Weather Icon
Ποντιακό Ζήτημα 5 Απριλίου 2021

Οι Ρώσοι στην Τραπεζούντα και η αποστολή του βυζαντινολόγου Φιόντορ Ουσπένσκι (1916-1918)

Οι Ρώσοι στην Τραπεζούντα και η αποστολή του βυζαντινολόγου Φιόντορ Ουσπένσκι (1916-1918)

Στις 5 Απριλίου του 1916 ο στρατός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ξεπέρασε τα όρια των προηγούμενων κατακτήσεών του και μπήκε στην πρωτεύουσα του Πόντου, την Τραπεζούντα. Οι Οθωμανοί, φεύγοντας από την περιοχή, την οποία κράτησαν υπό την κυριαρχία τους για 455 χρόνια, δεν πίστευαν πως μπορούσαν κάποτε να γυρίσουν πίσω. Η παρουσία της Ρωσικής Στρατιάς του Καυκάσου στον Πόντο ήταν γεγονός.

Ενώ ο βαλής Τζεμάλ Αζμή μπέης αποχωρούσε από την πόλη και άφηνε την εξουσία στα χέρια της προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, δήλωσε το εξής: «Από τους Έλληνες πήραμε τη χώρα τούτη και στους Έλληνες την επιστρέφουμε. Παραδίδουμε σε σας τις εκκλησίες, τις οποίες μετατρέψαμε σε τζαμιά. Κάντε τα πάλι εκκλησίες, αν το θεωρείτε λογικό».

Στις 6 Απριλίου έφθασαν στην Τραπεζούντα οι Ρώσοι στρατηγοί Γιουντένιτς και Λιάχοφ, οι οποίοι δεν αμφισβήτησαν το ρόλο και τη θέση του Μητροπολίτη Χρύσανθου. Στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους στην ιστορική πρωτεύουσα του Πόντου έφθασε ο διοικητής των ρωσικών στρατιών του Καυκάσου Μέγας Δούκας Νικολάι Νικολάιεβιτς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube