REAL TIME |

Weather Icon

Συλλογισμοί για την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα

Συλλογισμοί για την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα

Οι διπλωματικές και συνομωσιλογικές πτυχές της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

1.-Είχα πάρει θέση κατά της επίσκεψης με σχετικό άρθρο που μπορεί να διαβάσετε ΕΔΩ.

Μετά το επεισόδιο, με νέο μου σχόλιο, χαρακτήρισα την επίσκεψη “φιάσκο”. Στην με πρώτη περίπτωση (να μη γίνει η επίσκεψη), το αποτέλεσμα, νομίζω, δικαιώνει τη θέση ότι έπρεπε να αποφευχθεί. Αν χρειαστεί θα επανέλθω αναλυτικά.

Στην δεύτερη περίπτωση δέχθηκα κριτική του είδους “γιατί η επίσκεψη ήταν φιάσκο αφού δόθηκε η δυνατότητα να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις”. Φιάσκο σημαίνει αποτυχία. Πιστεύει κανείς πως η συνάντηση δεν απέτυχε ως προς τον, υποτίθεται, επιδιωκόμενο στόχο;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ

2.-Η κυβερνητική θέση είναι ότι ο κ Δένδιας είχε εντολή απο τον πρωθυπουργό να διατυπώσει εν συντομία τις ελληνικές θέσεις και αν προκληθεί να απαντήσει. Έτσι και έγινε. Με το περιεχόμενο των δηλώσεων Δένδια συμφωνώ. Την διπλωματική τους αναγκαιότητα σχολίασα. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να αποφευχθεί.

3.-Πέρα απο το αν συμφωνούμε ή όχι μεταξύ μας να δούμε τα περαιτέρω:

4.-Η τακτική Δένδια και το περιεχόμενο των δηλώσεών του είχε συμφωνηθεί στην Αθήνα. Και είχε τεθεί υπόψη του διεθνούς παράγοντα. Σ αυτό συνηγορούν δύο στοιχεία. Ο κ. Δένδιας πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Η είδηση έλεγε πως συζήτησε και με τους δύο τα της επίσκεψης.

5.-Άρα, η προσομοίωση της επίσκεψης έγινε στην Αθήνα και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είχαν προγραμματιστεί.

6.-Το ερώτημα, για την ανάλυση, είναι τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά με αυτήν την εξέλιξη. Γιατί η εξέλιξη προσθέτει αρνητικό φορτίο στις βεβαρυμμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

α.-Η στάση του Δένδια ικανοποίησε την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είχε ΚΑΙ εσωτερικό ακροατήριο; Η άποψή μου είναι ναι. Και στην Ελλάδα, όπως και στην Τουρκία η εξωτερική πολιτική έχει εσωτερικούς αποδέκτες.

β.-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβαρύνθηκαν από χθες. Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα; Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επιδείνωσή τους; Η απάντησή μου είναι πως στην Αθήνα πιστεύουν πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια νέα τουρκική προκλητικότητα. Αν η Τουρκία προκαλέσει με τον γνωστό τρόπο (γεωτρύπανα κλπ) θα καταγγελθεί στην Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων. Ίσως, αυτό να είναι μια από τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Αν δεν προκαλέσει, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα διαχειριστεί ικανοποιητικά τις εξελίξεις. Ποιες είναι; Οι διερευνητικές. Στις διερευνητικές, όμως, δεν συζητούνται μόνο οι ελληνικές θέσεις.

γ.-Η στρατιωτική κλιμάκωση, μάλλον, δεν θα συμβεί. Αν και με ένα πληγωμένο θηρίο, όπως ο Ερντογάν, τίποτε δεν αποκλείεται. Ο Ερντογάν βρίσκεται στην αρχή του τέλους της πολιτικής του πορείας και αντιμετωπίζει βιολογικό υπαρξιακό πρόβλημα αν χάσει την εξουσία. Με έναν τέτοιο πολιτικό και σε ένα ρευστό τοπίο τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

δ.-Ευνοούν οι εξελίξεις την Τουρκία; Οι ορατές όχι. Ούτε το ουκρανικό θα της δώσει αυτά που θα ζητήσει από τη δύση, (πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία δεν θα γίνει και η επιδίωξη των ΗΠΑ για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μάλλον, θα επιτευχθεί) ούτε και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο την ευνοούν. Η Τουρκία απομονώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να βρει συνομιλητές με την πρότασή της για Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου στην οποία θέλει να εντάξει και τα κατεχόμενα. Με όσα ορατά στοιχεία έχει κανείς, αυτό δεν θα συμβεί.

Άρα, η Τουρκία είναι διαχειρίσιμη στην συγκυρία που διανύουμε. Αυτή η ανάλυση μπορεί να βάρυνε στην ρήξη που επιδίωξε η ελληνική πλευρά, έστω διαβάζοντας καλά την τουρκική αντίδραση και συμπεριφορά. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν χειρίστηκε καλά την συνάντηση και, μάλλον, θα κληθεί να δώσει λόγο.

7.-Το ερώτημα, τώρα είναι πως θα χειριστεί η δύση την Τουρκία και την Ελλάδα. Να εγκαταλείψουν την Τουρκία αποκλείεται. Η ένταξή της σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας είναι, ακόμη, υπο διαμόρφωσιν.

8.-Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και ίσως γίνει τις επόμενες ώρες ποια η αντίδραση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον στην χθεσινή συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου.

9.-ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ

-Η Τουρκία θα αντιδράσει στην χθεσινή “ήττα” της. Όπως τους έχουν συνηθίσει, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι Τούρκοι θέλουν να έχουν το ψυχολογικό προβάδισμα. Άρα, κάτι πρέπει να περιμένει η Αθήνα ως τουρκική αντίδραση. Προφανώς θα το έχουν εκτιμήσει.

-Στη συνάντηση και στο δημόσιο διάλογο Δένδια-Τσαβούσογλου, τέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που ήθελε να εγείρει η Άγκυρα.

-Καθιερώνεται μια σχέση εξωτερικής πολιτικής με εσωτερική, και στην Ελλάδα, μετά απο χρόνια εγκατάλειψης του αθλήματος.

Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

10.-Υπάρχει, τέλος, και η συνομωσιολογική διάσταση. Όλα αυτά να έγιναν για να αποπροσανατολισθεί η ελληνική κοινή γνώμη και στο παρασκήνιο να προχωρήσει η ελληνοτουρκική προσέγγιση με ελληνικές υποχωρήσεις.

Σ’ αυτό δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν είμαι καλός στα συνομωσιολογικά.

Την καλημέρα μου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube