Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 29 Απριλίου 2021

Τα νέα δεδομένα των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας

Τα νέα δεδομένα των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ μεγάλων κρατών, όπως αυτή των ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι πολιτική και όχι συναισθηματική. Ο Πρόεδρος  Μπάιντεν είναι  ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας. Τόλμησε να πράξει τούτο παρά το γεγονός ότι το βαθύ κράτος και η αμερικανική γραφειοκρατία, είχαν ενστάσεις. Έχει αναφερθεί πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πλην αυτό δεν ισχύει για όλους τους πολιτικούς.  Ο κ. Μπάιντεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και εφάρμοσε μια διαχρονική του θέση. 

ΕΝΕΝΗΝΤΑ και πλέον ημέρες από την εκλογή του, ο κ. Μπάιντεν επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο, την προηγούμενη της ανακοίνωσης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. Κι αυτό προφανώς και έχει τη σημασία του και στέλνει μηνύματα από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα. Μηνύματα, τα οποία και τα έχει εισπράξει ήδη η κατοχική Τουρκία. Μια τέτοια κίνηση από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών δεν σημαίνει πως δεν θέλει την Τουρκία για σύμμαχο. Ασφαλώς και τη θέλει καθώς διαχρονικά έχει επενδύσει σε αυτή τη συνεργασία και όπως σημειώνεται συχνά- πυκνά η Ουάσινγκτον σαφώς και θέλει την Άγκυρα στο δυτικό μαντρί. Την ίδια ώρα, όμως, η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί μεν αλλά δεν θα είναι, ωστόσο, όπως παλιά. 

ΣΑΦΩΣ και η συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν έχει εκνευρίσει πολύ τους Αμερικανούς. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, S-400 έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ήδη η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει εκτός του προγράμματος των F-35 την Τουρκία και ως προς τις αντιδράσεις εκτιμάται πως θα έχει και συνέχεια. Και δεν είναι μόνο αυτές οι ενέργειες, που προκαλούν την αντίδραση των Αμερικανών. Είναι και η γενικότερη αντιδυτική ρητορική, που εκπέμπει συνεχώς και εντόνως η Άγκυρα. Είναι και η κόντρα, που υπάρχει με το Ισραήλ, για το οποίο ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ. Γενικά, είναι σαφές πως η στάση και η εν γένει συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενοχλήσει όχι μόνο την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, στην πλειοψηφία τους αντιδρούν στην τουρκική συμπεριφορά. 

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, αν και γνώριζε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για την αρμενική Γενοκτονία, ωστόσο, ως αναμενόταν αντέδρασε. Και αντέδρασε με τρόπο, που περισσότερο απευθυνόταν στο εσωτερικό της χώρας. Είναι σαφές πως δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε η Τουρκία έναντι των ΗΠΑ. 

Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι από το 2019 το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Ωστόσο,  ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο Τζο Μπάιντεν το έκανε πράξη. Και ευελπιστούμε πως θα υπάρξει συνέχεια και με άλλες δεσμεύσεις του, αυτές για την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube