Weather Icon

Ναι μεν αλλά, από την Ε.Ε. έναντι της Άγκυρας

Ναι μεν αλλά, από την Ε.Ε. έναντι της Άγκυρας
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνει το προφανές. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κρατήσει τα κανάλια επικοινωνίας με την κατοχική δύναμη και να αναπτυχθούν οι σχέσεις τους. Κι αυτό δεν είναι καινούργιο καθώς διαχρονικά αυτή είναι η προσέγγιση των Βρυξελλών. Από τα όσα έχουν αναφερθεί  προκύπτει ότι η Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει πολλά δώρα στην Άγκυρα, εάν και εφόσον αλλάξει συμπεριφορά και εγκαταλείψει τις ακραίες εκδηλώσεις της. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι σαφές πως οι Βρυξέλλες επιχειρούν να αναδείξουν «καλές κινήσεις» της Άγκυρας, χωρίς να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, ώστε να αλλάξουν το κλίμα και να μπορούν να κάνουν λόγο για ευρωτουρκικές σχέσεις με προοπτικές. Γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση, την ώρα κατά την οποία η Άγκυρα έχει εξαγγείλει κάθοδο των ερευνητικών της σκαφών στην περιοχή ενώ οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα γίνονται -μέχρι στιγμής- για το θεαθήναι. 

ΣΩΣΤΑ οι αξιωματούχοι της Ένωσης συνδέουν τη βελτίωση των ευρωτουρκικών με τα βήματα, που θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης με τους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς. «Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος έθεσε ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για να κριθούν όλα τα παραπάνω.

ΔΕΝ θα πρέπει, πάντως, να περάσει απαρατήρητη η πληροφορία από κοινοτική πηγή, την οποία μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Η αναφορά ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμερίζονται ορισμένες ανησυχίες, αλλά εξίσου ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είναι ενδεικτική για τον τρόπο που προσεγγίζουν την Άγκυρα. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι, ενδιαφέρονται να διατηρήσουν σχέσεις με την Τουρκία. 

ΣΕ ό,τι αφορά το Κυπριακό, ήταν στην ατζέντα. Έχουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις τη θέση της Ένωσης. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως «ενεργός παρατηρητής». Η θέση για τον ρόλο του «ενεργού παρατηρητή», είναι η θέση των Βρυξελλών, από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας δεν ακούστηκε οτιδήποτε. Είναι σαφές πως το θέμα τέθηκε, η Άγκυρα ενδεχομένως και να μην έχει δώσει το στίγμα της επί του θέματος. Είναι, πάντως, κατάντια η Ε.Ε. να ζητά από την Τουρκία την άδεια να έχει ρόλο «παρατηρητή» σε μια Διάσκεψη, στην οποία συζητείται το μέλλον ενός κράτους-μέλους. Την ώρα, μάλιστα, κατά την οποία είναι τα Ηνωμένα Έθνη, που οργανώνουν τη σύναξη και στέλνουν  τις προσκλήσεις.  Ως εκ τούτου δεν πέφτει λόγος στην Τουρκία, ποιοι θα συμμετέχουν. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube