Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 27 Απριλίου 2021

Ο Ερντογάν επιδιώκει «νέα περίοδο» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Ερντογάν επιδιώκει «νέα περίοδο» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 26 Απριλίου κατήγγειλε την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων ως «αβάσιμη», ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία του να «ανοίξει την πόρτα για μια νέα περίοδο» σε διμερείς δεσμούς.

“Πιστεύω ότι θα ανοίξουμε την πόρτα για μια νέα περίοδο κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας τον Ιούνιο [στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ] αξιολογώντας όλα αυτά τα θέματα προσωπικά. Δεν είμαστε ξένοι ο ένας στον άλλο, υπάρχουν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ τους. Είχε δείξει ευγένεια όταν με επισκέφθηκε στο σπίτι μου [το 2011 όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος] », είπε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει αβάσιμες, άδικες και αναληθείς παρατηρήσεις σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν στη περιοχή μας πριν από έναν αιώνα”, δήλωσε ο Ερντογάν. Είπε ότι «το λάθος βήμα» θα εμπόδιζε τους δεσμούς των σχέσεων και συμβούλεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κοιτάξουν στον καθρέφτη».

Ο Ερντογάν υποβάθμισε επίσης την έκταση και τη σημασία της γενοκτονίας των Αρμενίων, λέγοντας: “Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν συνέβη στις 24 Απριλίου [1915] όσον αφορά την ανθρωπιστική τραγωδία”. “Στις 24 Απριλίου 1915 ήταν μια μέρα κατά την οποία οι οργανώσεις που διεξήγαγαν δραστηριότητες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκλεισαν και συνελήφθησαν 235 στελέχη τους”, είπε.

Ο Ερντογάν αμφισβήτησε επίσης το θάνατο από τη σφαγή του 1915 και είπε ότι περίπου 150.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, σε αντίθεση με τα περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα που η Αρμενία λέει ότι σκοτώθηκαν. Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται ότι οι δολοφονίες ενορχήστρωσαν συστηματικά και αποτελούσαν γενοκτονία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube