Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ουκρανία 14 Απριλίου 2021

Ουκρανία: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ –Διαψεύδονται τα περί ανάπτυξης αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ –Διαψεύδονται τα περί ανάπτυξης αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, με δύο θέματα να κυριαρχούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Αφενός το ζήτημα του Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να υιοθετηθεί η πολιτική του Τζο Μπάιντεν για αποχώρηση των στρατευμάτων έως τον Σεπτέμβριο και από την άλλη η Ουκρανία, όπου αναμένεται να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα ξανά προς τη Ρωσία για απόσυρση των δυνάμεων από τα ανατολικά σύνορα της Χώρας.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ο ιδιαίτερος ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία σε αυτή την υπόθεση, γιατί αν το Αφγανιστάν της δίνει την ευκαιρία να δείξει ότι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή τη φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε μια ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων, θα ενέπλεκε και την Τουρκία και θα έφερνε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο έχει μια πολύ στενή συνεργασία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Διαψεύδονται τα περί αποστολής πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα
Στο μεταξύ, φαίνεται να διαψεύδονται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επισήμως.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Fox News, το Πεντάγωνο δε σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, αλλά η Ρωσία χρησιμοποιεί την είδηση αυτή, που έχει βγει από την Τουρκία, για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη των δικών της ναυτικών δυνάμεων, καθώς θα θεωρούσε μια τέτοια κίνηση, πρόκληση από την πλευρά των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προτείνει οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατό στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και να αποτρέψουν την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Κοινό μέτωπο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

Νωρίτερα, τον Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υποδέχτηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω τις στενές διαβουλεύσεις που είχαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μήνες, για το Αφγανιστάν. Και είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι και συντονισμένοι καθώς προχωράμε» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ αναφορικά με τη συζήτηση σχετικά με «τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία» επισήμανε ότι «έχουμε δει μαζική στρατιωτική συσσώρευση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δύναμης από το 2014». Η αναφορά είναι σαφής στην κρίση της Κριμαίας το 2014 που ξεκίνησε ως επακόλουθο της Ουκρανικής Επανάστασης, κατά την οποία ανατράπηκε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και ταυτόχρονα αυξήθηκε η κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσοουκρανικά σύνορα και οδήγησε σε δημοψήφισμα όπου το 95,5% ψήφισε υπέρ, με τη συμμετοχή στο 82,17%, της σύνδεσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα στο οποίο οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να στέκονται μαζί και να εκφράζουν στενή υποστήριξη στην Ουκρανία» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ενώ από την πλευρά του ο Λόιντ Όστιν τόνισε ότι συμμερίζεται την ανησυχία με την πρόσφατη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube