Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο τουρκικός στρατός σπεύδει να λογοκρίνει ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με απόρρητα σχέδια εισβολής σε νησιά του Αιγαίου

Δημοσιεύτηκε στις

Οι τουρκικές στρατιωτικές υπηρεσίες ζήτησαν από έναν δικαστή να αποκλείσει τον λογαριασμό Twitter της Nordic Monitor, ισχυριζόμενοι ότι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSK).

Ο δικαστής του 3ου Ποινικού Δικαστηρίου της Άγκυρας, Μουσταφά Γκρουμπούζ, δέχθηκε το αίτημα που κατατέθηκε στις 26 Μαρτίου 2021 από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της TSK και διέταξε την άρση ενός μπλοκ του λογαριασμού Twitter της Nordic Monitor δύο ημέρες αργότερα. Η απόφαση, με αριθμό 2021/4105, εστάλη για εκτέλεση σε παρόχους υπηρεσιών Twitter και Διαδικτύου στην Τουρκία.

Η καταγγελία που υπέβαλε το TSK ήρθε μετά τη δημοσίευση από την Nordic Monitor ενός διαβαθμισμένου στρατιωτικού εγγράφου που εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο ο τουρκικός στρατός απαρίθμησε 131 νησιά, νησίδες και πετρώματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες (για την Τουρκία) τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου. Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υποθέσεων στη Σμύρνη.

Η απόφαση να λογοκρίνει ένα άρθρο ειδήσεων είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς η τουρκική δικαιοσύνη έχει γίνει εργαλείο στα χέρια της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από μαζική εκκαθάριση περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων με τεχνητές κατηγορίες.

The judge’s rubber-stamp order asking Twitter to remove the news article and cut off access to Nordic Monitor’s Twitter account:

Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης έχει συχνά καταχραστεί από τον Ερντογάν για να διώξει κυβερνητικούς κριτικούς, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση περίπου 200 δημοσιογράφων που αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Περίπου 180 καταστήματα μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση κατασχέθηκαν και έκλεισαν το 2016, ενώ πολλοί ιστότοποι ειδήσεων αποκλείστηκαν στην Τουρκία.

Το Twitter είπε ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την εντολή του δικαστή να αποκλείσει το λογαριασμό της Nordic Monitor προς το παρόν. Οι περισσότερες δικαστικές εντολές ζητούν από το Twitter που εδρεύει στις ΗΠΑ να αναστείλει, να ακυρώσει ή να αποκλείσει χρήστες που προέρχονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Έκθεση Διαφάνειας του Twitter που καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, η Τουρκία εξέδωσε 513 δικαστικές εντολές για απομάκρυνση αιτήσεων εκτός από 3.812 άλλες νομικές απαιτήσεις (εντολές αστυνομίας, εισαγγελικών αρχών ή ρυθμιστικών φορέων). Το Twitter ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία ήταν ιστορικά ο υψηλότερος αιτών μέχρι την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, κατέλαβε την τέταρτη περίοδο με 10 τοις εκατό των παγκόσμιων νομικών απαιτήσεων. Η Τουρκία είχε το 91% όλων των αιτημάτων λογοκρισίας υπό τη μορφή δικαστικών αποφάσεων.

Το άρθρο που αναφέρθηκε στο Twitter είχε τίτλο «Το τουρκικό δικαστήριο αποκάλυψε την επιχείρηση ψευδής σημαίας της υπηρεσίας κατασκοπείας MIT στη Συρία», που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Nordic Monitor τον Ιανουάριο του 2019. Το άρθρο αποκαλύπτει πώς ένα τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα ενός ηχητικού κλιπ που διέρρευσε στο οποίο ακούγονται κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι που συζητούν τη δυνατότητα παρέμβασης στη Συρία σε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που διεξήγαγε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT.

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε τότε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu, ο υφυπουργός Εξωτερικών της MİT Hakan Fidan και ο τότε αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Yaşar Güler ακούγονται να συζητούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών του Davutoğlu στις 13 Μαρτίου 2013.

Ο Fidan λέει στην ηχογράφηση: «Εάν χρειαζόταν, θα στέλναμε τέσσερις άντρες στη Συρία. [Τότε] θα ήθελα να πυροβολήσουν οκτώ άτομα στην τουρκική πλευρά και να δημιουργηθεί μια δικαιολογία για πόλεμο.”

Ένα άλλο περιστατικό κατά το οποίο ένας Τούρκος δικαστής απαγόρευσε την δημοσίυεση ενός post της Nordic Monitor στο Twitter έλαβε χώρα όταν η Nordic Monitor δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με συστηματικές αποτυχίες και προβλήματα με drone που κατασκευάστηκαν στην εγχώρια αγορά από την τουρκική εταιρεία Baykar, των οποίων οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τον Selçuk Bayraktar και τον γιο του Προέδρου Ερντογάν. 

Οι αποκαλύψεις, που τεκμηριώθηκαν σε ένα διαβαθμισμένο τουρκικό στρατιωτικό έγγραφο, δημοσιεύθηκαν στις 11 Μαΐου 2019 και αποκάλυψαν πώς η κυβέρνηση κάλυψε προβλήματα με το σύστημα drone Bayraktar όταν οι τερματικοί σταθμοί δεδομένων εδάφους συχνά υπολειτουργούσαν, με το πρόβλημα να ξαναρχίσει λίγο μετά την επιστροφή στην υπηρεσία μετά την επισκευή .

Ο γαμπρός του Ερντογάν δεν αμφισβήτησε ποτέ τα έγγραφα ή την ουσία της έκθεσης, αλλά αντ ‘αυτού – μέσω του δικηγόρου του Τούρκου προέδρου, Αχμέτ Öζέλ – ισχυρίστηκε στη νομική του καταγγελία στον δικαστή του 1ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 17 Μαΐου 2019 ότι τα δικαιώματά του είχαν παραβιαστεί.

Ο δικαστής Mustafa Kolay εξέδωσε την απόφασή του την ίδια ημέρα με την απόφαση αριθ. 2019/3966, συμφωνώντας με τον ισχυρισμό του ενάγοντος ότι το άρθρο περιείχε δηλώσεις που προσβάλλουν την Bayraktar και ως εκ τούτου τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν. Το άρθρο προσδιορίζει τον γαμπρό του Ερντογάν μόνο μία φορά ως επικεφαλής τεχνολογίας της Baykar, η οποία κατασκευάζει τα drone.

Ο τουρκικός νόμος για το Διαδίκτυο επικρίθηκε για τις αδυναμίες του από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δήλωσε στις 15 Ιουνίου 2016 ότι ο νόμος δεν ήταν σύμφωνος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Το μόνο μέτρο που προβλέπει ο νόμος 5651 είναι το μέτρο αποκλεισμού πρόσβασης / αφαίρεσης περιεχομένου που είναι το πιο σοβαρό δυνατό μέτρο στο Διαδίκτυο», τόνισε η επιτροπή. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Διεθνή

Μήνυμα Μπάρακ σε Αλ Σαράα! Συμπερίληψη ή απομόνωση – Σχέδιο διαμεσολάβησης ΗΠΑ για Ισραήλ-Συρία

Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό απηύθυνε ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ, καλώντας τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα να επαναξιολογήσει την πολιτική του πορεία, να μειώσει τη θρησκευτική κατήχηση και να προχωρήσει σε ένα πιο ανοιχτό μοντέλο διακυβέρνησης, ικανό να ενσωματώσει τις μειονότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και να απολέσει τη διεθνή στήριξη.

Σε συνέντευξή του στο Reuters από τη Βηρυτό, ο Μπάρακ αποκάλυψε ότι, σε ιδιωτικές συνομιλίες με τον αλ-Σαράα, τον προέτρεψε να «επαναπροσδιορίσει» την κατεύθυνσή του, να επανεξετάσει τη δομή του στρατεύματος όπως αυτή υπήρχε πριν τον πόλεμο και να απευθυνθεί σε περιφερειακούς εταίρους για θέματα ασφάλειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική, και να το κάνει άμεσα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που ανέδειξε τον αλ-Σαράα μπορεί να εξανεμιστεί εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Για τις συγκρούσεις στη Σουέιντα: Αποποιείται τις ευθύνες η Δαμασκός

Ο Αμερικανός απεσταλμένος αρνήθηκε ότι οι πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στη Σουέιντα ήταν έργο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, αποδίδοντας τη βία σε ενδεχόμενη δράση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που φέρονται να είχαν μεταμφιεστεί με κυβερνητικές στολές. Παράλληλα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για εύκολα παραποιήσιμες εικόνες.

«Τα στρατεύματα της κυβέρνησης δεν έχουν εισέλθει στην πόλη. Υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ να μην υπάρξει στρατιωτική παρουσία εκεί. Οι φρικαλεότητες που καταγγέλλονται δεν φέρουν τη σφραγίδα του καθεστώτος», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επέρριψε μέρος της ευθύνης για την ένταση και στις ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή, λέγοντας ότι «επέτειναν τη σύγχυση» στο ήδη ασταθές περιβάλλον της νότιας Συρίας.

Μήνυμα προς το Ισραήλ και σχέδιο διαμεσολάβησης

Ο Μπάρακ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να εμπλακεί σε απευθείας διάλογο με τη Δαμασκό, με σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες του για την ανάδειξη νέων σουνιτών ηγετών στη Συρία. Όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να λειτουργήσουν ως «ειλικρινής μεσολαβητής» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Άχμεντ αλ-Σαράα, από την έναρξη της θητείας του, έχει διαμηνύσει πως δεν θεωρεί το Ισραήλ εχθρό και ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται να διαμεσολαβήσει σε άτυπες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, με τόπο συνάντησης πιθανόν το Αζερμπαϊτζάν, εντός των επόμενων ημερών.

Αν μη τι άλλοι οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου την ώρα που η Τουρκία φέρεται να κινεί τα νήματα πίσω από τη σφαγή στη Σουέιντα, προκειμένου να εμποδίσει το νέο συριακό καθεστώς να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ουκρανία: Ο Ρουστέμ Ουμέροφ επικεφαλής στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει να συζητηθούν με τη Μόσχα νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων και επαναπατρισμός Ουκρανών από τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι θέλει να ετοιμαστεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να «τεθεί πραγματικά τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας για τις νέες συνομιλίες με τη Ρωσία αύριο, Τετάρτη, στην Τουρκία.

«Της αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρουστέμ Ουμέροφ», ο οποίος διορίστηκε πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και αυτή «θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπηρεσιών πληροφοριών», της ουκρανικής διπλωματίας και της προεδρίας, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει να συζητηθούν με τη Μόσχα νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων και επαναπατρισμός Ουκρανών από τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι θέλει να ετοιμαστεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να «τεθεί πραγματικά τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».

Τρίτος γύρος

Η αυριανή συνάντηση θα είναι η τρίτη σύνοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς υπό αυτό το σχήμα.

Οι δύο προηγούμενοι γύροι, τον Μάιο και τον Ιούνιο, που είχαν οργανωθεί υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχαν σημειώσει πρόοδο προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά είχαν καταλήξει σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Μέχρι τώρα οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες: η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να της παραχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες που κατέλαβε, συν την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014, και να αποκηρύξει τη φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την Ουκρανία, που θέλει την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από το έδαφός της και δυτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της μεταξύ των οποίων συνέχιση της παράδοσης όπλων και ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, όρους που απορρίπτει η Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Unesco

Η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ αντέδρασε αμέσως και είπε ότι “λυπάται πολύ” για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρονται εκ νέου από τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, την Unesco, καταγγέλλοντας την προώθηση “διχαστικών” υποθέσεων καθώς και μεροληψία εναντίον του Ισραήλ, συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ αντέδρασε αμέσως και είπε ότι “λυπάται πολύ” για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Όσο λυπηρή κι αν είναι, η ανακοίνωση αυτή ήταν αναμενόμενη και η Unesco είναι προετοιμασμένη”, ανέφερε ο Οζουλέ σε μια ανακοίνωση. Στη διάρκεια της πρώτης θητείας, του, τον Οκτώβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τον οργανισμό.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμετ Τάμι Μπρους δήλωσε πως η συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στην Unesco “δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον”.

“Η UNESCO εργάζεται προκειμένου να προωθήσει διχαστικές κοινωνικές και πολιτιστικές υποθέσεις και διατηρεί μια υπερβολική εστίαση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μία υπέρ της παγκοσμιοποίησης, ιδεολογική ατζέντα για τη διεθνή ανάπτυξη που δεν ανταποκρίνεται στην εξωτερική μας πολιτική Πρώτα η Αμερική”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

“Η απόφαση της UNESCO να δεχθεί το ‘παλαιστινιακό κράτος’ ως κράτος μέλος είναι πολύ προβληματική, αντίθετη με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέβαλε στη διάδοση εχθρικού προς το Ισραήλ λόγου στο πλαίσιο του οργανισμού”, πρόσθεσε η Τάμι Μπρους.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2026, διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή