Weather Icon

Μια ισραηλινή επίθεση στοχεύει τη Δαμασκό μετά από πτώση πυραύλου κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα

Μια ισραηλινή επίθεση στοχεύει τη Δαμασκό μετά από πτώση πυραύλου κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα

Μια δέσμη ισραηλινών πυραύλων στόχευσε χθες το βράδυ την θέση Αλ-Ντουμάιρ, που βρίσκεται 40 χλμ. από τη Δαμασκό, αφού ένας πύραυλος εδάφους-αέρα προσγειώθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ντιμόνα στην έρημο του Νεγκέβ.
.
Η συριακή στρατιωτική διοίκηση ισχυρίστηκε ότι παρεμπόδισε επιτυχώς όλους τους αντιπάλους πυραύλους, ενώ οι Ισραηλινοί τόνισαν ότι κατέστρεψαν την πυραυλική συστοιχία SAM Sa-5 από την οποία φέρεται να είχε εκτοξευτεί ο πύραυλος εδάφους-αέρα που έπεσε κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Ισραήλ.
.
Συριακός απολογισμός της ισραηλινής επίθεσης αναφέρει ότι τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες.
.
Δεν είναι γνωστές οι συνθήκες της πυραυλικής εκτόξευσης των συριακών πυραύλων εδάφους-αέρα, αλλά μια πηγή αναφέρει ότι μια συστοιχία Sa-5 άνοιξε πυρ κατά εχθρικών αεροπλάνων που έκαναν ελιγμούς πάνω από το Γκολάν.
.
Η πτώση του συριακού πυραύλου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ντιμόνα, τη παλαιότερη εγκατάσταση του ισραηλινού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και  υποτιθέμενη βάση της παραγωγής πυρηνικών κεφαλών, υπενθύμισε σε πολλούς παρατηρητές ότι αυτή η μυστική βάση είναι απολύτως ευάλωτη σε ιρανική ή συριακή βαλλιστική επίθεση. Εξάλλου, ορισμένες πηγές αμφισβητούν την έκδοση σύμφωνα με την οποία ένας συριακός πύραυλος SAM έπεσε κοντά στη Ντιμόνα και μιλάνε για βαλλιστική επίθεση. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν συνέχεια της ιρανικής αντίδρασης στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλής πρακτικής με το Ισραήλ στο Ιράν, στον Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
.
Αντιπυραυλικές συστοιχίες Πάτριοt μπήκαν σε δράση στη Ντιμόνα και φέρεται ότι έγινε μια έκρηξη όχι πολύ μακριά από τον πυρηνικό αντιδραστήρα.
.
Αυτό το αρκετά περίεργο περιστατικό έρχεται πολύ σύντομα μετά από μια μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε έναν άλλο εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο στην καρδιά του ισραηλινού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, η οποία χαιρετίστηκε από τους Ιρανούς ως ανταπάντηση στο σαμποτάζ του ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου της Νατάνζ.
.
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική ισορροπία σε αυτό το μέρος του κόσμου φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά.
.
Ενημέρωση: Μια επίθεση βαλλιστικών πυραύλων εδάφους- εδάφους από το συριακό έδαφος φέρεται να στόχευε το πυρηνικό εργοστάσιο της Ντιμόνα.
.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκρήξεις έπληξαν επίσης τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ..
Τεράστια έκρηξη στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ντιμόνα. Στόχευαν τον παλαιότερο πολύ προβληματικό πυρηνικό αντιδραστήρα.
.
Stratégika51
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube