Weather Icon

Ολοκληρώνεται σήμερα η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Ολοκληρώνεται σήμερα η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Με την Ολομέλεια των εμπλεκομένων μερών της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη (28/04) εκτός απροόπτου η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί (ώρα Γενεύης, 11 ώρα Κύπρου), με Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους και τις 3 εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου να καταθέτουν τις θέσεις τους σε μια κοινή συνάντηση.

Αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε διμερή συνάντηση με τον Ε. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατόπιν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στις δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης σε νέα σύνοδο της Ολομέλειας.

Υπενθυμίζεται πως χτες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας. Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Τατάρ που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα “δύο υφιστάμενα κράτη”.

Το έγγραφο του Ερσίν Τατάρ καταγράφει την πρότασή του για το πως θα δημιουργηθεί η “σχέση συνεργασίας” η οποία θα στηρίζεται σε έξι παραμέτρους:

1. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

2. Mόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.

3. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.

4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.

5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.

6. Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με τους συνεργάτες τους ετοιμάζουν λεπτομερείς απαντήσεις επί όλων των σημείων στα οποία αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ τα οποία και θα παρουσιάσει κατά την αποψινή τους συνάντηση.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube