Weather Icon
Τουρκία 3 Απριλίου 2021

Ο τουρκικός στρατός σπεύδει να λογοκρίνει ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με απόρρητα σχέδια εισβολής σε νησιά του Αιγαίου

Ο τουρκικός στρατός σπεύδει να λογοκρίνει ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με απόρρητα σχέδια εισβολής σε νησιά του Αιγαίου

Οι τουρκικές στρατιωτικές υπηρεσίες ζήτησαν από έναν δικαστή να αποκλείσει τον λογαριασμό Twitter της Nordic Monitor, ισχυριζόμενοι ότι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSK).

Ο δικαστής του 3ου Ποινικού Δικαστηρίου της Άγκυρας, Μουσταφά Γκρουμπούζ, δέχθηκε το αίτημα που κατατέθηκε στις 26 Μαρτίου 2021 από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της TSK και διέταξε την άρση ενός μπλοκ του λογαριασμού Twitter της Nordic Monitor δύο ημέρες αργότερα. Η απόφαση, με αριθμό 2021/4105, εστάλη για εκτέλεση σε παρόχους υπηρεσιών Twitter και Διαδικτύου στην Τουρκία.

Η καταγγελία που υπέβαλε το TSK ήρθε μετά τη δημοσίευση από την Nordic Monitor ενός διαβαθμισμένου στρατιωτικού εγγράφου που εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο ο τουρκικός στρατός απαρίθμησε 131 νησιά, νησίδες και πετρώματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες (για την Τουρκία) τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου. Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υποθέσεων στη Σμύρνη.

Η απόφαση να λογοκρίνει ένα άρθρο ειδήσεων είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς η τουρκική δικαιοσύνη έχει γίνει εργαλείο στα χέρια της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από μαζική εκκαθάριση περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων με τεχνητές κατηγορίες.

The judge’s rubber-stamp order asking Twitter to remove the news article and cut off access to Nordic Monitor’s Twitter account:

Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης έχει συχνά καταχραστεί από τον Ερντογάν για να διώξει κυβερνητικούς κριτικούς, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση περίπου 200 δημοσιογράφων που αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Περίπου 180 καταστήματα μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση κατασχέθηκαν και έκλεισαν το 2016, ενώ πολλοί ιστότοποι ειδήσεων αποκλείστηκαν στην Τουρκία.

Το Twitter είπε ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την εντολή του δικαστή να αποκλείσει το λογαριασμό της Nordic Monitor προς το παρόν. Οι περισσότερες δικαστικές εντολές ζητούν από το Twitter που εδρεύει στις ΗΠΑ να αναστείλει, να ακυρώσει ή να αποκλείσει χρήστες που προέρχονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Έκθεση Διαφάνειας του Twitter που καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, η Τουρκία εξέδωσε 513 δικαστικές εντολές για απομάκρυνση αιτήσεων εκτός από 3.812 άλλες νομικές απαιτήσεις (εντολές αστυνομίας, εισαγγελικών αρχών ή ρυθμιστικών φορέων). Το Twitter ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία ήταν ιστορικά ο υψηλότερος αιτών μέχρι την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, κατέλαβε την τέταρτη περίοδο με 10 τοις εκατό των παγκόσμιων νομικών απαιτήσεων. Η Τουρκία είχε το 91% όλων των αιτημάτων λογοκρισίας υπό τη μορφή δικαστικών αποφάσεων.

Το άρθρο που αναφέρθηκε στο Twitter είχε τίτλο «Το τουρκικό δικαστήριο αποκάλυψε την επιχείρηση ψευδής σημαίας της υπηρεσίας κατασκοπείας MIT στη Συρία», που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Nordic Monitor τον Ιανουάριο του 2019. Το άρθρο αποκαλύπτει πώς ένα τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα ενός ηχητικού κλιπ που διέρρευσε στο οποίο ακούγονται κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι που συζητούν τη δυνατότητα παρέμβασης στη Συρία σε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που διεξήγαγε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT.

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε τότε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu, ο υφυπουργός Εξωτερικών της MİT Hakan Fidan και ο τότε αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Yaşar Güler ακούγονται να συζητούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών του Davutoğlu στις 13 Μαρτίου 2013.

Ο Fidan λέει στην ηχογράφηση: «Εάν χρειαζόταν, θα στέλναμε τέσσερις άντρες στη Συρία. [Τότε] θα ήθελα να πυροβολήσουν οκτώ άτομα στην τουρκική πλευρά και να δημιουργηθεί μια δικαιολογία για πόλεμο.”

Ένα άλλο περιστατικό κατά το οποίο ένας Τούρκος δικαστής απαγόρευσε την δημοσίυεση ενός post της Nordic Monitor στο Twitter έλαβε χώρα όταν η Nordic Monitor δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με συστηματικές αποτυχίες και προβλήματα με drone που κατασκευάστηκαν στην εγχώρια αγορά από την τουρκική εταιρεία Baykar, των οποίων οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τον Selçuk Bayraktar και τον γιο του Προέδρου Ερντογάν. 

Οι αποκαλύψεις, που τεκμηριώθηκαν σε ένα διαβαθμισμένο τουρκικό στρατιωτικό έγγραφο, δημοσιεύθηκαν στις 11 Μαΐου 2019 και αποκάλυψαν πώς η κυβέρνηση κάλυψε προβλήματα με το σύστημα drone Bayraktar όταν οι τερματικοί σταθμοί δεδομένων εδάφους συχνά υπολειτουργούσαν, με το πρόβλημα να ξαναρχίσει λίγο μετά την επιστροφή στην υπηρεσία μετά την επισκευή .

Ο γαμπρός του Ερντογάν δεν αμφισβήτησε ποτέ τα έγγραφα ή την ουσία της έκθεσης, αλλά αντ ‘αυτού – μέσω του δικηγόρου του Τούρκου προέδρου, Αχμέτ Öζέλ – ισχυρίστηκε στη νομική του καταγγελία στον δικαστή του 1ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 17 Μαΐου 2019 ότι τα δικαιώματά του είχαν παραβιαστεί.

Ο δικαστής Mustafa Kolay εξέδωσε την απόφασή του την ίδια ημέρα με την απόφαση αριθ. 2019/3966, συμφωνώντας με τον ισχυρισμό του ενάγοντος ότι το άρθρο περιείχε δηλώσεις που προσβάλλουν την Bayraktar και ως εκ τούτου τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν. Το άρθρο προσδιορίζει τον γαμπρό του Ερντογάν μόνο μία φορά ως επικεφαλής τεχνολογίας της Baykar, η οποία κατασκευάζει τα drone.

Ο τουρκικός νόμος για το Διαδίκτυο επικρίθηκε για τις αδυναμίες του από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δήλωσε στις 15 Ιουνίου 2016 ότι ο νόμος δεν ήταν σύμφωνος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Το μόνο μέτρο που προβλέπει ο νόμος 5651 είναι το μέτρο αποκλεισμού πρόσβασης / αφαίρεσης περιεχομένου που είναι το πιο σοβαρό δυνατό μέτρο στο Διαδίκτυο», τόνισε η επιτροπή. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube