REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 12 Απριλίου 2021

Στην Τουρκία 182 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 371 βασανίστηκαν τον μήνα Μάρτιο

Στην Τουρκία 182 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 371 βασανίστηκαν τον μήνα Μάρτιο

Περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία τον Μάρτιο περιελάμβαναν 182 θανάτους και 371 περιστατικά βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, με 233 από αυτά να γίνονται στις φυλακές, αναφέρει η έκθεση που συνέταξε ο Sezgin Tanrıkulu, νομοθέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η έκθεση του Tanrıkulu, εξέχοντος ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναπληρωτής πρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι 142 εργαζόμενοι, 28 γυναίκες, πέντε τρόφιμοι και τρεις πρόσφυγες ήταν μεταξύ εκείνων των οποίων το δικαίωμα στη ζωή παραβιάστηκαν τον περασμένο μήνα.

Η έκθεση του βουλευτή έδειξε επίσης ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου 173 ατόμων παραβιάστηκε τον Μάρτιο, με έρευνες που ξεκίνησαν σε πέντε μέλη του Τύπου. Οκτώ δημοσιογράφοι, συγγραφείς ή εκδότες που καταδικάστηκαν · έξι μέλη του Τύπου τέθηκαν υπό κράτηση και ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε.

Οι τουρκικές αρχές το Μάρτιο απέκλεισαν την πρόσβαση σε 129 διευθύνσεις URL, οι οποίες περιελάμβαναν συνδέσμους σε κρίσιμα καταστήματα μέσων ενημέρωσης όπως οι ΝewsT24, το Diken και το Gazete Duvar, εκτός από τους ιστότοπους Sözcü και Evrensel.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική αστυνομία παρενέβη σε τουλάχιστον 25 διαδηλώσεις, δημόσιες δηλώσεις Τύπου και συγκεντρώσεις τον περασμένο μήνα, κρατώντας τουλάχιστον 324 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 12 ανηλίκων. Συνέλαβε έναν από αυτούς που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Τουλάχιστον εννέα παρόμοιες εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν από τα γραφεία των επαρχιακών και περιφερειακών διοικητών.

Όσον αφορά τις παραβιάσεις της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, οι οποίες αναφέρθηκαν συνολικά 25 περιστατικά τον Μάρτιο, συνελήφθησαν 15 δήμαρχοι, νομοθέτες και μέλη του συλλόγου, ενώ έξι από αυτούς επιβλήθηκαν σε ποινή φυλάκισης ή πρόστιμα.

Ένας από αυτούς ήταν ο Ömer Faruk Gergerlioğlu, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην αναπληρωτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ο οποίος αφαιρέθηκε από το καθεστώς του στο κοινοβούλιο στις 17 Μαρτίου.

Ο 55χρονος πολιτικός, ο οποίος έριξε φως σε αμφιλεγόμενα θέματα, όπως βασανιστήρια και έρευνες στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης της Τουρκίας, βρίσκεται πλέον πίσω από τα κάγκελα στη φυλακή Sincan της Άγκυρας για να εκτίσει την ποινή του.

Ως μέρος των παραβιάσεων της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ένας κορυφαίος Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κλείσει το HDP τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας στο κατηγορητήριο ότι το φιλο-κουρδικό κόμμα είχε γίνει το επίκεντρο των δράσεων που παραβιάζουν το κράτος «Αδιαίρετη ενότητα» και ότι είχε «ενεργό ρόλο στην παροχή προσωπικού» στην μαχητική ομάδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Το κατηγορητήριο σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς καταστολής στο HDP, το οποίο εδώ και καιρό απεικονίζεται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πολιτικό μέτωπο του ΡΚΚ, παρά την άρνηση του κόμματος για τέτοιου είδους συνδέσμους. Το HDP αναφέρει ότι εργάζεται για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας και δέχεται επίθεση μόνο λόγω της έντονης αντίθεσής του στον 18χρονο κανόνα του Ερντογάν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: turkishminute

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube