REAL TIME |

Weather Icon

Ο Κώστας Πικραμένος* στη γαλλική Σπούτνικ: Ενώπιον της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτιμούν το δόγμα «μπίζνες και μετανάστες» παρά την αντιπαράθεση

Ο Κώστας Πικραμένος* στη γαλλική Σπούτνικ: Ενώπιον της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτιμούν το δόγμα «μπίζνες και μετανάστες» παρά την αντιπαράθεση

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (07/04/21)

Hakim Saleck
Οι ηγέτες της ΕΕ ταξίδεψαν στην Άγκυρα στις 6 Απριλίου για μια δύσκολη σύνοδο κορυφής. Μια συνάντηση που ωφέλησε πολύ πλατιά τον Ερντογάν, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Πικραμένος, ειδικός για τη Τουρκία και ειδικός σε θέματα συστηματικής οικονομικής πληροφόρησης. Ανάλυση.
Λίγες μέρες πριν από την άφιξη της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Αυτή η πρώιμη σύνοδος κορυφής οργανώθηκε με πρωτοβουλία του SETA, μιας δεξαμενής σκέψης που ιδρύθηκε από τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο και εγγύς του Ερντογάν:

«Σε αυτή τη συνάντηση, τα μέλη της φιλοκυβερνητικής τουρκικής ομάδας προβληματισμού επιβεβαίωσαν ότι τα δημοκρατικά ζητήματα ήταν δευτερεύουσες λεπτομέρειες, αυτά που μετράνε στις σχέσεις είναι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα», εμπιστεύτηκε στο μικρόφωνο της Σπούτνικ Γαλλίας ο Κωνσταντίνος Πικραμένος.

Για τον ειδικό για τα τουρκικά θέματα, συν-συγγραφέα του βιβλίου MIT – Le service secret turc (VA Éditions, 2021) αυτή η συνάντηση ήταν μια προειδοποίηση. «Μη μας ενοχλείτε πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα σημειώσουμε πρόοδο σε θέματα όπου μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο», κάπως έτσι προειδοποιήσαν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες.
.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το χαλί
.
Μια πρωτοβουλία που φαίνεται να λειτούργησε. Στις 6 Απριλίου, μετά τις συναντήσεις τους με τον πρόεδρο Ερντογάν, οι ηγέτες των Βρυξελλών συζήτησαν προφανώς τα ανθρώπινα δικαιώματα με τους δημοσιογράφους. Φαινομενικά, αυτό το ερώτημα παραμένει για εκείνους ένα «μη διαπραγματεύσιμο» σημείο. Εξάλλου, δεν υπάρχει έλλειψη ζητημάτων. Μόλις αυτή τη Δευτέρα 5 Απριλίου, 10 πρώην ναύαρχοι συνελήφθησαν για κριτική ενός σχεδίου του Ερντογάν για την κατασκευή ενός καναλιού. Αλλά είναι προπαντός τα θεμέλια για μια νέα «θετική ατζέντα», για να χρησιμοποιήσουμε τους όρους που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι, τα οποία πρόσεξε ο Κωνσταντίνος Πικραμένος:

«Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν μάλλον συμβολική, για να δείξει ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν την καλή θέληση να προχωρήσουν σε σχέδια «win-win» με την Τουρκία του Ερντογάν», συνοψίζει ο ειδικός σε θέματα συστηματικής οικονομικής πληροφόρησης.

Όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών, ένας εξαιρετικά τεταμένος φάκελος, θα παραταθεί η συμφωνία που υπεγράφη το 2016 με την Ευρώπη και με την οποία οι τουρκικές αρχές δεσμεύονται να μπλοκάρουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα μιας οικονομικής βοήθειας των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.
.
Εκβιασμός κατά μεταναστών
.
Για ορισμένους, η παράταση αυτού του συμφώνου παραείναι σημαντική παραχώρηση προς έναν ηγέτη που δεν παύει ποτέ να προκαλεί την Ευρώπη . «Η ΕΕ σκηνοθετεί το θέαμα της αδυναμίας της έναντι της Τουρκίας. Είναι η αδυναμία της να ελέγξει τα σύνορά της που προκαλεί αυτήν την απίστευτη αδυναμία», ξαργήθηκε ο ευρωβουλευτής François-Xavier Bellamy στις στήλες της Λε Μοντ. Για εκείνον, «η Ευρώπη δεν διαβάζει σωστά την τρέχουσα κατάσταση: η Τουρκία αποδυναμώνεται και η ΕΕ έχει στη διάθεσή της μοχλούς για να θέσει τις απαιτήσεις της».

© REUTERS / ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γκάφα ή σεξισμός; Η Ursula von der Leyen στερείται καθίσματος στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν – βίντεο

Ο Κωνσταντίνος Πικραμένος, από την πλευρά του, φοβάται ότι ο Ερντογάν θα κάνει ό, τι θέλει με τους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο Τούρκος ηγέτης εξακολουθεί να έχει το χέρι του στη μεταναστευτική βάνα και θέλει να διαπραγματευτεί την παράταση μιας συμφωνίας της οποίας οι όροι θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκοί από αυτή του 2016:

«Ο Ερντογάν θέλει τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να κατατεθούν απευθείας στα ταμεία του τουρκικού κράτους, χωρίς να υπάρχει εποπτεία για τη διαχείριση αυτού του μάννα εξ ουρανού», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πικραμένος.

Το 2016, τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για τη διαχείριση των μεταναστών πήγαν στο «EU Facility for Refugees in Turkey», μια δομή συνδιαχείρισης των κονδυλιών που επέτρεπε στις Βρυξέλλες να έχουν τη διαβεβαίωση ότι αυτό το μάννα εξ Βρυξελλών είχε πράγματι διατεθεί για την βοήθεια των μεταναστών. Τώρα ο Τούρκος ηγέτης θέλει απλώς να λάβει τα χρήματα και να τον εμπιστευθούν οι Βρυξέλλες.
.
Μια θέση που επιτρέπει ο Ερντογάν στον εαυτό του να έχει, καθώς η Άγκυρα επέστρεψε στις καλές χάρες των Βρυξελλών. Πράγματι, τα πλοία ερευνάς για αέριο που είχαν σπείρει διαφωνία με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 επέστρεψαν στο λιμάνι και οι τουρκο-ελληνικές συνομιλίες που διακόπηκαν το 2016 έχουν ξαναρχίσει. Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους έχει υιοθετήσει επίσης ακόμη πιο συμφιλιωτική στάση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο
.
Τα ζητήματα εκβιασμού κατά των μεταναστών, των ναυτικών επιθέσεων στην ανατολική Μεσόγειο και των μισθοφόρων που αποστέλλονται στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προφανώς δεν είναι πλέον φρένο για τις Βρυξέλλες, οι οποίες ως εκ τούτου θέλουν τώρα να προχωρήσουν στις σχέσεις τους με την Άγκυρα. Εκτός εάν η ΕΕ παραλύεται από την ιδέα ότι ο Ερντογάν θα ανοίγει ξανά τις βάννες των προσφύγων, καθώς η συμφωνία του 2016 φτάνει στη λήξη της.
.
Ισλαμισμός και Αδελφοί Μουσουλμάνοι
.
Οι αιτιάσεις αυτές είναι ωστόσο, μόνο η κορυφή του παγόβουνου, κρίνει ο συνομιλητής μας. «Ταυτόχρονα, η τουρκική μυστική υπηρεσία (MIT) και ένας γαλαξίας από ΜΚΟ, ιδρυμάτων (Maarif), θρησκευτικών κοινοτήτων (Milli Gorus), εθνικιστικών συμμοριών (Γκρίζοι Λύκοι, Germania Osmanen) δρουν σχεδόν ελεύθερα στην Ευρώπη υπό τη καθοδήγηση της Άγκυρας», προσθέτει εκείνος που θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες υποτιμούν σημαντικά την τουρκική απειλή λόγω του φόβου ενός μεταναστευτικού κύματος.

 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει όλες αυτές τις πληροφορίες, αλλά το δόγμα « μπίζνες και μετανάστες» κυριαρχεί στην πολιτική των Βρυξελλών», καταγγέλλει ο ειδικός για την Τουρκία.

Και ο Κωνσταντίνος Πικραμένος να θυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 είχε αποφασίσει να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Τουρκία. Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες φαίνονται ικανοποιημένες με την φαινομενική πτώση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και αναβάλλει μια «ανασκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί» μέχρι το τέλος του επόμενου Ιουνίου.
.
Μια θέση που φαίνεται να ικανοποίει απόλυτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος μπορεί να συνεχίσει να προωθεί τα πιόνια του ακόμη για ένα τρίμηνο, γνωρίζοντας καλά ότι θα έχει πάντα στη διάθεσή του, μετά από τρεις μήνες, τον αλάθητο μοχλό διαπραγμάτευσης: τους μετανάστες.
.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι σύμβουλος Εξαγωγικών επιχειρήσεων – ειδικός σε θέματα συστηματικής οικονομικής πληροφόρησης. Συγγραφέας 12 βιβλίων για την Τουρκία – Μέση Ανατολή – Ισραήλ – Ιράν και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα βιβλία του είναι διαθέσιμα στο www.amazon.com (Κοstas Pikramenos) Email: kpikramenos@yahoo.gr
.
Spoutnik France
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube