REAL TIME |

Weather Icon
Αθλητικά , Σερβία 7 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αγωνίστηκε εν μέσω βομβαρδισμών στο Βελιγράδι

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αγωνίστηκε εν μέσω βομβαρδισμών στο Βελιγράδι

Πριν από 22 χρόνια η ΑΕΚ «έγραψε» μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της, δίνοντας φιλική αναμέτρηση στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στις 24 Μαρτίου του 1999 τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας. Εν μέσω του πολέμου, που είχε διάρκεια 78 ημέρες, η ΑΕΚ πήρε μια γενναία απόφαση, θέλοντας να δείξει την αλληλεγγύη της στον σερβικό λαό.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη (7/4/1999) όταν η ΑΕΚ βρέθηκε στο Βελιγράδι και να δώσει φιλική αναμέτρηση με την Παρτιζάν.

Οι παίκτες και η διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» ήθελαν να αποδείξουν ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις χώρες και τις ομάδες.

Η ελληνική αποστολή ξεκινούσε ένα ταξίδι προς τον πόλεμο και ο καθένας που θα βρισκόταν εκεί θα ήταν υπεύθυνος της πράξεις του. Εγγυήσεις ασφάλειας δεν μπορούσε να δώσει κανείς και όσοι βρέθηκαν στην αποστολή στην κυριολεξία ρίσκαραν τη ζωή τους. Το Βελιγράδι «καιγόταν», οι βόμβες έπεφταν καθημερινά.

Η αποστολή της ΑΕΚ ξεκίνησε οδικώς από την Αθήνα και την ακολούθησαν και αρκετοί φίλοι της ομάδας που ήθελαν να ζήσουν αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία.

Από όποιο σημείο της Σερβίας και αν περνούσε το λεωφορείο υπήρχε αποθέωση από τους πολίτες και μεγάλη συγκίνηση. Μόλις η αποστολή έφτασε στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Μίλαν Μιλουτίνοβιτς εμφανώς συγκινημένος υποδέχτηκε τους Έλληνες ευχαριστώντας τους θερμά.

 

(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)

 

Για το συγκεκριμένο παιχνίδι διατέθηκαν περίπου 40.000 εισιτήρια, ωστόσο την ημέρα της αναμέτρησης περίπου 25.000 φίλοι της Παρτιζάν και λιγοστοί Έλληνες βρέθηκαν στις εξέδρες. Λίγο πριν από την έναρξη το κλίμα ήταν εντυπωσιακό με τους Σέρβους να φωνάζουν: «Ήρθαν οι Έλληνες, δηλαδή οι σπουδαίοι».

Πριν από τη σέντρα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου, ενώ ένα τεράστιο πανό από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έγραφε: «NATO STOP THE WAR, STOP THE BOMBING».

Για την ιστορία, το 1-0 έκανε ο Κέζμαν στο 13’ και ο Ζουμπούλης στο 26’ διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου η ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδευε την αποστολή φύτεψε μια ελιά στο κέντρο του γηπέδου.

 

(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)

 

Το… συλλαλητήριο ειρήνης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο 61’ της αναμέτρησης οι φίλοι της Παρτιζάν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να ευχαριστήσουν τους παίκτες της ΑΕΚ και να τους προτρέψουν να αποχωρήσουν για να μην νυχτώσει και ξεκινήσουν και πάλι οι βομβαρδισμοί.

«Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο», είχε δηλώσει ο Ντέμης Νικολαΐδης μετά το τέλος της αναμέτρησης.

«Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες», έγραψε την επόμενη μέρα η εφημερίδα Πολίτικα. «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες», σχολίασε η Μπόρμπα.

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα

  • ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης/ 40’ Κουρκουνάς (του Απόλλωνα), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέφσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.
  • Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ίλιτς, Ίβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.
ΠΗΓΗ: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube