Weather Icon
Ιστορία , Ποντιακό Ζήτημα 8 Απριλίου 2021

«Ποντιακό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο Τώρα» – Επιστολή-Ψήφισμα από το ΚΕΠΟΜΕ και τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη

«Ποντιακό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο Τώρα» – Επιστολή-Ψήφισμα από το ΚΕΠΟΜΕ και τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη

Εκστρατεία για τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού και Παρευξείνου Ελληνισμού και Ερευνητικού Κέντρου, σε χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη –όπως είχε προαναγγελθεί πριν λίγα χρόνια–, κάνει ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης μέσω του Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών (ΚΕΠΟΜΕ).

Η δράση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να αγκαλιάζεται από τον κόσμο που σπεύδει να διαβάσει και να υπογράψει την επιστολή-ψήφισμα του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

«Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στην Υπουργό Πολιτισμού, αλλά και σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να δουν με σεβασμό την πρόταση που καταθέτουμε μέσω του Κέντρου Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ) και αφορά στη δημιουργία Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός προτείνεται γιατί ήδη έχει παρθεί απόφαση για την ανάπλασή του, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και την ίδρυση Μουσείων εντός του. Πρόσθετοι λόγοι που συνηγορούν στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι και οι παρακάτω: Στις Δυτικές συνοικίες της πόλης μας, όπου το στρατόπεδο είναι η καρδιά του, η πλειοψηφία των προσφύγων είναι ποντιακής καταγωγής.

 

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

 

»Το στρατόπεδο Παύλου Μελά έχει συναισθηματική εξάρτηση με την τραυματική ιστορία των προσφύγων. Το 2012 σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Σταυρούπολης πραγματοποίησα την Πολυθεματική έκθεση σε δύο χώρους του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι επισκέπτες ήταν χιλιάδες, αλλά η τεράστια επιτυχία ήταν ο μεγάλος αριθμός μαθητών που επισκέφθηκαν την Έκθεση. Ο χώρος αυτός επιτρέπει την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο χώρο, για να μπορούμε να πραγματοποιούμε ξεναγήσεις, αλλά και μαθήματα ιστορίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube