Weather Icon

Πρώτη αντίδραση Ερντογάν για το επεισόδιο Δένδια-Τσαβούσογλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη αντίδραση Ερντογάν για το επεισόδιο Δένδια-Τσαβούσογλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην «εκρηκτική» συνάντηση και το διπλωματικό επεισόδιο που είχαν την Πέμπτη το απόγευμα στην Άγκυρα μπροστά στις κάμερες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και σχολιάζοντας το σκληρό μπρα ντε φερ του Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός, λέγοντας πως «ο υπουργός Εξωτερικών μας έβαλε τον Δένδια στη θέση του, αντιδρώντας στη συμπεριφορά του. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον Τσαβούσογλου να σιωπήσει».

«Δυστυχώς, η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών πήρε πολύ διαφορετική τροπή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα των μουφτήδων στη Θράκη λέγοντας πως «Η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτήδες στη δυτική Θράκη σαν να ήταν αξιωματούχοι του δημοσίου, ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τη διοίκησή του μέσω τις Ιεράς Συνόδου».

 Τσελίκ κατά Δένδια: Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδοι διπλωματίας

Επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών εξαπέλυσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας τον Νίκο Δένδια για «ασέβεια», «μισαλλοδοξία» και «φανατισμό», στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου στην Άγκυρα.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσελίκ ανέφερε πως «η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδος διπλωματίας», αναφερόμενος έμμεσα στον Νίκο Δένδια. «Η ασέβεια και ο διάλογος δεν στέκονται παράλληλα. Δεν υπάρχει διπλωματία όπου περιπλανάται ο φανατισμός» πρόσθεσε, κουνώντας το δάχτυλο στην ελληνική πλευρά, η οποία απάντησε στις προκλητικές αναφορές και τα ανυπόστατα επιχειρήματα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Δένδια στο Μαξίμου – Νέο ηχηρό μήνυμα της Αθήνας

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον απόηχο των συναντήσεων που είχε στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Από την πλευρά του, ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία δύσκολη συζήτηση.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας τόνισε με νόημα ότι η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το σύνολο των κρατών της περιοχής θα ακολουθήσει τον δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτοί είναι θεμελιώδεις κανόνες, ευελπιστούμε ότι θα τους ακολουθήσει το σύνολο των κρατών της περιοχής μας». «Πρόθεσή μας είναι να ορίσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ και ο Τουρκικός Τύπος για την κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου

Με τη σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ασχολούνται τα διεθνή πρακτορεία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις ξεκίνησαν σε κλίμα ελπίδας για προσέγγιση των δύο πλευρών, αλλά κατέληξαν σε οξείες κατηγορίες εκατέρωθεν.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν η άμβλυνση των εντάσεων για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, με τον κ. Δένδια να υποστηρίζει μάλιστα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας θα λάβει ως απάντηση ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα σχόλια του Έλληνα υπουργού, συμπληρώνει το Reuters, συνάντησαν την οργίλη αντίδραση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε «απαράδεκτα», οδηγώντας τον Νίκο Δένδια να του απαντήσει πως εκπλήσσεται που ο Τούρκος ομόλογός του ανέμενε η ελληνική πλευρά να λειτουργεί «σαν να μην συμβαίνει τίποτε» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Για σύγκρουση των δύο υπουργών Εξωτερικών «σε ευρεία γκάμα ζητημάτων» κάνει λόγο και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), «στην πρώτη τους συνάντηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι συνομιλίες είχαν ως στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά από ένα χρόνο αυξημένης έντασης.

«Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με συμφιλιωτικό τόνο από τον Τσαβούσογλου για τον πολύ θετικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, στην τοποθέτηση του Ν. Δένδια τέθηκε μία σειρά ζητημάτων της τουρκικής πολιτικής που ενοχλούν την Ελλάδα, από τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο έως ζητήματα της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία και το μεταναστευτικό», αναφέρει το πρακτορείο.

Συμπληρώνει δε ότι ενώ πιθανολογείτο ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, τελικώς το μόνο που ανακοινώθηκε είναι μια πρόσκληση του κ. Δένδια στον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα.

«Η έντονη λεκτική αντιπαράθεση υπογράμμισε τη δυσκολία που υπάρχει τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το NATO, να καταλαγιάσουν τα πάθη στην ιστορική αντιπαλότητα Ελλάδας – Τουρκίας», σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην αντιπαράθεση για το θέμα του χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, αναφέρεται το ρωσικό RIA Novosti, που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις των δύο υπουργών.

Τι γράφουν οι Τούρκοι

Με το ζήτημα που προέκυψε την Πέμπτη ασχολείται και ο τουρκικός Τύπος. Ειδικότερα, ο αρθρογράφος της Hurriyet, Ουγούρ Εργκάν δείχνει σοκαρισμένος, καθώς στο άρθρο που συνέταξε για την εφημερίδα έχει τίτλο: «Σοκαριστική στάση από τον Έλληνα υπουργό. Ήρθε για διάλογο και έκανε καβγά». Υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική γραμμή ο αρθρογράφος με «επιλεκτική μνήμη», έχει αφήσει εκτός κάθε αναφορά του Τσαβούσογλου για «τουρκική» μειονότητα, επιτιθέμενος στο “bad boy” που ήρθε έτοιμος για φασαρίες και άρχισε να επιτίθεται στον έκπληκτο Τούρκο υπουργό. Φυσικά προσπαθεί να προβληθεί η άποψη ότι αν υπήρχε κάποιος που “κέρδισε” από το χτεσινό συμβάν, αυτός είναι ο Τσαβούσογλου ο οποίος «απάντησε με θέρμη».

Η εθνικιστική Milliyet στο ίδιο κλίμα, επιλέγει να επιτεθεί στα ελληνικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλα ξεκίνησαν από τις “συγκλονιστικές κατηγορίες” του Νίκου Δένδια, στα οποία απάντησε “με σκληρά λόγια” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα οποία εκλήφθησαν από τα ελληνικά ΜΜΕ αντίθετα από ότι… θα έπρεπε και χρησιμοποίησαν σκανδαλώδεις τίτλους! Κατά την Milliyet ο “καλός” Τσαβούσογλου αποκάλεσε “φίλο” τον Δένδια και του ζήτησε να προχωρήσουν οι δύο χώρες με θετική ατζέντα, όμως ο Έλληνας υπουργός απάντησε κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το πρακτορείο Ihlas έχει αφήσει στην άκρη τους δύο πρωταγωνιστές και φιλοξενεί στη σελίδα του, μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter που έκανε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, προσπαθώντας να σώσει την εικόνα του Τούρκου υπουργού, ψέγοντας τον Νίκο Δένδια, πως η στάση η οποία τήρησε “δεν είναι στάση διπλωμάτη”, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί το κράτος του χρησιμοποιώντας “ψέματα και μισαλλοδοξίες”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube