Weather Icon

Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Μήνυμα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

«Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων»

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη κρίση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ. Σε συνέντευξή της στον «Φ», εκφράζει την ανησυχία της για την καταστροφή των τροπικών δασών, χαρακτηρίζοντας τον Αμαζόνιο ως ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ. Αναφέρει ότι η διατήρηση και αποκατάσταση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας αποτελεί κρίσιμη πρόκληση, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί και υποστηρίζουν πιο ανθεκτικά δάση και να προστατεύουν τα μέσα διαβίωσης και του πλανήτη. 

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ μιλά για την πρωτοβουλία του Προέδρου Μπάιντεν να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα με στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στη δεκαετία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Δηλώνει ικανοποιημένη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας σε συνάντηση με τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι. Δηλώνει μάλιστα την προθυμία των ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή τους στη δράση της Κύπρου με στόχο την επίτευξη των κοινών παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή. 

-Η Ημέρα της Γης, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1970, θεωρείται «κομβικό σημείο» για την ανάδυση και ανάπτυξη του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Οι συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι σημαντικές και επηρεάζουν το μέλλον της Γης. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

-Το μήνυμα είναι απλό – δεν υπάρχει μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη κρίση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος από την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ένας βασικός στόχος, τόσο της Διάσκεψης των Ηγετών που κάλεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 22 Απριλίου, όσο και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, θα είναι να γίνει καταλύτης των προσπαθειών που διατηρούν αυτόν τον στόχο του 1,5 βαθμού εφικτό.  Όλοι πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο φιλοδοξίας.

-Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει την καταστροφή του αρχέγονου τροπικού δάσους του Αμαζονίου η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ; Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω δράσης για την προστασία του Αμαζονίου και την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποψίλωσης του σημαντικότερου αρχέγονου τροπικού δάσους του πλανήτη, το οποίο επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της πρόκλησης μεγάλης κλίμακας κακόβουλων πυρκαγιών;

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την καταστροφή των τροπικών δασών παντού λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν για τον άνθρωπο και την άγρια φύση σε όλο τον κόσμο. Ο Αμαζόνιος είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Αμαζόνιο μέσω της Συνεργασίας για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Αμαζονίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του τροπικού δάσους είναι μια σύνθετη πρόκληση που απαιτεί νέες και καινοτόμες λύσεις – λύσεις που αγκαλιάζουν την εμπλοκή της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων και παραδοσιακών κοινοτήτων, καθώς και νέων τεχνολογιών. Πέρα από τον Αμαζόνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δραστηριοποιούνται επίσης σε έργα στην Αφρική, την Ασία και την Βόρειο και Νότιο Αμερική για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των τροπικών δασών.

-Τα είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας εξαφανίζονται ολοένα και ταχύτερα, κυρίως λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες (IPBES – Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι διανύουμε ήδη μία σύγχρονη, ανθρωπογενή και μαζική εξαφάνιση (modern, man-made and massive extinction) ειδών άγριας ζωής, με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Σε ποιες ενέργειες προβαίνουν οι ΗΠΑ για τη διατήρηση, τη συντήρηση και την αποκατάσταση (conservation, preservation and restoration) της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο;

-Η διατήρηση και αποκατάσταση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας αποτελεί κρίσιμη πρόκληση. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής επικεντρώνεται στα δάση και οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στις 3 Μαρτίου να επιστήσουν την προσοχή στη σημασία των παγκόσμιων δασών, τα οποία φιλοξενούν το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας του πλανήτη και συμβάλλουν στην επιβίωση περισσότερο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Η αξιοποίηση της δύναμης της φύσης είναι κρίσιμο μέρος της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών. Τα δάση απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη που εκπέμπεται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα δάση παγκοσμίως διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ρύπανσης, στην προστασία των κοινοτήτων και στη στήριξη των μέσων διαβίωσης.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα δάση μας. Οι πυρκαγιές, η μη βιώσιμης επέκταση της γεωργίας και οι καταστροφικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης υλοτομίας, οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Με τη σειρά της, η αποψίλωση των δασών στερεί την άγρια ζωή από τους βιοτόπους της, απειλεί τα προς το ζην και επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίζουν πιο ανθεκτικά δάση και να προστατεύουν τα μέσα διαβίωσης και τον πλανήτη. Διατηρώντας και αποκαθιστώντας τα δάση μας, προστατεύουμε σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους άνθρακα, διατηρούμε τη φυσική ομορφιά του πλανήτη και παρέχουμε οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές.

-Σύμφωνα με τις συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change), το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πρέπει να συγκρατηθεί στον ενάμισι βαθμό κελσίου (+1,5οC) μέχρι το 2050, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενέστερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν παρατηρήσαμε στροφή σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Πως μεταφράζεται αυτή η αλλαγή πολιτικής σε ότι αφορά τη συνεργασία με άλλες χώρες και τι θα μπορούσε να γίνει ειδικά όσον αφορά την Κύπρο; 

-Στις 22 Απριλίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, συγκαλώντας ηγέτες μεγάλων οικονομιών, βασικούς ενδιαφερόμενους στην καταπολέμηση του κλίματος και εκπροσώπους χωρών που χαράζουν καινοτόμες πορείες προς μια οικονομία καθαρής κατανάλωσης ενέργειας. Ο σκοπός αυτής της Συνόδου Κορυφής ήταν να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των μεγάλων οικονομιών του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης δεκαετίας για να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ακούστηκαν ιδέες από όλο τον κόσμο για τα οικονομικά οφέλη της δράσης για το κλίμα, με έντονη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σημασία της διασφάλισης ότι όλες οι κοινότητες και οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία καθαρής ενέργειας. Ένας τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας είναι με την τόνωση των μετασχηματιστικών τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών, δημιουργώντας παράλληλα τεράστιες νέες οικονομικές ευκαιρίες για την οικοδόμηση των μελλοντικών βιομηχανιών. Η Σύνοδος Κορυφής ήταν επίσης μια ευκαιρία να τονίσει τις προσπάθειες μη κρατικών φορέων που έχουν δεσμευτεί για μια πράσινη ανάκαμψη και ένα ακριβοδίκαιο όραμα για τον περιορισμό της θέρμανσης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, και οι οποίοι συνεργάζονται στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις για την προώθηση της φιλοδοξίας και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Χαρήκαμε που ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Κάδης συμμετείχε στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τον Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κλίμα Τζον Κέρι στις 21 Απριλίου, όπου παρουσίασε την Πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να στρέψουν την προσοχή τους στη δράση. Στην Κύπρο, θα αναζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη των κοινών μας παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή. Με καινοτόμες τεχνολογίες, επιστημονικές και τεχνικές ανταλλαγές και συνεργασία σε πολιτικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Κύπρο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κρίσιμος εταίρος η ΕΕ για τις ΗΠΑ

-Με δεδομένη την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Συμφωνίας των Παρισίων, κατά πόσο βλέπετε ευκαιρίες συνέργειας των ΗΠΑ με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής;

-Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί πρωτοφανή παγκόσμια συνεργασία, καθώς και κοινή αίσθηση του επείγοντος και φιλοδοξίας. Η ΕΕ είναι ένας κρίσιμος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το θέμα και όπως φαίνεται από το ταξίδι του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα Τζον Κέρρυ στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ευρεία διμερής υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την προώθηση των σχέσεών μας και με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περίπλοκες προκλήσεις του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος, χωρίς ισχυρές συνεργασίες και κοινό σκοπό.

Αμερικάνικη τεχνολογία για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

Στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης για το κλίμα αναφέρεται η πρέσβειρα των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν την Κύπρου να επιτύχει τους στόχους της στην κλιματική αλλαγή. Κάνει αναφορά για τρόπους μείωση της απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μέσω καινοτόμου τεχνολογίας για μείωση της χρήσης ενέργειας, μείωση των αποβλήτων και των εκπομπών. 

-Τι θα μπορούσε να  συζητηθεί και να αναπτυχθεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα θέματα προώθησης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για το μετριασμό (mitigation) της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και για την προσαρμογή (adaptation) στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης για το κλίμα. Ένας σημαντικός τρόπος είναι μέσω καινοτόμου τεχνολογίας που μπορεί να μειώσει τη χρήση ενέργειας, να μειώσει τα απόβλητα και τελικά να μειώσει τις εκπομπές. Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από τη βιομηχανία ή τον οικονομικό τομέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να είναι ένας ισχυρός εταίρος για τον εντοπισμό τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα γίνει ολοένα και πιο σημαντική καθώς όλες οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτηση από τα πολύ ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Πέρα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι καινοτόμες έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο οι χώρες και οι κοινότητες χρησιμοποιούν πολύτιμους πόρους. Οι έξυπνες συσκευές είναι πλέον σε θέση να προβλέψουν τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και θερμότητας και να προσαρμόσουν τα δίκτυα τροφοδοσίας ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα στη ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη σπατάλη ενέργειας και χαμηλότερες εκπομπές. Καθώς η Κύπρος φαίνεται να καινοτομεί και να δημιουργήσει τις δικές της έξυπνες πόλεις, η έξυπνη τεχνολογία των Η.Π.Α. μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση αυτού του μετασχηματισμού. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την Κύπρο για να εντοπίσουμε έξυπνες λύσεις για τις κλιματικές προκλήσεις.

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων

Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα μετά την Αίγυπτο, που θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 την προεδρία του East Mediterranean Gas Forum (EMGF). Οι ΗΠΑ δηλώνουν ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη και παράλληλα υποστηρίζουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων. 

-Ως αρμόδια του Γραφείου Ωκεανών και Διεθνών Περιβαλλοντικών και Επιστημονικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είστε άριστη γνώστης του Δικαίου της Θάλασσας και των ζητημάτων που αφορούν την Υφαλοκρηπίδα, την Αιγιαλίτιδα ζώνη και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ποια είναι η άποψη σας για τις προσπάθειες της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες την ώρα που κερδίζει έδαφος η συζήτηση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;

-Η ενέργεια μπορεί να γίνει καταλύτης στη συνεργασία με τρόπους αδιανόητους πριν από μια δεκαετία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προωθούν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της 3 + 1 με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία 3 + 1 είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για το πώς η ακριβοδίκαιη, διαφανής ανάπτυξη ενός ενεργειακού πόρου μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην αυξανόμενη πολιτική συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα. Στην ακρόαση επιβεβαίωσής του, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον νόμο της Ανατολικής Μεσογείου και να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το Φόρουμ για το Αέριο της Μεσογείου (EMGF) ως ένα φόρουμ για την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας, ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν επίσημα παρατηρητής στις 9 Μαρτίου. Χαιρετίσαμε την πρόσφατη ανακοίνωση ότι το EMGF σκοπεύει να συνεργαστεί με ειδικούς για να συζητήσουν και να προωθήσουν τη μείωση ή και αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το αέριο και ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτά τα σχέδια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την προεδρία του EMGF τον επόμενο Ιανουάριο, κτίζοντας πάνω στον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στο EMGF ως συντονιστής μέχρι τώρα.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί ταυτόχρονα να λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα αναπτύσσοντας περισσότερες επιλογές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τρέχουσα αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα της επόμενης αγοράς. Οι χώρες που λαμβάνουν τώρα αποφασιστική δράση για να δημιουργήσουν τις βιομηχανίες του μέλλοντος θα είναι αυτές που αποκομίζουν τα οικονομικά οφέλη της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Πέρα από τα ηλιακά πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες υπάρχουν περισσότερες από 40 επιπλέον κατηγορίες καθαρής ενέργειας, όπως καθαρό υδρογόνο, συγκέντρωση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές επόμενης γενιάς, όπως ενισχυμένη γεωθερμική ενέργεια. Κανείς δεν έχει ακόμη διεκδικήσει μια κυρίαρχη αξίωση για αυτές τις πολύ υποσχόμενες τεχνολογίες.

-Η Κύπρος ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πως βλέπουν οι ΗΠΑ αυτήν την πρωτοβουλία και πως μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην προώθηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Κύπρου;

-Η Πρωτοβουλία για την Αλλαγή του Κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (EMME-CCI) είναι μια εξαιρετική προσέγγιση για συνεργασία σε κοινά προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που ζητά παγκόσμια δράση – και περιφερειακό συντονισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν να μάθουν περισσότερα για τα επιστημονικά ευρήματα του EMME-CCI, το σχέδιο περιφερειακής δράσης που θα αναπτύξει και τους τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube