Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 26 Απριλίου 2021

TASS: Οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας θα περιοριστούν λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

TASS: Οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας θα περιοριστούν λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Τουρκία είναι απίθανο να συνεχίσει τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία αφού ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το Σάββατο, έγραψε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Κυριακή. Ο Μπόρις Ντόλγκοφ, ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, εξήγησε στο TASS την άποψή του ότι η Τουρκία θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να «τείνει προσωρινά να συνεργαστεί με τη Ρωσία μετά την παρατήρηση του Μπάιντεν».

“Δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα γίνει εταίρος ή σύμμαχος για τη Ρωσία. Θα συνεχίσει την πολιτική ελιγμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ντόλγκοφ.

Η άποψη του Dolgov αντικατοπτρίζει τη συχνά αντιφατική σχέση μεταξύ των δύο ιστορικών αντιπάλων. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάστηκαν εκτενώς σε κοινόχρηστα θέατρα επιχειρήσεων όπως η Συρία, ο νότιος Καύκασος ​​και η Λιβύη, αλλά συχνά ως υποστηρικτές των αντιτιθέμενων δυνάμεων. Η σχέση έχει αναπτυχθεί με πολλούς τρόπους μέσω της προσωπικής σχέσης που μοιράζονται οι ηγέτες τους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αμυντικής σχέσης της Τουρκίας με την Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Άγκυρα να μην τροφοδοτήσει την Ουκρανία με «στρατιωτικές τάσεις» μέσω της προμήθειας οπλισμένων αεροσκαφών στον ουκρανικό στρατό. Η Ρωσία ανέστειλε επίσης πτήσεις προς την Τουρκία πριν από την τουριστική σεζόν. Πρόσφατα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δική της αμυντική σχέση με την Τουρκία έναντι της Ουκρανίας.

Η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει επίσης βλάψει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και την απέλασε από το πρόγραμμα για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube