Weather Icon
Ιράκ , Ιράν , Ισραήλ , Τουρκία 12 Απριλίου 2021

Stratfor: Η οικονομική κρίση κάνει πιο επιθετική την Τουρκία

Stratfor: Η οικονομική κρίση κάνει πιο επιθετική την Τουρκία

Οι κινήσεις της Αγκυρας θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής το β’ τρίμηνο. Η προσπάθεια του Ιράν για να απεμπλακεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών. Το χάος στο Ιράκ και τα προβλήματα στις χώρες του Κόλπου.

Επιθετική εξωτερική πολιτική στην Τουρκία λόγω της ασταθούς οικονομίας της αναμένει το β’ τρίμηνο το Stratfor, ενώ ο ανταγωνισμός Σουνιτών θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε περιοχές όπως η Λιβύη.

Το Ιράν θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του, ενώ οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα έρθουν αντιμέτωπες με αβέβαιη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Τουρκία: Η ασταθής οικονομία οδηγεί σε επιθετική εξωτερική πολιτική

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία θα δοκιμάσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την μετά την Covid-19 ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η Άγκυρα ενστερνίζεται μια λιγότερο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός, που καθοδηγείται από εσωτερικούς και παγκόσμιους παράγοντες, θα κλιμακωθεί στην Τουρκία αυτό το τρίμηνο, δοκιμάζοντας τη νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, την οποία τοποθέτησε τον Μάρτιο ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. 

Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα μειωμένα επιτόκια θα τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Η νέα ομάδα που μπήκε στο τιμόνι της τουρκικής νομισματικής πολιτικής είναι στενή σύμμαχος του Erdogan και της θεώρησής του πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, και είναι πιθανό να διατηρήσουν ή ακόμα και να μειώσουν τα επιτόκια ακόμα και αν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα.

Αυτό θα επιδεινώσει το ξένο επενδυτικό κλίμα και μπορεί να βλάψει την αγοραστική δύναμη της Τουρκίας αν οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος. Η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη εσωτερική πίστωση και ίσως να μην είναι διατηρήσιμη. Μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική με δυνητικά υψηλότερο πληθωρισμό και μια υποτιμητική συναλλαγματική ισοτιμία θα μπορούσε να να έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις μικτές χρηματοδοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

Ισραήλ: Αυξάνεται η επιρροή της Δεξιάς στην περιφερειακή πολιτική

Αν και οι εκλογές της 23ης Μαρτίου δεν κατάφεραν να βάλουν τέλος στα πολιτικά προβλήματα του Ισραήλ, δεν θα αλλάξουν σημαντικά την επεκτατική στρατηγική του Ισραήλ που θα δει τη χώρα να συνεχίζει να χτίζει οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Το αυξανόμενα δεξιό εκλογικό σώμα θα στηρίξει τους συνασπισμούς που τάσσονται υπέρ των περισσότερων εποικισμών και των μελλοντικών υποσχέσεων για προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη, αν και το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε επίσημες προσαρτήσεις. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτόν τον επεκτατισμό, οι Παλαιστίνιοι πιθανότατα θα διενεργήσουν βουλευτικές εκλογές.

 

 

 

Αν και η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τη Hamas και τη Fatah 15 χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμό τους, η καλύτερη πολιτική ενότητα είναι απίθανο να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος: λίγοι θα δείξουν ενδιαφέρον για μείωση ή διακοπή των δεσμών με το Ισραήλ.

Αντιθέτως, τα Μουσουλμανικά κράτη θα συνεχίσουν να είναι πιθανότερο να εξετάσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τεχνολογικά, αμυντικά και οικονομικά οφέλη, αντί να συνεχίσουν να στηρίζουν τη διπλωματική εκστρατεία των Παλαιστινίων για απομόνωση του Ισραήλ, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κράτος. Τέλος, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων των εμβολίων κατά της Covid-19, ως μοχλό πίεσης κατά της Hamas και της Fatah ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο οποιαδήποτε από τις δυο πλευρές να προσφύγουν σε ευρύτερη βία.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube