Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 17 Απριλίου 2021

Ολλανδική «σφήνα» για τις φρεγάτες- Κλείνουν οι φάκελοι- Προχωρά η αξιολόγηση, το παρασκήνιο για το κόστος και τις παραδόσεις

Ολλανδική «σφήνα» για τις φρεγάτες- Κλείνουν οι φάκελοι- Προχωρά η αξιολόγηση, το παρασκήνιο για το κόστος και τις παραδόσεις

Όμως ακόμη πιο δελεαστική είναι ίσως η πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας Damenη οποία φέρεται να προσφέρει αντί για μεταχειρισμένα πλοία δύο ελαφρές φρεγάτες SIGMA 10514 χωρίς επιπλέον κόστος με δυνατότητα παράδοσης μάλιστα στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Με κόστος περίπου 500 εκ ευρώ για κάθε νέα φρεγάτα SIGMA 11515 και παράδοση των πλοίων έως το 2025 δηλαδή σε περίπου τέσσερα χρόνια οι Ολλανδοί «πλασάρονται» δυνατά στη ναυμαχία για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόταση την οποία ήδη γνώριζε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο σήμερα έλαβε επίσημο χαρακτήρα με την επίσκεψη της Ολλανδέζας πρέσβη Stella Ronner στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου συνοδευόμενη από υψηλόβαθμα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Damen.

Η διπλωμάτις όμως σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και επίσημα την ενδιάμεση λύση σε μεταχειρισμένα πλοία την οποία προσφέρει η χώρα της στο ΠΝ η οποία ήταν ήδη γνωστή στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Πρόκειται για δύο φρεγάτες κλάσης Karel Doorman, γνωστές και ως M, την Van Speijk(F828) και την Van Amstel(F831) οι οποίες επιχειρούν για το Ολλανδικό Βασιλικό ναυτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 90’. Πλοία τα οποία αποτελούν την εξέλιξη των φρεγατών S τις οποίες διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Ελληνικός Στόλος από τις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Οι δύο Karel Doorman ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό αφού σε περίπτωση απόκτησής τους σε χρόνο ρεκόρ θα μπορούν τα τις στελεχώσουν πληρώματα από φρεγάτες S τις οποίες θα αποσύρει ο Στόλος. Μέσα στον Μάιο έχει ήδη αποφασιστεί στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να επισκεφθούν την Ολλανδία και να αξιολογήσουν εν πλω την κατάσταση των δύο πλοίων.Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα Ολλανδικά ‘’σκαριά’’ βρίσκονται σε καλή κατάσταση όπως άλλωστε το σύνολο του Βασιλικού Ολλανδικού ναυτικού με τη μεγάλη παράδοση στη θάλασσα.

Όμως ακόμη πιο δελεαστική είναι ίσως η πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας Damen η οποία φέρεται να προσφέρει αντί για μεταχειρισμένα πλοία δύο ελαφρές φρεγάτες SIGMA 10514 χωρίς επιπλέον κόστος με δυνατότητα παράδοσης μάλιστα στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι Ολλανδοί στην πρότασή τους περιλαμβάνουν τόσο την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης ΥΔΡΑ αλλά και την κατασκευή και των τεσσάρων καινούργιων φρεγατών SIGMA 11515 σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Στα χέρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται ήδη και η Ιταλική πρόταση της Ficantieri για τις φρεγάτες FREMM την οποία παρέδωσαν στελέχη της εταιρείας στο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες η Ρώμη να προχωρήσει μέσω της πρεσβείας και στη δική της πρόταση για ενδιάμεση λύση με φαβορί τις φρεγάτες Maestrale.

Είχαν προηγηθεί οι τελικές προτάσεις Γάλλων, Άγγλων και Γερμανών οι οποίες επισημοποιήθηκαν μέσω των πρεσβειών. Με το Παρίσι και το Λονδίνο να προσφέρουν και μεταχειρισμένα πλοία ως ενδιάμεση λύση ενώ η Γερμανική πρόταση φαίνεται ότι περιέχει συνδυασμούς νεότευκτων φρεγατών A200 και Α300 με δύο υποβρύχια κλάσης 214.

Έτσι σταδιακά κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο οι φάκελοι με τις προτάσεις όλων των ‘’μνηστήρων’’ και ανοίγει ο δρόμος της αξιολόγησης από το Ελληνικό Επιτελείο προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη της σχετικής λίστας με όλα τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων πλοίων, τα κόστη, το χρόνο παράδοσης και κυρίως πόσο κοντά βρίσκεται κάθε πρόταση στις ανάγκες του Στόλου.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube