Weather Icon
Συρία , Τουρκία 5 Απριλίου 2021

Ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη προσπάθησε να πάει στην Συρία για να ενταχθεί στο ISIS

Ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη προσπάθησε να πάει στην Συρία για να ενταχθεί στο ISIS

Abdullah Bozkurt

Ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ ήθελε να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως αστυνομικός και να πάει στη Συρία για μια εκστρατεία τζιχάντ. Του προσφέρθηκε ακόμη και θέση σε μια αντι-ρωσική διαδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από μια τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, η οποία ορίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τη Ρωσία ως αποστολέας όπλων σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Durmuş Kutlu, έναν στενό φίλο του Mevlüt Mert Altıntaş, ο 22χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον Πρέσβη Karlov τον Δεκέμβριο του 2016, είπε ότι ζήτησε να συμμετάσχει σε ταξίδι στη Συρία για λογαριασμό του Ιδρύματος Ανθρώπων Δικαιώματα, Ελευθερίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH).

Σε δήλωση προς την αντιτρομοκρατική αστυνομία στην Άγκυρα στις 26 Δεκεμβρίου 2016, ο Κούτλου είπε ότι γνώριζε τον δολοφόνο τα τελευταία δύο χρόνια, τον συναντούσε τακτικά σε κύκλους προσευχής και μίλησε για τζιχάντ στις ιδιωτικές τους συνομιλίες.

«Πέντε ημέρες πριν από το περιστατικό [δολοφονία], του είπα ότι θα συμμετάσχω στο κομβόι «Make Way for Aleppo» του IHH και ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει αν το ήθελε. Αλλά είπε ότι τα φύλλα απουσίας [στο αστυνομικό τμήμα] είχαν προγραμματιστεί κάθε μήνα και ότι δεν μπορούσε να συμμετάσχει για αυτόν τον λόγο “, δήλωσε ο Κούτλου.

Durmuş Kutlu’s statement to the police, not as a suspect but as a person who had knowledge of the killer: 

Το IHH ξεκίνησε μια τεράστια συνοδεία οχημάτων από την Κωνσταντινούπολη στις 14 Δεκεμβρίου 2016 για να διαμαρτυρηθούν για επιθέσεις δυνάμεων της Ρωσίας και της Συρίας σε τζιχαντιστές και αντιφρονούντες στο Χαλέπι. Η συνοδεία διαλύθηκε στην τουρκική συνοριακή επαρχία Χατάι.

Στις 19 Δεκεμβρίου, πέντε ημέρες μετά τη διαμαρτυρία του IHH, ο Altıntaş κάλεσε άρρωστος και έλαβε ιατρική έκθεση για να δικαιολογήσει την απουσία του από τη δουλειά, ενώ ετοιμαζόταν όλη τη μέρα για να δολοφονήσει τον Ρώσο πρέσβη κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης σε μια έκθεση τέχνης σε ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο φίλος του Kutlu είπε επίσης στην αστυνομία ότι ο δολοφόνος ήταν πρόθυμος να πάει στη Συρία για να συμμετάσχει στην εκστρατεία τζιχάντ. ‘Ηθελε να εγκαταλείψει τη δουλειά του και είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για τη Συρία.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ερευνών που εκπόνησε το Συμβούλιο Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK), ο Altıntaş μετέφερε χρήματα σε λογαριασμούς IHH σε 11 ξεχωριστές συναλλαγές μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιουλίου 2016.

Οι αναφορές του MASAK στις 16 Φεβρουαρίου 2017 και στις 23 Δεκεμβρίου 2016 εξέτασαν λογαριασμούς που ανήκαν στον δολοφόνο με ισλαμικούς δανειστές Kuveyt Türk και Albaraka Türk. Οι αναφορές ενσωματώθηκαν αργότερα σε ένα κατηγορητήριο σχετικά με τη δολοφονία του Κάρλοφ που κατατέθηκε στο δικαστήριο από τον Τούρκο εισαγγελέα Αντέμ Ακίτσι.

Mikail Bora, an employee of the IHH, revealed links to the killer in a police statement:

Αυτός ο εξτρεμιστικός ιεροκήρυκας περιγράφεται συχνά ως οικογενειακός κληρικός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βρέθηκε ως βασικός ομιλητής σε εκδηλώσεις νεολαίας που διοργανώθηκαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Συμμετείχε σε συνέδρια και διαλέξεις που διοργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Νεότητας (TUGVA), που διευθύνεται από την οικογένεια του Ερντογάν. Ταξίδεψε ακόμη και στη Συρία για να συναντηθεί με μαχητικές ομάδες και συχνά κηρύττει υπέρ βίαιων τζιχαντιστικών εκστρατειών σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν αμφισβήτησε αυτές τις τραπεζικές μεταφορές ούτε καλεί κανέναν από το IHH για να ρωτήσει σχετικά με τις συναλλαγές ή τον σκοπό των χρημάτων. Επιπλέον, το κατηγορητήριο αποκάλυψε ότι ο εισαγγελέας δεν ανέφερε κανέναν διαχειριστή ή μέλος της IHH, είτε ως ύποπτος είτε ως μάρτυρας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνέχισε περαιτέρω να ερευνά το  IHH.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η IHH διέφυγε από τον έλεγχο ποινικών ερευνών στην Τουρκία. Το δίκτυο αυτής της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης φιλανθρωπίας κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο όπλων σε τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014 σε έρευνα που διεξήχθη από εισαγγελέα στην ανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας.

Russia submitted intelligence on how the IHH was funneling arms to jihadists in Syria: 

Επιπλέον, τα διερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Berat Albayrak, του γαμπρού του Προέδρου Ερντογάν, εμπλέκουν επίσης το IHH στην οπλισμό των λιβυκών φατριών. Το μυστικό έγγραφο λέει την ιστορία για το πώς ο ιδιοκτήτης μιας χρεοκοπημένης ναυτιλιακής εταιρείας και εμπορευματοκιβωτίων ζήτησε αποζημίωση από την τουρκική κυβέρνηση για ζημία που υπέστη το πλοίο του κατά τη μεταφορά όπλων μεταξύ λιμένων της Λιβύης με εντολή των τουρκικών αρχών το 2011. Το έγγραφο αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες της εγκεκριμένης από την τουρκική κυβέρνηση αποστολής όπλων σε αντάρτες σε πλοίο που έχει συνάψει η IHH.

Τα μυστικά έγγραφα που ελήφθησαν από την Nordic Monitor δείχνουν σαφώς ότι ο επικεφαλής του IHH, Bülent Yıldırım, συνεργάζεται με την τουρκική υπηρεσία κατασκοπείας για τη διοίκηση τζιχαντιστικών δικτύων από τη Συρία στην Τουρκία. Αποκαλύπτουν επίσης την έκταση του δικτύου του με την τουρκική κυβέρνηση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου και αποκαλύπτουν πώς οι ρίζες του IHH κινητοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Ερντογάν όταν ο Τούρκος πρόεδρος χρειαζόταν πολιτική κάλυψη ενόψει της δημόσιας πίεσης και κριτικής.

Η μυστική έρευνα περιελάμβανε τα αντίγραφα 142 δικτύων που είχαν εγκριθεί δεόντως από τα δικαστήρια μεταξύ 6 Ιανουαρίου 2013 και 17 Δεκεμβρίου 2013 στο πλαίσιο έρευνας για ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες. Αναγνωρίζουν έναν άνθρωπο που ονομάζεται Veli Çayır, έναν αξιωματικό πληροφοριών που δούλεψε ως το δεξί χέρι του Fidan. Φαίνεται ότι ο επικεφαλής της IHH είχε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή  με τον Çayır και τον καλούσε όποτε ένιωθε ότι έπρεπε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό, όπου η IHH είχε επιχειρήσεις υπό την κάλυψη φιλανθρωπικής εργασίας. Σε ενσύρματα αποδεικτικά στοιχεία της 25ης Φεβρουαρίου 2013, ο Çayır κατέστησε σαφές στον Yıldırım ότι του είχε ανατεθεί να συνεργαστεί μαζί του υπό συγκεκριμένες εντολές από τον Υφυπουργό της MIT Fidan και ότι θα μπορούσε να τον καλέσει μέρα ή νύχτα αν χρειαστεί.

Τα αρχεία δείχνουν ότι προσπάθησαν να αποφύγουν την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών στο τηλέφωνο και προτιμούσαν να χρησιμοποιούν ταχυμεταφορείς για να στέλνουν ευαίσθητα μηνύματα ή να συναντώνται αυτοπροσώπως σε ασφαλείς τοποθεσίες. Μερικές φορές, ο Yıldırım φαίνεται ότι επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της MIT στην περιοχή Yenimahalle της Άγκυρας. Παρ ‘όλα αυτά, απελευθέρωσαν ακούσια πολλές πληροφορίες καθώς μίλησαν στο τηλέφωνο. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις τηλεφωνικές γραμμές ήταν αρκετές για να συνδέσουν το IHH με τη διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας. Δεδομένου του γεγονότος ότι το IHH έχει διεισδύσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, με το πρόσχημα της φιλανθρωπικής και ανθρωπιστικής εργασίας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να ανησυχούμε για το μακρύ χέρι του Ερντογάν που εκτείνεται στις τουρκικές και μουσουλμανικές κοινότητες της διασποράς.

In a secret wiretap, IHH President Bulent Yildirim tells the pro-jihadist Adem Özköse that arms or funds to buy arms must be provided for jihadists in Syria:

Σε ένα τηλεφώνημα στις 11 Ιουλίου 2013, ο Yıldırım μιλά για μια επιχείρηση που περιλαμβάνει διέλευση συνόρων από μια ομάδα στη Συρία και λέει στον Τellsayır ότι έχει αμφιβολίες για τους ανθρώπους που επιλέχθηκαν για την επιχείρηση. Υπογραμμίζει ότι θα μπορούσαν να αποτύχουν στο έργο τους. Λέει ότι θα συντονίσει τη δράση με αξιωματικούς πληροφοριών επί τόπου. Μοιράζεται επίσης ότι οι ομάδες της IHH εντόπισαν χωρικούς που κατέχουν μια πολύ επικίνδυνη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο διυλιστήριο πετρελαίου.

Σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2013, ο επικεφαλής του IHH Yıldırım και ο αξιωματούχος της MIT Çayır μιλούν για τον τρόπο οριστικοποίησης μιας ανταλλαγής κρατουμένων στη Συρία, όπου ένας Ιρανός αξιωματικός που έχει ανατεθεί στον συριακό στρατό συνελήφθη από αντάρτες και παραδόθηκε στο IHH με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ενός αιχμάλωτου μαχητή της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η γυναίκα έπρεπε να παραληφθεί στο Χαλέπι από τον IHH και να παραδοθεί στην MIT για μεταφορά στο Ιράν.

Το IHH συνεχίζει να λειτουργεί ελεύθερα σήμερα με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Ερντογάν και μάλιστα απέκτησε την ένταξη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) με τη βοήθεια της Τουρκίας και των ισλαμιστών συμμάχων της.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube