό, τον μοναδικό πνεύμονα της που έπαθε υαλοειδή εκφύλιση από την δράση του covid-19.

Έχουμε καταθέσει διαχρονικά δεκάδες προτάσεις για τομείς δραστηριότητας που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, τα πρωτοποριακά προγράμματα γεωργικής ανάπτυξης, την μεταποίηση, τις υπηρεσίες, την Ανώτατη Εκπαίδευση, τις Υπηρεσίες Υγείας, την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δυνατότητα να τα υλοποιήσουμε μιας και είμαστε μακρυά από την εκτελεστική εξουσία.

Τώρα, επιβάλλεται η διάσωση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και της τουριστικής βιομηχανίας και της όποιας γεωργικής κτηνοτροφικής και άλλης βιομηχανικής παραγωγής. Απαιτείται ακόμη η έκτακτη φορολόγηση προς όφελος των αδυνάτων και φτωχοποιημένων, των πληγέντων και ανέργων, όλων των εταιρειών που θησαύρισαν από την πανδημία. Αυτή είναι η σύσταση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΓΓ του ΟΗΕ. Και φυσικά η εκ βάθρων ανασύσταση της Οικονομίας και της Ηθικής υπόστασης του κράτους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube