REAL TIME |

Weather Icon
Συρία , Τουρκία 3 Απριλίου 2021

”Σκλάβοι της Τουρκίας”: Η Τουρκία στρατολογεί ανηλίκους και τους στέλνει στα πεδία των μαχών

”Σκλάβοι της Τουρκίας”: Η Τουρκία στρατολογεί ανηλίκους και τους στέλνει στα πεδία των μαχών

Lindsey Snell

Το 2012, καθώς ξεκίναγε η επανάσταση στη Συρία, ο Fajr Maaliki (ψευδώνυμο) ήταν 12 ετών και στην 6η τάξη. Η μεγάλη οικογένεια του Maaliki εκτείνεται σε όλη την ύπαιθρο του Idlib και όταν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) σχηματίστηκε για να πολεμήσει ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, πολλοί από τους συγγενείς του προσχώρησαν σε αυτόν. «Περίπου 40 από τους άντρες στην οικογένειά μου έγιναν μαχητές της FSA. Ο πατέρας μου δεν εντάχθηκε στην FSA, αλλά τους υποστήριξε. “

Ο Maaliki ήταν 13 ετών όταν φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές πλησίασαν στα περίχωρα του χωριού του όπου έπιασε για πρώτη φορά όπλα στην ζωή του. «Πήγα με τα ξαδέρφια μου», θυμάται. «Σε αυτό το σημείο, κανένας από εμάς δεν είχε πραγματικά προπονθηθεί. Δεν είχε σημασία. Πήγαμε και πολεμήσαμε. “

«Όταν έφτασα σπίτι εκείνο το βράδυ, η μητέρα μου φώναξε και με ικέτευσε να μην παλέψω ξανά, αλλά φυσικά, το έκανα.» Οι άνδρες συγγενείς του Maaliki δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τη νεαρή ηλικία του. Ούτε ο πρώτος διοικητής του FSA, ο οποίος τον επαίνεσε που εγκατέλειψε το σχολείο για να συμμετάσχει στον αγώνα.

«Υπήρχαν μερικές επικίνδυνες στιγμές. Όταν ήμουν 14 ετών, πολεμούσα σε μια μάχη στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Η φατρία μου πολιορκήθηκε από το καθεστώς του Άσαντ και πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν. Είχα κολλήσει σε ένα μέρος για τρεις μέρες με ένα άλλο αγόρι στην ηλικία μου. Φάγαμε από τα σκουπίδια. Όταν η πολιορκία τελικά έσπασε και οι δύο εκπλαγήκαμε που βγήκαμε ζωντανοί.

Ο Maaliki λέει ότι περίπου δώδεκα έφηβοι από το χωριό του εντάχθηκαν στην FSA τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου. «Ο αγώνας φαινόταν πιο σημαντικός από οτιδήποτε άλλο. Τότε, δεν υπήρχαν τόσα παιδιά στρατιώτες στη συριακή αντιπολίτευση όσο υπάρχουν τώρα, αλλά δεν ήταν ασυνήθιστο », είπε.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο ISIS πλησίαζε στο αποκορύφωμα της δύναμής του στη Συρία. Η ομάδα είχε αρχίσει να πολεμά ενάντια στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και το Μέτωπο Al-Nusra, θυγατρική της Αλ Κάιντα, παρά το ότι είχε προηγουμένως συμμαχήσει και με τους δύο στον αγώνα ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Ενώ είχα ενσωματωθεί στην FSA σε ένα ταξίδι αναφοράς, επισκέφτηκα τις πρώτες γραμμές κατά του ISIS στη βόρεια επαρχία του Χαλέπι για ένα ντοκιμαντέρ MSNBC. Καθώς μαγνητοσκοπούσα τους μαχητές που ετοιμάζονταν για μάχη, είδα ένα αγόρι που δεν έδειχνε ηλικίας άνω των 13 ετών να φέρει ένα AK-47. «Μπορείς να τον ρωτήσεις πόσο χρονών είναι;» Ρώτησα έναν από τους αγγλόφωνους μαχητές.

«Αυτός είναι ο αδερφός μου», απάντησε. «Είναι 17 ετών. Απλώς φαίνεται νεότερος.»

Ο Maaliki είπε ότι ο Αμπντουλάχ αλ-Μουχαϊσίνι, ένας σαουδαραβικός σαλαφιστής κληρικός που υπηρέτησε ως ηγέτης στο μέτωπο της Αλ-Νούσρα, έγινε προσκήνιο σε τζαμιά στην περιοχή της Μααλικής. «Θα έρχονταν με μαχητές της Nusra από κάθε γειτονιά και θα συναντούσαν άνδρες για να τους ενθαρρύνουν να ενταχθούν στη Nusra. Έκαναν στρατόπεδα για να κηρύξουν σε παιδιά της περιοχής και να τους στρατολογήσουν για να πολεμήσουν. ”

Τον Ιανουάριο του 2018, η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση «Olive Branch», στοχεύοντας την κυρίως Κουρδική πόλη Afrin στη βόρεια Συρία. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε την πόλη, και οι τουρκικές υποστηριζόμενες ομάδες SNA εξαπέλυσαν επίγεια επίθεση. «Καθώς η Τουρκία άρχισε να στρατολογεί περισσότερους άντρες για να γεμίσουν αυτές τις φατρίες SNA για την επιχείρησή τους στο Afrin, άρχισαν επίσης να στρατολογούν περισσότερα παιδιά», δήλωσε ο Maaliki. «Και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλά παιδιά μεταξύ των φατριών SNA.”

Ο Maaliki λέει ότι οι μαχητές του SNA παραπλανήθηκαν σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της επιχείρησης στο Αφρίν. «Οι Τούρκοι μας είπαν ότι το YPG [μια κυρίως κουρδική, συμμαχική πολιτοφυλακή] και το ISIS συνεργαζόταν για να μας πολεμήσουν στο Afrin. Είπαν ότι το YPG ήθελε να κάνει ό, τι έχει κάνει το Ισραήλ για να δημιουργήσουν ένα κράτος στη Συρία μόνο για τους Κούρδους. Θα προσπαθούσαν να καταλάβουν το Idlib και την ύπαιθρο του Χαλεπίου, μέχρι τα Λατάκια.

«Αλλά όταν ήμουν στο Αφρίν μετά την έναρξη της εισβολής, είδα πώς οι φατρίες του SNA ληστεύουν τους αμάχους, τους απήγαγαν και βίασαν τις γυναίκες», συνέχισε ο Maaliki. «Είδα την Τουρκία να καταλαμβάνει το Αφρίν. Δεν πολεμούσαμε τον Άσαντ στο Αφρίν. Η μάχη δεν είχε καμία σχέση με την επανάστασή μας ενάντια στο συριακό καθεστώς. “

npasyria.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube