Weather Icon
Γαλλία , Ιταλία , Τρομοκρατία 29 Απριλίου 2021

Συλλήψεις πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Συλλήψεις πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Η σύλληψη έγινε με βάση μια λίστα δέκα ατόμων που καταρτίστηκε ύστερα από διμερή συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας. Αναζητούνται επομένως ακόμα τρεις.

«Ο πρόεδρος Μακρόν θέλησε να διευθετήσει το από χρόνια αίτημα της Ιταλίας για έκδοση, το οποίο αρχικά αφορούσε μάλιστα 200 άτομα» σύμφωνα με την Προεδρία.

Τα μέλη αυτά των Ερυθρών Ταξιαρχιών είχαν βρει καταφύγιο στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στις δεκαετίες 70-80. Η επιλογή των δέκα έγινε με βάση τα «αιματηρά εγκλήματα» που διέπραξαν και που «εμπίπτουν αυστηρά στο πλαίσιο του δόγματος Μιτεράν», διευκρινίζει η Προεδρία.

Ο πρώην Πρόεδρος είχε δεσμευτεί προφορικά το 1985, να παρέχει άσυλο στα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών εκτός σε αυτά που είχαν διαπράξει δολοφονίες.

Η συνέχεια των δεσμεύσεων

Είναι προφανές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλησε να αμφισβητήσει τη δέσμευση Μιττεράν. Η τελευταία πολύκροτη έκδοση έγινε τον Φεβρουάριο του 2019 με την παράδοση στις ιταλικές αρχές του Σεζάρ Μπατίστι.

Οι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν εντός 48ώρου στην Εισαγγελία Παρισίων που θα αποφασίσει για την έκδοση.

Σχολιάζοντας τις σημερινές συλλήψεις και την αναμενόμενη απόφαση έκδοσης, η Γαλλική Προεδρία υπογραμμίζει πως «Η Γαλλία που και αυτή αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, κατανοεί την ανάγκη δικαιοσύνης για τα θύματα αλλά και επείγουσα ανάγκη ανοικοδόμησης μιας Ευρώπης της Δικαιοσύνης με βάση την αμοιβαία κατανόηση».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube