Λιβύη και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι

Λιβύη και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι

Η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, στην Τρίπολη.

Οι δύο Πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή» προστίθεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός Ελλάδας – Ιταλίας σε θέματα της Ε.Ε. και ιδίως στο μεταναστευτικό, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Λιβύη

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προχωρεί σε έμμεση πλην σαφή παραίνεση προς την Τρίπολη να ακυρώσει τα τουρκολιβυκά μνημόνια, με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έχει βασικό στόχο της σημερινής επίσκεψής του στην Τρίπολη (η οποία συμπίπτει και με την επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στην ίδια πόλη) να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που συμβολικά προβάλλεται και από την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας. Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη συνδέεται αδιαμφισβήτητα και με την προσπάθεια να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία σε ένα τμήμα της χώρας (δυτική Λιβύη) το οποίο βρίσκεται υπό απρόσκοπτη τουρκική επιρροή κατά την τελευταία δεκαετία.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η Αθήνα προσβλέπει ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. «Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube