Διεθνή
Ούτε κλειστές, ούτε μικρές, θα είναι οι υπερδομές του Μηταράκη

Της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα
Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση και εντατικά τον τελευταίο χρόνο ο υπουργός Μετανάστευσης προσπαθούν να υλοποιήσουν την κατασκευή τεράστιων δομών στα νησιά μας αγνοώντας προκλητικά τους εθνικούς κινδύνους που απορρέουν από αυτή την επιλογή.
Χρησιμοποιούν συνεχώς ψέματα και παραπλανούν συστηματικά τις τοπικές κοινωνίες για να νομιμοποιήσουν τα καταστροφικά τους σχέδια.
Προχθες κατέρρευσε με πάταγο και το επιχείρημα των κλειστών δομών που με ζήλο προσπάθησε να οικοδομήσει ο κ. υπουργός χρησιμοποιώντας φιλικά ΜΜΕ και τα πρόθυμα, διορισμένα και ευνοημένα παπαγαλάκια.
Από τα χείλη της Επιτρόπου κ. Γιόχανσον παρουσία του αμήχανου υπουργού των ΜΑΤ της Χίου και της Λέσβου δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ. Σε μία πρόταση κατέπεσαν οι μηταράκιες αερολογίες της «οχύρωσης» των νησιών από τα δήθεν κλειστά κέντρα. Κατέπεσε η προσπάθεια αξιοποίησης της ανασφάλειας που βιώνουν οι νησιώτες 6 χρόνια τώρα που έχει ανατραπεί η καθημερινή τους ζωή.
Η χθεσινή ανοιξιάτικη επιθεώρηση της κ. Γιόχανσον, και του πρόθυμου διαμεσολαβητή υπουργού των σχεδιασμών που γκριζάρουν τα νησιά, προσέκρουσε στην απροθυμία των νησιωτών να πουλήσουν τον τόπο τους.
Αντί να διαπιστώσουν «προσμονή και ανυπομονησία» για κατασκευή δομών, όπως τους υποσχέθηκαν οι 3 πρόθυμοι δήμαρχοι, βρήκαν απέναντί τους ακρίτες που πέταξαν στη θάλασσα τα αργύρια της προσφερόμενης εξαγοράς τους.
Αντί να βρουν χειροκροτητές σε έναν προσχηματικό διάλογο πήραν μία πρόγευση ότι δεν υπάρχει η παραμικρή συναίνεση και καμία δημοκρατική νομιμοποίηση σε προειλημμένες αποφάσεις.
Είδαν ότι τα ψέματά τους έχουν ξεσηκώσει τους νησιώτες και αναγκάστηκαν να αλλάζουν δρομολόγια και το πρόγραμμα τους για να μην καταγραφούν οι αντιδράσεις.
Ψέματα που ακόμη ηχούν στα αυτιά των νησιωτών: «Οι δομές θα είναι μικρές», αλλά κατασκευάζονται πόλεις. 1.200 είπαν στη Σάμο, 3.000 κατασκευάζουν χωρίς το ΠΡΟΚΕΚΑ. 3.000 λένε στη Λέσβο, 5.000 χωρίς το ΠΡΟΚΕΚΑ έχουν υπογράψει στο μεταξύ τους μεταναστευτικό μνημόνιο. Μικρή δομή λένε στη Χίο, μεγαλύτερη από της Σάμου αποκαλύπτει η κ. Γιόχανσον ότι θα είναι.
Και όταν ρωτιούνται για την πρόβλεψη ότι οι δομές δεν θα είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό έδαφος σκύβουν το κεφάλι και ψιθυρίζουν νέα ψέματα αποκρύπτοντας τι λένε τα κείμενα του «Συμφώνου Μετανάστευσης»: Οι υπερδομές που θέλουν να κατασκευάσουν δεν θα θεωρούνται ελληνικό έδαφος, και όταν γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας, και για τους 3-4 μήνες που κατ’ ελάχιστο προβλέπεται να εξετάζεται το άσυλο, και ο χώρος των ΠΡΟΚΕΚΑ.
Ούτε για την επικοινωνιακή τους φιέστα, ούτε για τους σχεδιασμούς τους υπολόγισαν σωστά. Η καρδιά του νησιώτη δεν εξαγοράζεται με έναν διορισμό, με χρηματοδότηση ενός έργου, με πακτωλούς εκατομμυρίων για δομές.
Οι ακρίτες νησιώτες δεν αλλάζουν με τίποτα την αγάπη τους για την πατρίδα και τα πατρογονικά χώματα.
Στέλνουν σαφές μήνυμα: Δεν ξεπουλάμε τα νησιά. Δεν εξαγοραζόμαστε από ευρωπαϊκά κονδύλια ρουσφετολογικής πολιτικής, εκμαύλισης συνειδήσεων, τροφούς κομματικής πελατείας και πρόθυμων υποτακτικών. Αν η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόρροια ιδεολογικού υποβάθρου, αλήθεια πού οφείλεται από τη σημερινή κυβέρνηση η πολιτική για το μεταναστευτικό που είναι επικίνδυνη και υπονομευτική της εθνικής υπόστασης των νησιών;
Όπως καταρρέουν ένα – ένα τα ψέματά τους έτσι θα καταρρεύσει και η προσπάθεια για την επιβολή των νοσηρών σχεδίων τους.
Οι ακρίτες όποτε χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τα νησιά μας.
ΥΓ. Σαν σήμερα στις 30 Μαρτίου 1822 ξεκίνησε η σφαγή της Χίου. Αυτό το βαμμένο, από άκρη σε άκρη, με ελληνικό αίμα, νησί δεν θα υποταχθεί και δεν θα παραδοθεί σε κανέναν σχεδιασμό που να το αποκόβει από τον εθνικό κορμό.

Διεθνή
Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Άγνωση» η τύχη ισραηλινοαμερικανού ομήρου

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας πάνω από πενήντα Παλαιστίνιους το Σάββατο.
Ειδικότερα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 54 θανάτους χθες. «Ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται», δήλωνε χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας αυτής.
Ο ισραηλινός στρατός έβαλε τέλος τη 18η Μαρτίου σε δυο μήνες κατάπαυσης του πυρός και ξανάρχισε την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε βέβαιη πως μόνο η στρατιωτική πίεση μπορεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των μερικών δεκάδων ομήρων που απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε χθες ότι είναι πεπεισμένος ότι θα φέρει πίσω τους ομήρους «χωρίς να υποταχτεί στις εντολές» της Χαμάς, ενώ έκρινε ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε «αποφασιστική φάση».
Αντιδρώντας στην ομιλία του, το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων απαίτησε να κλειστεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για να επαναπατριστούν οι άνθρωποι που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο.
«Υπάρχει ξεκάθαρη, εφαρμόσιμη κι επείγουσα λύση, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα τώρα: να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέψει να γυρίσουν όλοι σπίτι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να τερματιστούν οι μάχες», έκρινε η συλλογικότητα.
Χαμάς: Αγνοεί την τύχη ισραηλινοαμερικανού ομήρου
Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς δημοσιοποίησε εξάλλου νωρίτερα νέο βίντεο με όμηρο στη ζωή, μερικές ώρες αφού ανακοίνωσε πως δεν έχει νέα εδώ και τέσσερις ημέρες για τον ισραηλινοαμερικανό υπήκοο Ιντάν Αλεξάντερ, με τον οποίο έχασε την επαφή έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα.
Το πτώμα φρουρού που ήταν αρμόδιος για τη φύλαξη του συγκεκριμένου ομήρου βρέθηκε στον τόπο πρόσφατου βομβαρδισμού, σημείωσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ.
Αλλά η τύχη του Ιντάν Αλεξάντερ, όπως και άλλων μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που τον φύλασσαν, «παραμένει άγνωστη», ανέφερε εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών.
Η Χαμάς απέρριψε την Πέμπτη ισραηλινή πρόταση που προέβλεπε, σύμφωνα με στέλεχός της, κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δέκα ομήρων στη ζωή, ο πρώτος από τους οποίους θα ήταν ο Ιντάν Αλεξάντερ.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί όταν έγινε η έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας —το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας— την 7η Οκτωβρίου 2023, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 58, ωστόσο 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Το όνομα του Ιντάν Αλεξάντερ, ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς τη 12η Απριλίου, φιγουράριζε επίσης σε πρόταση που έκανε τον Μάρτιο ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Υπηρετούσε σε επίλεκτη μονάδα πεζικού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όταν αιχμαλωτίστηκε την 7η Οκτωβρίου 2023.
Το βίντεο με τον Έλκανα Μπουχμπούτ
Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσιοποίησε εξάλλου χθες βίντεο με όμηρο στη ζωή, τον Έλκανα Μπουχμπούτ, που είχε απαχθεί από το φεστιβάλ μουσικής Nova.
Για τέσσερα λεπτά, ο όμηρος εικονίζεται να μιλάει στο τηλέφωνο στα εβραϊκά και στα αγγλικά.
Η οικογένεια συναίνεσε να δοθεί το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης.
Εμφανώς περνώντας δοκιμασία, με κουβέρτα να καλύπτει μέρος του σώματός του, με τοίχο από μπετόν πίσω του, ο όμηρος εικονίζεται να συνομιλεί με μέλη της οικογένειάς του σε παλιό, ενσύρματο τηλέφωνο περιστροφικής επιλογής.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε τραβήχτηκε αυτό το βίντεο, ούτε αν έγινε πραγματικά συνδιάλεξη.
Κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου τηλεφωνήματος, ο άνδρας ζητεί από φίλο του να στείλει τη γυναίκα του στον Λευκό Οίκο για ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή του.
Πρόκειται για το τρίτο βίντεο με τον άνδρα που δημοσιοποιήθηκε από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς. Το προηγούμενο είχε δημοσιοποιηθεί την 29η Μαρτίου.
Η σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον θάνατο σε μάχη στρατιώτη του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που ανακοινώνεται αφότου τερματίστηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί 412 μέλη τους αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 51.157 άμαχοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ευρείας κλίμακας ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιποίνων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Διεθνή
Telegraph: Επιδρομές στα γυμναστήρια! Η Ρωσία ψάχνει νέο «αίμα» για το μέτωπο στην Ουκρανία

Eπιδρομές της αστυνομίας για τον εντοπισμό νέων στρατιωτών σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε πολλές ρωσικές πόλεις, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.
Μάλιστα, η Telegraph αναφέρει ένα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στο γυμναστήριο της Μόσχας Spirit Fitness στις 30 Μαρτίου. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε και δεύτερη επιδρομή σε άλλο γυμναστήριο της ίδιας αλυσίδας.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα που επικαλείται μαρτυρίες από το σημείο, η ρωσική αστυνομία εισήλθε στον χώρο του γυμναστηρίου ζητώντας από όσους βρίσκονταν στον χώρο να πέσουν στο πάτωμα. Έπειτα και αφού δόθηκε το δικαίωμα στις γυναίκες να αποχωρήσουν από τον χώρο, χώρισε τους άντρες σε δύο ομάδες, τους Ρώσους και τους ξένους πολίτες.
Έπειτα οι Ρώσοι προβλεπόταν να οδηγηθούν σε στρατολογικά γραφεία για να ελεγχθούν τα στρατιωτικά τους αρχεία. Μετά τον έλεγχο των εγγράφων, κάποιοι απελευθερώνονται ενώ σε άλλους επιδίδονται επιτόπου στρατιωτικές κλήσεις και κρατούνται.
Στους μετανάστες που κατηγορούνται για μικρές παραβάσεις δίνεται η εξής επιλογή: απέλαση ή ένα στρατιωτικό συμβόλαιο για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Current Time, ανεξάρτητη ρωσική πλατφόρμα ειδήσεων.
Το Spirit Fitness δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό, αλλά το προσωπικό αποκάλυψε στο πρακτορείο ότι οι επιδρομές έχουν γίνει ρουτίνα. Δικηγόροι ανέφεραν επίσης ότι αντίστοιχα περιστατικά πραγματοποιούνται περίπου δύο φορές το μήνα στις πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ιρκούτσκ και Αικατερίνμπουργκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση 160.000 ανδρών, ηλικίας 18-30 ετών, στον στρατό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο επιστράτευσης από το 2011 το οποίο είναι συνεπές με την δηλωμένη πρόθεση της Μόσχας να αυξήσει το μέγεθος του στρατού της.
Διεθνή
Ο Πούτιν “παγιδεύει” το Κίεβο και τη Δύση! Τι σημαίνει η πασχαλινή εκεχειρία του;
H Ρωσία επαναλαμβάνει ένα μοτίβο που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Ανάλογη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2023, για τα Χριστούγεννα των Ορθοδόξων, η οποία απορρίφθηκε και τότε από το Κίεβο και τη Δύση ως προσχηματική.

Η ανακοίνωση για πασχαλινή εκεχειρία από τον Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να αιφνιδίασε τους πάντες. Το Κίεβο τη θεωρεί προσχηματική, ενώ από την αμερικανική πλευρά δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση.
Έρχεται πάντως ως απάντηση στο τελεσίγραφο που είχαν στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για ένα άμεσο και σαφές δείγμα από τη Μόσχα ότι επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου.
Αντικειμενικά η μονομερής ανακοίνωση εκεχειρίας 30 ημερών δεν σημαίνει πολλά για το εάν η ρωσική πλευρά θα δείξει διάθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει. Οι πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής μιας άμεσης παύσης πυρός, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων σε αρκετά μέτωπα, είναι τεράστιες. Χωρίς συνεννόηση, χωρίς προετοιμασία και χωρίς καν σαφές πρωτόκολλο εφαρμογής, η πρόταση μοιάζει περισσότερο με διπλωματικό ελιγμό.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία επαναλαμβάνει ένα μοτίβο που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Ανάλογη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2023, για τα Χριστούγεννα των Ορθοδόξων, η οποία απορρίφθηκε και τότε από το Κίεβο και τη Δύση ως προσχηματική.
Η ουκρανική ηγεσία, διά στόματος Ζελένσκι απάντησε ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία μόνο εφόσον τηρηθεί από τη ρωσική πλευρά. «Σιωπή ως απάντηση στη σιωπή, αμυντικά πλήγματα ως απάντηση σε επιθέσεις», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος. Σήμερα μάλιστα σε νέο μήνυμά του κατηγόρησε τη ρωσική πλευρά ότι συνεχίζει τα πλήγματα.
Το στρατηγικό αδιέξοδο
Η αποτυχία εξεύρεσης κοινής βάσης αποτυπώνει το στρατηγικό αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά, ο Τραμπ πιέζει για αποτελέσματα. Εξαγριωμένος με τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «οι προσπάθειες για ειρήνη μπορεί να λήξουν πολύ σύντομα». Από την άλλη, ο Πούτιν επιχειρεί να δείξει πως η Μόσχα επιθυμεί την ειρήνη, επιμένοντας όμως σε δύο βασικές απαιτήσεις: να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, να αναγνωριστούν ως ρωσικές οι κατεχόμενες περιοχές.
Εντός αυτού του γεωπολιτικού κλοιού, η εκεχειρία του Πούτιν φαίνεται να εξυπηρετεί διττό σκοπό: πρώτον, να παρουσιάσει τη Ρωσία ως δύναμη που επιζητεί την ειρήνη. Δεύτερον, να παγιδεύσει το Κίεβο σε ένα αφήγημα όπου η Ουκρανία φαίνεται ως υπεύθυνη για την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών.
Αυτό που κυρίως τρομάζει την Ευρώπη είναι το να γίνει πραγματικότητα η αμερικανική απειλή για πλήρη τερματισμό των συνομιλιών.
Και τώρα τι;
Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν τη στρατιωτική και πολιτική ετοιμότητα να υποστηρίξουν μόνες τους την Ουκρανία. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαπραγματευτική σκηνή θα άφηνε ένα κενό εξουσίας. Θα εξέθετε σίγουρα την Ουάσιγκτον που διεκήρυττε ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Και το πιο σημαντικό θα σήμαινε και παράταση του πολέμου, με αυξανόμενη φθορά για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Αν η πασχαλινή εκεχειρία δεν τηρηθεί και δεν ακολουθηθεί άμεσα από διπλωματικές πρωτοβουλίες, αν δηλαδή δεν γίνει το πρώτο βήμα για κάτι πιο ουσιαστικό, αυτό που θα μένει είναι ένας πόλεμος που συνεχίζεται, μια παύση πυρός χωρίς νόημα και μια διπλωματική πρωτοβουλία που αργοσβήνει. Για όλους πια ο χρόνος μετράει αντίστροφα.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον