REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 1 Απριλίου 2021

Συνέντευξη κορυφαίου της Mossad: “Τότε καταλάβαμε ότι η Τουρκία είναι εχθρός” – Τί λέει για τον Ερντογάν –

Συνέντευξη κορυφαίου της Mossad: “Τότε καταλάβαμε ότι η Τουρκία είναι εχθρός” – Τί λέει για τον Ερντογάν –

Είναι γεγονός, ότι τα ανώτατα στελέχη υπηρεσιών Πληροφοριών αποφεύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις. Ακόμη πιο σπάνιες είναι οι εμφανίσεις αξιωματούχων της ισραηλινής Mossad. Μ’ αυτή την έννοια, η συνομιλία μου* με τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Mossad και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιλάν Μιζράχι, είναι εξαίρεση. Ο Μιζράχι θεωρείται από τους κορυφαίους στον τομέα των Πληροφοριών και της αντιτρομοκρατίας, καθώς και άριστος γνώστης της Μέσης Ανατολής.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ διευκρίνισε ότι στο Ισραήλ δεν υπάρχει μπλοκ Νετανιάχου και αντι-Ντενιάχου. «Είναι δύο διαφορετικά μπλοκ που έχουν πρόβλημα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Πρέπει να πείσουν, διότι υπάρχουν δύο κόμματα που αν ακολουθήσουν ένα από τα δύο μπλοκ, θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Το ένα είναι μικρό αραβο-ισραηλινό κόμμα και το άλλο δεξιόστροφο ισραηλινό. Και τα δύο δεν έχουν αποφασίσει ακόμη με ποιον θα πάνε. Οπότε περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις… Μπορεί να υπάρξουν πέμπτες εκλογές, εκτός και αν ο πρόεδρος επιλέξει ένα από τα μεγάλα κόμματα, όχι απαραίτητα το μεγαλύτερο. Έχει δικαίωμα να επιλέξει, αφού έχει κάνει συζητήσεις με όλα τα κόμματα».

Αναφερόμενος στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, ο Μιζράχι είπε: «Το 2010 οι καλές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ τελείωσαν. Το 2008, ο τότε πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ –υπηρέτησα υπό αυτόν ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας– επισκέφθηκε την Τουρκία. Δύο μέρες μετά, αρχίσαμε επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην Γάζα. Ο Ερντογάν θύμωσε πολύ γι’ αυτό, επειδή δεν είχε ενημερωθεί. Μετά είχαμε το θέμα με το πλοίο “Mavi Marmara”. Θεωρήσαμε την υπόθεση ως εχθρική ενέργεια από κάποιον με τον οποίο είχαμε φιλικές σχέσεις. Η Τουρκία του στράφηκε εναντίον Ισραήλ.

»Τότε καταλάβαμε ότι η Τουρκία είναι κοινός εχθρός. Αρχικά η Ελλάδα, νόμισε ότι είναι μια κίνηση τακτικής από την πλευρά του Ισραήλ κι όχι στρατηγική αλλαγή πλεύσης. Τότε το Ισραήλ προέβη σε ολική αλλαγή στρατηγικής. Κι αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός ότι αμέσως μετά την υπόθεση του “Mavi Μarmara”, η αεροπορία μας ζήτησε την άδεια της Ελλάδος προκειμένου οι αεροπορίες μας να συνεκπαιδεύονται πάνω από το Αιγαίο».

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube