REAL TIME |

Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 24 Απριλίου 2021

Λέρος: “Κρανίου τόπος” η δασική/αναδασωτέα έκταση στην οποία κατασκευάζεται το νέο Hot Spot

Γράφει ο Άκης Γρεκός*

“Κρανίου τόπος” έγινε η δασική/αναδασωτέα έκταση στην οποία κατασκευάζεται το νέο Hot Spot, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, το οποίο ενώ αρχικά είχε εισηγηθεί αρνητικώς, στη συνέχεια υπαναχώρησε με την πρόφαση ότι θα πρόκειται για κατασκευές «προσωρινές» και με «ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση».

Όμως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ακολουθούν, στο σημείο ενδιαφέροντος θα έχουμε όχι απλώς πλατφόρμα σκυροδέτησης πάχους 25 cm από οπλισμένο σκυρόδεμα, επί του οποίου θα εδράζονται ΠΡΟΚΑΤ, αλλά επίσης κάποιες από τις εγκαταστάσεις δεν θα είναι κοντέινερ, αλλά «ΚΤΙΡΙΑ με φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ από οπλισμένο σκυρόδεμα».

Με άλλα λόγια, αναφερόμαστε σε μια δομή που κατά το ήμισυ θα κατασκευαστεί σε δασική ή/και αναδασωτέα έκταση, σε 63 στρέμματα άγριας φύσης πάνω στην οποία δεν θα ξαναφυτρώσει ούτε χορτάρι.

Και όχι μόνο αυτό: όπως μπορεί να δει κανείς στα έγγραφα που ακολουθούν, η μελέτη προβλέπει διαμόρφωση του φυσικού πρανούς, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πάρκινγκ (!), τοιχία αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα, περιμετρικούς δρόμους κλπ.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην συγκεκριμένη έκταση, είναι μόνο ένα από τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με την σκοπιμότητα κατασκευής του νέου Hot Spot στο νησί της Λέρου, όταν τη δεδομένη χρονική στιγμή στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας υπάρχει ιδιαίτερα μειωμένος αριθμός προσφύγων-μεταναστών, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κατασκευή μιας νέας δομής και μάλιστα παραπλεύρως της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι για το θέμα, ο Δήμος Λέρου έχει προσφύγει στο ΣτΕ.


ΑΡΧΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ 1,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ 15 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΥΜΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

*Ο Άκης Γρεκός είναι Αντιδήμαρχος
Προγραμματισμού του Δήμου Λέρου
Εκδότης της Εφημερίδας “Leros News”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube