REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα 21 Απριλίου 2021

Σχολείο Όπλων Τακτικής: Το Ελληνικό «Top Gun» και οι πρώτοι των πρώτων -Εκεί που εκπαιδεύονται τα κορυφαία «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας

Σχολείο Όπλων Τακτικής: Το Ελληνικό «Top Gun» και οι πρώτοι των πρώτων -Εκεί που εκπαιδεύονται τα κορυφαία «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας

Δύο από τους τρεις αεροπόρους τους οποίους βράβευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα έπειτα από τη λήξη της τελετής διακεκριμένων επισκεπτών για την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» ήταν οι πρωτεύσαντες στις δύο τελευταίες σειρές εκπαίδευσης του Σχολείου Όπλων Τακτικής ενώ ο τρίτος ήταν ο «Best Warrior» στο NATΟϊκό σχολείο TLP.

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής της Πολεμικής μας αεροπορίας, το Ελληνικό Top Gun, αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας που οδηγεί εδώ και δεκαετίες τα «μπλε» φτερά στην παγκόσμια αεροπορική ελίτ. Ένα από τα πλέον δύσκολα και απαιτητικά σχολεία που βγάζει ιπτάμενους-ηγέτες οι οποίοι τα επόμενα χρόνια παίρνουν στις πλάτες τους μια από τις ισχυρότερες και πλέον άρτια εκπαιδευμένες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου.

Δύο από τους τρεις αεροπόρους τους οποίους βράβευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα έπειτα από τη λήξη της τελετής διακεκριμένων επισκεπτών για την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» ήταν οι πρωτεύσαντες στις δύο τελευταίες σειρές εκπαίδευσης του Σχολείου Όπλων Τακτικής ενώ ο τρίτος ήταν ο «Best Warrior» στο NATΟϊκό σχολείο TLP. Και οι δύο προέρχονται από την 337 Πολεμική Μοίρα «Φάντασμα» η οποία επιχειρεί με μαχητικά F-16 block 52+ από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Πρόκειται για τους ιπτάμενους που ανακηρύχθηκαν πρώτοι το 2020 και 2021 στις αντίστοιχες μικτές σειρές.

Όχι άδικα το ΣΟΤ χαρακτηρίζεται ως το Ελληνικό Top Gun καθώς για τρεις μήνες ιπτάμενοι από όλες τις Πολεμικές Μοίρες εκπαιδεύονται στα όρια και δοκιμάζουν τις αντοχές τους ώστε να μετατραπούν σε «πολεμικές μηχανές» και ταυτόχρονα σε ηγέτες οι οποίοι θα οδηγήσουν μεγάλους σχηματισμούς μαχητικών στις πιο δύσκολες αποστολές. Είτε πρόκειται για αναχαίτιση, είτε για αποστολές προστασίας και κρούσης αλλά πάντα με τον πλέον υψηλό δείκτη δυσκολίας. Η επιτυχία του Σχολείου Όπλων Τακτικής αποτελεί μια από τις απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μπορεί να αναλάβει και να εκτελέσει με μεγάλη επιτυχία σενάρια ασκήσεων με συμμετοχή δεκάδων μαχητικών.

Την ώρα που οι γείτονες της TuAF δυσκολεύονται όπως φαίνεται καθημερινά να υποστηρίξουν ασκήσεις με πολλά αεροσκάφη να πετούν ταυτόχρονα στον αέρα η HAF καταφέρνει να σχεδιάζει και να εκτελεί εκπαιδευτικά σενάρια μάχης με δεκάδες μαχητικά να εμπλέκονται. Και πίσω από αυτό κρύβονται ιπτάμενοι και επιτελείς εκπαιδευμένοι σε σχολεία όπως το ΣΟΤ.

Όπως εξηγεί ο Σμηναγός Χρήστος Πετρόπουλος πρώτος στο ΣΟΤ το 2020 «ο συναγωνισμός στο Σχολείο Όπλων Τακτικής είναι μεγάλος αφού οι επιλεγμένοι ιπτάμενοι απ’ όλες τις Πολεμικές Μοίρες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στα πλέον ρεαλιστικά σενάρια μάχης». Οι εκπαιδευόμενοι στο ΣΟΤ βαθμολογούνται αυστηρά σε κάθε ενέργειά τους την ώρα που οι εκπαιδευτές όπως προβλέπει το πρόγραμμα όσο περνούν οι μέρες ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη με όλο και πιο δύσκολα σενάρια στον αέρα. Αποκορύφωμα της τρίμηνης εκπαίδευσης η σχεδίαση και εκτέλεση Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων COMAO(Composite Air Operations). Ενώ ταυτόχρονα και οι επιδόσεις στα θεωρητικά μαθήματα αποτελούν κριτήριο για το τελικό αποτέλεσμα.

«Όταν έχεις απέναντί σου τους καλύτερους από τους συναδέλφους σου ο ανταγωνισμός εκτοξεύεται και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις μας κάθε φορά που λαμβάνουμε μέρος σε σχολεία στο εξωτερικό με τις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου» τονίζει ο υποσμηναγός Γιώργος Κοντοφάκας ο οποίος πρώτευσε φέτος στο Σχολείο Όπλων Τακτικής. Και όλα όπως αναφέρουν και οι δύο ιπτάμενοι έχουν ως βάση τη δουλειά που γίνεται από τη Σχολή Ευελπίδων.

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής έκλεισε ήδη 45 χρόνια λειτουργίας και έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες ιπτάμενους οι οποίοι οδήγησαν και οδηγούν τα Ελληνικά «φτερά» να κυριαρχούν πάνω από το Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube