Weather Icon

Ουκρανία, αμερικανική βόμβα στην Ευρώπη

Ουκρανία, αμερικανική βόμβα στην Ευρώπη

Manlio Dinucci, Δίκτυο Βολταίρος, 13-4-21

Mετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η επικείμενη υφυπουργός Εξωτερικών του, Βικτόρια Νούλαντ, αναζωπυρώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησαν μαζί το 2013-14. Ο τέταρτος συνεργός, Geoffrey R. Pyatt, είναι τώρα πρεσβευτής στην Ελλάδα. .

Άντονι Μπλίνκεν και Βικτόρια Νούλαντ

Αυτή τη φορά, στέλνουν πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο και προετοιμάζουν πυρηνικά βομβαρδιστικά. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που στάλθηκαν από τη βάση Αviano στην Ιταλία, συμμετέχουν σε «σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις» στην Ελλάδα, όπου χθες ξεκίνησε η Άσκηση Ηνίοχος 21. Ανήκουν στην 510η Μοίρα Μαχητικών με έδρα το Αβιάνο, ο ρόλος της οποίας προβάλλεται με το έμβλημά της: το σύμβολο του ατόμου, με τρεις κεραυνούς να χτυπούν τη γη, πλαισιωμένοι από τον αυτοκρατορικό αετό.
.
Πρόκειται για αεροσκάφη πυρηνικής επίθεσης που εμπλέκονται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία παραχώρησε το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες τη χρήση όλων των στρατιωτικών βάσεων της. Συμμετέχουν επίσης στο Ηνίοχος 21  μαχητικά-βομβαρδιστικά F-16 και F-15 από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η άσκηση διεξάγεται στο Αιγαίο Πέλαγος στην άκρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης του Εύξεινου Πόντου  και της Ουκρανίας, όπου συγκεντρώνεται η μεγάλη άσκηση του Αμερικανικού Στρατού Defender-Europe 21.
.
Αυτοί και άλλοι στρατιωτικοί ελιγμοί, οι οποίοι καθιστούν την Ευρώπη μέγα οπλοστάσιο, δημιουργούν αυξανόμενη ένταση με τη Ρωσία, η οποία επικεντρώνεται στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ, μετά την αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, την οποία πραγματοποίησε εισάγοντας την αιχμή του πολέμου σε εσωτερικά ρήγματα, εδραιώνεται τώρα ως σταυροφόρος ιππότης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
.
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Βρετανός αρχηγός  της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας Στιούαρτ Περτς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον Αρχηγό ΓΕΣ Khomchak στο Κίεβο και δήλωσε ότι “τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενωμένα στην καταδίκη της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και των επιθετικών ενεργειών της στην ανατολική Ουκρανία”. Επανέλαβε το αφήγημα ότι η Ρωσία  προσάρτησε βίαια την Κριμαία, διαγράφοντας ότι οι Ρώσοι της Κριμαίας ήταν αυτοί που αποφάσισαν σε δημοψήφισμα να αποσχιστούν από την Ουκρανία και να επιστρέψουν στη Ρωσία για να αποφύγουν τις επιθέσεις από τα νεοναζιστικά τάγματα του Κιέβου, όπως οι Ρώσοι του Ντονμπάς.
.
Εκείνα τα νεοναζιστικά τάγματα που χρησιμοποιήθηκαν το 2014 ως δύναμη κρούσεως στην πλατεία του πραξικοπήματος Μεϊντάν, που ξεκίνησε από Γεωργιανούς ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν διαδηλωτές και αστυνομία, και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε διαδοχικές  ανδραγαθίες: χωριά που σφαγιάσθηκαν και πυρπολήθηκαν, μαχητές που κάηκαν ζωντανοί στο Συνδικαλιστικό Οίκημα της Οδησσού, άοπλοι πολίτες που εσφάγησαν στην Μαριούπολη ή βομβαρδίστηκαν με λευκό φώσφορο στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
.
Ένα αιματηρό πραξικόπημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικό στόχο την πρόκληση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη, για την απομόνωση της Ρωσίας και ταυτόχρονα την ενίσχυση της επιρροής και της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη.
.
Η σύγκρουση στο Ντονμπάς, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν αυτοοργανωθεί στις Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με τη δική τους λαϊκή πολιτοφυλακή, είχε περάσει σε μια περίοδο σχετικής εκεχειρίας με το άνοιγμα των συνομιλιών του Μινσκ για μια ειρηνική λύση. Αλλά τώρα η ουκρανική κυβέρνηση έχει αποσυρθεί από αυτές τις συναντήσεις, με το πρόσχημα ότι αρνείται να πάει στο Μινσκ επειδή η Λευκορωσία δεν είναι δημοκρατική χώρα. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του Κιέβου επανέλαβαν τις ένοπλες επιθέσεις στο Ντονμπάς.
.
Ο Αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Κοχτσάκ, τον οποίο συνεχάρη ο Στιούαρτ Περτς εκ μέρους του ΝΑΤΟ  για τη “δέσμευσή του στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση”, δήλωσε ότι ο στρατός του Κιέβου “προετοιμάζεται για την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία” και πως σε αυτή την επιχείρηση “έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ”.
.
Δεν είναι τυχαίο ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς ξέσπασε όταν, μαζί με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών περιήλθε στον Άντονυ Μπλίνκεν. Ουκρανικής καταγωγής, ήταν ο κύριος διοργανωτής της πλατείας Maidan putsch στο ρόλο του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Obama-Biden. Ως αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο Μπάιντεν διόρισε τη Βικτόρια Νούλαντ, βοηθό διοργανωτή της επιχείρησης των ΗΠΑ, κόστους  5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την εγκαθίδρυση “καλής κυβέρνησης” στην Ουκρανία (όπως δήλωσε η ίδια [1]).
.
Δεν αποκλείεται να έχουν τώρα ένα σχέδιο να προωθήσουν μια επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου στο Ντόνμπας  με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Θα έθετε τη Μόσχα μπροστά σε μια επιλογή που σε κάθε περίπτωση θα απολήξει προς όφελος της Ουάσιγκτον: να αφήσει τον ρωσικό λαό του Ντονμπάς έρμαιο της σφαγής ή να παρέμβει στρατιωτικά για να τον υποστηρίξει.  Παίγνιο με τη φωτιά και όχι μεταφορικά, που ανάβει το φυτίλι μιας βόμβας στην καρδιά της Ευρώπης.

[1] “Remarks by Victoria Nuland at the U.S.-Ukraine Foundation Conference”, by Victoria Nuland, Voltaire Network, 13 December 2013
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube