Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 11 Απριλίου 2021

Σε ΜΕΘ το “φλερτ Τουρκίας-Αιγύπτου

Σε ΜΕΘ το “φλερτ Τουρκίας-Αιγύπτου

Η Τουρκία δεν εφάρμοσε τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης που έθεσε το Καΐρο

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπουργός Εσωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωνε ότι “Οι διπλωματικές επαφές μας με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει” και στη συνέχεια όλοι ήταν περίεργοι αν θα συναντηθεί  ο Πρόεδρος Ερντογάν και καθίσει δίπλα-δίπλα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν αποκαλούσε επανειλημμένα “πραξικοπηματία που έβαψε τα χέρια του με αίμα”.

Με βάση τις πηγές της Al Arabiya TV, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέστειλαν προσωρινά τις συνομιλίες τους με Τούρκους αξιωματούχους που είχαν ως στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απαίτησαν από την Άγκυρα να παραδώσει στο Κάιρο  στο Κάιρο τον Alaa Al-Samahi, που είναι ένας από τους ιδρυτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και τον Yahya Moussa, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στη δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Εισαγγελέα της Αιγύπτου.

Οι αξιωματούχοι της Άγκυρας, από την πλευρά τους, φέρεται να ζήτησαν περισσότερο χρόνο από την Αίγυπτο για να αποσύρουν μισθοφόρους από τη Λιβύη, καθώς και να λάβουν μέτρα κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με τις πηγές, το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται απρόθυμη να αποσύρει τους μισθοφόρους της από την Λιβύη, οδήγησε την Αίγυπτο στην αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Το Κάιρο έχει θέσει τρεις βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.

Η πιο σημαντική από τις προϋποθέσεις αυτές  είναι η απαίτηση της Αιγύπτου να σταματήσουν οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, στις ομιλίες τους να ασκούν έντονη κριτική εναντίον του Αιγύπτου Προέδρου Σίσι. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα έχει εγκαταλείψει τη ρητορική εναντίον του Σίσι, θεωρείται ως δείγμα των προθέσεων της Άγκυρας.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι δραστηριότητες εναντίον του Καΐρου των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διέφυγαν μετά το πραξικόπημα από την Αίγυπτο και εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό είναι το καίριο θέμα συζήτησης μεταξύ μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο που τίθεται ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, είναι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη. Η Τουρκία κατηγορείται ότι μετέφερε από τη Συρία στη Λιβύη τζιχαντιστές για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube