Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 10 Απριλίου 2021

Ο Πούτιν υπογράμμισε στον Ερντογάν την σημασία της διατήρησης της Σύμβασης του Μοντρέ

Ο Πούτιν υπογράμμισε στον Ερντογάν την σημασία της διατήρησης της Σύμβασης του Μοντρέ

Χωριανόπουλος Άγγελος

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η Σύμβαση του Montreux εν μέσω των σχεδίων της Τουρκίας για κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ρωσία επιθυμεί από τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά, λέει ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος ναύαρχος προτείνει ότι ο Ερντογάν πρέπει να διαβάσει τη Σύμβαση του Μοντρέ για τη Μαύρη Θάλασσα

“Όσον αφορά τα σχέδια της Τουρκίας για κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσία τόνισε τη σημασία της διατήρησης της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936 προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια του περιφερειακού καθεστώτος των στενών Μαύρων Θάλασσας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι, γενικά, “ο γόνιμος ρωσικός-τουρκικός διάλογος θα συνεχιστεί σε κάθε μορφή.”

Η Σύμβαση του 1936, που υπεγράφη στο Montreux της Ελβετίας, ορίζει την κυριαρχία της Τουρκίας επί των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Ορίζει την ελεύθερη διέλευση εμπορικών πλοίων μέσω των στενών, περιορίζοντας σημαντικά το πέρασμα για τα στρατιωτικά πλοία των κρατών του Ευξείνου Πόντου. Με προηγούμενη ειδοποίηση των τουρκικών αρχών, τα κράτη του Ευξείνου Πόντου μπορούν να μετακινούν στρατιωτικά πλοία μέσω των στενών κατά τη διάρκεια ειρηνικών περιόδων. Ωστόσο, τα πλοία των κρατών που δεν ανήκουν στον Εύξεινο Πόντο περιορίζονται κατά κατηγορία και εκτόπισμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube