Weather Icon

Πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος της Πενταμερούς

Πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος της Πενταμερούς

Ανδρέας Πιμπίσιης, Γενεύη   

Το αδιέξοδο στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση κοινού εδάφους για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό οφείλεται κυρίως στη στάση της τουρκικής πλευράς και την απαίτησή της για εκ των προτέρων αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας.

Η απόφαση για μια νέα άτυπη πενταμερή σε 2-3 μήνες αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι ψάχνει για τη μέση γραμμή ανάμεσα στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και την απαίτηση των Τούρκων για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας.

Η τουρκική πλευρά απέρριψε το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου γιατί θεωρεί πως αποτελεί αναβάθμιση της διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά το Κυπριακό στα δικά της μέτρα.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube