Weather Icon

Σαμπρί Οκ: Δεν νοείται εκδημοκρατισμός της Τουρκίας χωρίς απελευθέρωση του Οτσαλάν

Σαμπρί Οκ: Δεν νοείται εκδημοκρατισμός της Τουρκίας χωρίς απελευθέρωση του Οτσαλάν

Βαρυσήμαντη δήλωσε στελέχους του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος

Η απελευθέρωση του Οτσαλάν θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Σαμπρί Όκ, μίλησε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνικής κλήσης με τον φυλακισμένο αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, την σύλληψη συνταξιούχων αξιωματικών του ναυτικού και την υπόθεση κλεισίματος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Όσον αφορά το πολύ σύντομο τηλεφώνημα που είχε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τον αδερφό του στις 25 Μαρτίου, ο Σαμπρί Όκ είπε: «Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της δημόσιας πίεσης. Τα όσα είπε στο τηλέφωνο είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Τα μηνύματα που έδωσε είναι πολύ σημαντικά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το κατοχικό φασιστικό κράτος μπορεί να καταλάβει τα μηνύματα του Οτσαλάν. Είναι δικό τους πρόβλημά αυτό».

Ο Σαμπρί Όκ πρόσθεσε: «Πρόκειται για ειδικές πολεμικές πρακτικές του καθεστώτος. Το κίνημά μας, οι άνθρωποι μας, οι φίλοι μας πρέπει να γνωρίζουν αυτήν την πραγματικότητα». Χαρακτηρίζοντας την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως «το πιο σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας», το στέλεχος της KCK είπε:

«Ταυτόχρονα, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κουρδικός λαός δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας δεν είναι εφικτός μέχρι να απελευθερωθεί ο Άπο».

«Το AKP έχει παίξει όλα τα χαρτιά του για να εξαλείψει το κίνημα μας»

Όσον αφορά την πρόσφατη δήλωση που δημοσιεύθηκε από συνταξιούχους ναυάρχους στην Τουρκία, η οποία οδήγησε σε κύμα επιδρομών και συλλήψεων των ναύαρχων, ο Σαμπρί Όκ υποστήριξε ότι «πλέον εκτίθενται οι εσωτερικές συγκρούσεις του καθεστώτος».

«Το AKP έχει παίξει όλα τα χαρτιά του για να εξαλείψει το κίνημά μας και να σπάσει τη βούληση του κουρδικού λαού. Διεξήγαγαν εσωτερική και διεθνή πολιτική σε αυτό το πλαίσιο. Όταν δεν μπόρεσαν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, άρχισαν να πληρώνουν οι ίδιοι το τίμημα. Πλέον όλοι ασκούν κριτική στο καθεστώς».

«Όλοι βρίσκονται σε κάποιου είδος σύγκρουσης με το τρέχον φασιστικό καθεστώς».

«Εκατομμύρια υποστηρίζουν το HDP»

Μιλώντας για τις προσπάθειες οριστικού κλεισίματος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ο Σαμπρί Όκ δήλωσε: «Το τουρκικό κράτος επιτίθεται στο HDP επειδή το HDP δεν υποκύπτει στο καθεστώς. Εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζουν το HDP. Το κίνημα, όχι μόνο έξι εκατομμυρίων, αλλά δεκάδων εκατομμυρίων, θα δημιουργήσει έναν δικό του δρόμο για τον εαυτό του. Για να γίνει αυτό, πρέπει τα μέλη και τα στελέχη του HDP να αντισταθούν. Χαιρετίζουμε την αντίσταση που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν την αντίστασή τους».

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube