REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα 28 Απριλίου 2021

Σύγχρονη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποκτά η Ελλάδα

Σύγχρονη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποκτά η Ελλάδα

Σύγχρονη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, που οδηγεί τις ειδικές δυνάμεις στον 21ο αιώνα, αποκτά πλέον η Ελλάδα έπειτα και από τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Όπως μεταφέρεται στο ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, μετά και τη χθεσινή έγκριση της αναδιοργάνωσης των ειδικών δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ, προχωράει και επισήμως η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Σήμερα η «Κ» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τη νέα δομή των ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ΔΕΠ, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το ΓΕΕΘΑ. Εν συντομία, οι ειδικές δυνάμεις αποκτούν διακλαδικό ρόλο.

Η ΔΕΠ υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και περιλαμβάνει το σύνολο των ειδικών δυνάμεων και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Θα διοικείται από αντιστράτηγο, υπεύθυνο για τον επιχειρησιακό έλεγχο των ειδικών δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, αλλά και ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Στη ΔΕΠ υπάγονται δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας, τα επιτελεία διοίκησης των οποίων θα είναι οργανωμένα κατά τα συμμαχικά πρότυπα. Αν και είναι προφανείς οι επιρροές από τον τρόπο οργάνωσης των ειδικών δυνάμεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, είναι σαφές ότι η ΔΕΠ είναι υβριδική και περισσότερο προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.

eidikes-dynameis-allazoyn-selida-i-k-paroysiazei-ti-nea-domi-toys0
Παλαιότερη άσκηση των ειδικών δυνάμεων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ). Φωτ. INTIME NEWS.

Οι σχηματισμοί είναι οι εξής:

Πρώτον, μια μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών (Ι ΜΠ).

Δεύτερον, συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Επιπλέον, συγκροτείται Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90, τα οποία μετά και τις τελευταίες αποφάσεις αυξάνονται σε αριθμό και διαθεσιμότητες. Ο αεροπορικός πυλώνας της ΔΕΠ δίνει τη δυνατότητα για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών και οι χειριστές των ελικοπτέρων θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Φλώρος, στον οποίο ανήκει και η ευρύτερη σύλληψη για τη νέα ΔΕΠ, έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ένα αρκετά αυστηρό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου το νέο σχήμα να είναι λειτουργικό το ταχύτερο δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η εκπαίδευση και η επιμόρφωση του προσωπικού. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επί τούτω έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, με τη βοήθεια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, μέσω του οποίου παραλήφθηκε δωρεάν υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ. Επιπροσθέτως, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά νέων υλικών (κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Παράλληλα, εν εξελίξει βρίσκονται οι διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Φλώρος βρέθηκε στο Ανατ. Αιγαίο, όπου και μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων περιηγήθηκε στην περιοχή πάνω σε λέμβους Viking Norsafe Munin S1200, η απόκτηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) αλλάζει χαρακτήρα και διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων. Σε αυτό θα εκπαιδεύεται και προσωπικό από άλλες χώρες. Πρόσφατα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην τελετή παραλαβής του νέου στεγάστρου του κολυμβητηρίου μάχης του στρατοπέδου, το οποίο αποτελεί καινοτόμο σχεδίαση και κατασκευή της μονάδας μελετών και κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ). Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13ου Λόχου Τεχνικού (13 ΛΤΧ) με τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων της νέας ΔΔΕΕ και ειδικότερα των νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων (Viking), των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Στο πλαίσιο βελτίωσης των υποδομών εντάσσεται και η ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο βολής Κανδηλίου, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πεδίο βολής στα σύγχρονα νατοϊκά πρότυπα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube