Weather Icon

Οι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν εν δράσει με συνυπογραφή επιστολής προς ΠτΔ για ΔΔΟ

Οι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν εν δράσει με συνυπογραφή επιστολής προς ΠτΔ για ΔΔΟ

Πρωτοπόροι της εκστρατείας υπέρ του Σχεδίου Ανάν, πρωταγωνιστούν σε προτοβουλία υπέρ της Διζωνικής

Η έκκληση για συνυπογραφή επιστολής προς ΠτΔ για ΔΔΟ

Γράφει ο Νίκος Κουτσού, πρώην βουλευτής

Με ολοσέλιδες δημοσιεύσεις στο τύπο καλούνται να συνυπογράψουν την έκκληση – επιστολή προς τον Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη ενόψη της άτυπης διεθνούς διάσκεψης, όσοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφωνούν για λύση τώρα και παραθέτουν τα επιχειρήματα τους.

Χωρίς να δημοσιεύουν οποιαδήποτε διακήρυξη, παρά μόνο την επιστολή που οι πέντε αποστέλλουν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και που είναι: Γιώργος Βασιλείου πρώην ΠτΔ, Επίσκοπος Βασίλειος Μητροπολίτης, Ιωάννης Κασουλίδης πρώην Υπεξ, Τουμάζος Τσελεπής Συνταγματολόγος, Τάκης Χατζιδημητρίου Επικεφαλής ΔΤΕ.

Αφού διαβάσει και μελετήσει προσεκτικά την επιστολή – έκκληση, καταλήγει, ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής, στα πιο κάτω μηνύματα που θέλουν να στείλουν:

1ον Αποδοχή της Τουρκικής πρότασης για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, πράγμα που λέει καθαρά η επιστολή <<… για να επιτευχθεί συμφωνία λύσης του Κυπριακού προβλήματος με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων … >>,

2ον << Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς λύση του κυπριακού, να αξιοποιήσει τον πλούτο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη>>,

3ον << … Να συμφωνήσουμε ότι, με την λύση φυσικό αέριο θα μπορεί να διοχετεύεται και μέσω Τουρκίας, το δε θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο>>

4ον << Δεν υπάρχει ορατή πιθανότητα η σημερινή ισχυρή γεωπολιτική και διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας να εξασθενίσει>>

Χωρίς να λέει ποιος, πότε, πού και πώς έχει πάρει διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι αν συμβούν αυτά αποδέχεται ότι προβλέπει η επιστολή.

Είναι καθαρό ότι αντικειμενικός στόχος της όλης επιστολής είναι η άσκηση πίεσης στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να αποδεχθεί τις Τουρκικές θέσεις. Λίγες μόνο μέρες πριν την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης και ενώ πολλά λέγονται και γράφονται για την Βρετανική παρέμβαση που λέγεται ότι θα περιλαμβάνει μεσολαβητική προσπάθεια, ότι δηλαδή αποφυγή της λύσης των δύο κρατών, γίνεται με αποδοχή της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, έρχεται μια πολιτική κίνηση στο εσωτερικό να την υποστηρίξει και να προβάλει όσα περιέχονται στην επιστολή. Να ζητήσει μάλιστα από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να την συνυπογράψουν.

Μετά την σιωπή της πολιτικής κίνησης «Απόφαση Ειρήνης», την αδυναμία λειτουργίας της πρωτοβουλίας Α. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) και την παρέμβαση του πρώην Προέδρου του ΔΗΔΥ Γ. Μάτση για το τι σημαίνει ΔΔΟ, έρχεται αυτή η ομάδα να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνυπογραφή της πιο πάνω επιστολής.

Δεν διστάζει μάλιστα αυτή η κίνηση να χρησιμοποιήσει και υπογραφές νεκρών όπως για παράδειγμα του πρώην Γενικού Εισαγγελέα μ. Αλέκου Μαρκίδη, ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα και τις απόψεις του όταν ζούσε, που δεν απέχουν από αυτές της Κίνησης.

Τα επιχειρήματα της Κίνησης – Επιστολής προσεγγίζουν εκείνα που ακούγαμε πριν το δημοψήφισμα του 2004, με μόνη βασική διαφορά ότι τώρα αφορούν τον τότε αρχηγό της παράταξης του ΝΑΙ και νυν ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη, …«βρε πως αλλάζουν οι καιροί» και κατά το κυπριακόν «ήντα τζιαιρούς εφτάσαμε»

Την επιστολή υπογράφουν εκτός από τον Γιώργο Βασιλείου πρώην ΠτΔ, την σύζυγό του Ανδρούλα Βασιλείου πρώην Επίτροπο ΕΕ, τρεις πρώην Υπουργοί Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Ρολάνδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή καθώς και επτά πρώην υπουργοί: Ηλιάδης Δημήτρης, Ηλιάδης Μάριος, Ιεροδιακόνου Λεόντιος, Καζαμίας Κίκης, Μαλάς Σταύρος, Νέμιτσας Τάκης, Σαρρής Μιχάλης, Χαραλάμπους Σωτηρούλα, Χρίστου Ανδρέας, καθώς και Δημήτρης Δημητρίου Βουλευτής, Εκπρ. Τύπου ΔΗΣΥ, Μιχάλης Παπαπέτρου Δικηγόρος και Καίτη Κληρίδου συνταξιούχος.

Από μια άτυπη Διεθνή Διάσκεψη θα προκύψουν, όπως φαίνεται, πάρα πολύ σοβαρά θέματα. Ας μην ξεχνούμε ότι μέσα από τέτοιες άτυπες διασκέψεις (Διασκεπτική, Τριμερής Λονδίνου) φθάσαμε στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου το 1959.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube