Weather Icon

Στρατιωτικός αναλυτής: Βόρεια και νότια Αρμενία υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο δύο τουρκικών σωμάτων στρατού

Στρατιωτικός αναλυτής: Βόρεια και νότια Αρμενία υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο δύο τουρκικών σωμάτων στρατού

Στον λόγο που εκφώνησε ο στρατιωτικός αναλυτής Χάγικ Χατσικιάν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης με θέμα «Η Αρμενία και Τουρκία στον Νότιο Καύκασο: Πραγματικότητα και Κίνδυνοι» είπε, ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν επιδιώκουν έναν συγκεκριμένο στόχο, δεν είναι καθόλου συμβολικές. Στην κατεύθυνση μας, λειτουργεί η 3η τουρκική στρατιά, η οποία αποτελείται από 2 σώματα στρατού: το 9ο και το 8ο.

Tο νότιο τμήμα της Αρμενίας βρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 8ου σώματος και το βόρειο τμήμα – υπό τον έλεγχο του 9ου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα του Ναχιτζεβάν, από το 2013 το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε έναν ξεχωριστό στρατό, και επίσης πραγματοποίησε εργασίες με την Τουρκία προς την κατεύθυνση του Ναχιτζεβάν, η οποία δεν περιοριζόταν στις ασκήσεις. Στη νότια κατεύθυνση έχουμε την 1η μηχανική ταξιαρχία του 8ου σώματος του τουρκικού στρατού. Είναι η πλησιέστερη στο Ναχιτζεβάν – μια μονάδα περίπου 3.000 ατόμων, και έχει μεγάλη εμπειρία. Αυτή η ταξιαρχία περιλαμβάνει αεροπορία – ελικόπτερα αεροπορικής μάχης. Δεν υπάρχουν ανάλογα με μια τέτοια ταξιαρχία ούτε στην Αρμενία ούτε στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Χατσικιάν.

Την ίδια στιγμή, όπως παρατήρησε ο στρατιωτικός ειδικός, αν πάτε πιο βόρεια, μπορείτε να δείτε πώς η 12η μηχανοκίνητη ταξιαρχία του ίδιου 8ου σώματος προχώρησε προς την Αρμενία. Αυτή η ταξιαρχία, ανέφερε, μπορεί να παίξει εφεδρικό ρόλο. Το 5ο Σύνταγμα Συνόρων Ιγκντίρ βρίσκεται επίσης εδώ, η επιχειρησιακή κατεύθυνση του οποίου είναι τα σύνορα Αρμενίας-Ιράν. Ο Χάγικ Χατσικιάν παρατήρησε επίσης, ότι πιο βόρεια, στην περιοχή Καρς, συγκεντρώνονται μονάδες του 9ου Σώματος. Ταυτόχρονα, στο Καρς τοποθετείται η 14η μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Αν προχωρήσετε βαθύτερα, τότε στο Σαριγαμίς, μπορείτε να δείτε την 9η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων. Οι μονάδες αυτής της ταξιαρχίας συμμετέχουν επίσης στις εχθροπραξίες στη Συρία.

«Στο Ερζερούμ υπάρχουν μέσα υποστήριξης αυτής της ομάδας. Αυτές είναι μόνο εκείνες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο πρώτο echelon και έχουν αρκετά σοβαρά αποθέματα», ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Στη βαθιά του πεποίθηση, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν συγκεκριμένο σκοπό, και δεν είναι συμβολικές.

Έτσι, προς την κατεύθυνση της Ναχιτζεβάν, οι Αζέροι οργάνωσαν τις ενέργειές τους σε όλα τα επιχειρησιακά επίπεδα με τέτοιο τρόπο ώστε η παρουσία της Τουρκίας σε όλες τις επιχειρήσεις ήταν αναμενόμενη και δυνατή.

«Σε ποια μορφή; Στο Ναχιτζεβάν πραγματοποιήθηκαν αμυντικές ασκήσεις, και στο πλαίσιο της υλοποίησης των επιχειρησιακών καθηκόντων, κατασκευάστηκε ένας δρόμος που θα επιτρέψει την ταχεία μεταφορά των τουρκικών στρατευμάτων στο Ναχιτζεβάν. Και υπάρχει μόνο ένας δρόμος που συνδέει την Τουρκία με τον Ναχιτζεβάν, ο οποίος είναι σαφώς ορατός από την Αρμενική πλευρά», ανέφερε ο στρατιωτικός ειδικός.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube