Weather Icon
Εθνική Άμυνα 21 Απριλίου 2021

ΛΕΦΕΔ: Η Ομάδα Αναγνωρίσεως στην Άσκηση Cambrian Patrol

ΛΕΦΕΔ: Η Ομάδα Αναγνωρίσεως στην Άσκηση Cambrian Patrol
Ένα αναλυτικό άρθρο του Λοχαγού ε.α. Γκουντσίδη Γεωργίου, για την επιτυχημένη παρουσία της ΛΕΦΕΔ στην παγκοσμίου φήμης άσκηση Cambrian Patrol.

Γράφει ο Λοχαγός εν αποστρατεία Γκουντσίδης Γεώργιος* 

Εκτός από τους συναδέλφους των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που δουλεύουν αθόρυβα και μόνον αυτοί ξέρουν τι κάνουν με πρωτοβουλίες και αγάπη για την Πατρίδα, ζουν ανάμεσά μας και απλοί Έλληνες Πολίτες – Οπλίτες που παράλληλα με την καθημερινότητά τους έχουν την σωματική και ψυχική δύναμη να ανταγωνίζονται όχι μόνον αντίστοιχους κρατικά οργανωμένους Εφέδρους, Μόνιμο Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ομάδες από Ειδικές Δυνάμεις άλλων κρατών από όλο τον κόσμο, στον στίβο που λέγεται Περίπολο Κάμπριαν – Η Μέγιστη Πρόκληση”.

Ότι διαβάσετε, όσοι ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε πραγματικά και αντικειμενικά, είναι η προσωπική εμπειρία του διαχειριστή αποστολής της ομάδας της ΛΕΦΕΔ που ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε με δική του πρωτοβουλία και τις τέσσερις χρονιές (2011, 201320182019) σε όλες τις ενημερώσεις και τις απενημερώσεις του επιτελείου της άσκησης για τους αρχηγούς στρατού του Ην. Βασιλείου και να περάσει από όλους τους σταθμούς αξιολόγησης, να μιλήσει με όλους τους αξιολογητές και να δει πολλά περίπολα εν δράσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για οργανωτές, αξιολογητές και ασκούμενους, λόγω κεκτημένης πείρας, βγαίνοντας εκτός αποστολής καθόσον η αποστολή του διαχειριστή αποστολής ομάδας είναι να παραμένει κλεισμένος σε συγκεκριμένο χώρο μέσα στο στρατόπεδο με τους οδηγούς του ώστε εάν εγκαταλείψει κάποιος από ή όλη η ομάδα να την επιστρέψει στη βάση.

Με την πρώτη φορά λοιπόν που συμμετείχα σε ενημέρωση μαζί με τους Ακολούθους Άμυνας των συμμετεχόντων την Ημέρα Επίσκεψής τους σε συγκεκριμένα Σημεία Αξιολόγησης ο τιμώμενος Αρχηγός Στρατού όταν έφτασε σε εμένα ενδιαφέρθηκε να μάθει για αυτήν την ομάδα των Ελλήνων Εφέδρων και αφού του εξήγησα το εθελοντικό σκεπτικό ζήτησε να αλλάξει το πρόγραμμα και να πάει να δει την Ελληνική Ομάδα αφού ήταν και η πρώτη φορά συμμετοχής, με αποτέλεσμα να δούμε μαζί την Ομάδα μόλις είχε περάσει κολυμπώντας το υδάτινο κώλυμα, συνομίλησε μαζί της και παίρνοντας ηθικό η Ομάδα αναφώνησε Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ και αφού του εξήγησα επακριβώς φώναξε και αυτός την ίδια ιαχή. Έτσι αρχίζει να γράφει ιστορία η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ η οποία επισφραγίζεται με τερματισμό και απονομή Χάλκινου Μεταλλίου και μάλιστα από τον ίδιο τον Αρχηγό.

Το παρακάτω αποτελεί μετάφραση από κείμενο του Αρχηγού Στρατού των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων:

“Το Cambrian Patrol είναι Παγκοσμίου – κλάσης, άσκηση 8μελών περιπόλων μακράς ακτίνας δράσης ανεξαρτήτως προέλευσης (Μονάδες Εφέδρων, Μονίμων από όλα τα Όπλα και Σώματα σαφώς και Ειδικών Δυνάμεων)σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας που ανανεώνονται σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από κάθε άσκηση και αυτό γίνεται από το 1959 (πλην 2020 λόγω κορωνοϊού), υλοποιείται από την 160 Ταξιαρχία Ουαλία (PENCADLYS Y 160 FRIGAD – CUMRU), δεν είναι ανταγωνιστική, ειδικοί στα θεματικά αντικείμενα σχεδιάζουν και διεξάγουν τα γεγονότα για αξιολόγηση τοποθετημένα σε ένα εύρος απόστασης 60 χλμ με πλήρη φόρτο μέσα σε 48 ώρες, δεν είναι μία σειρά σταθμών αξιολόγησης, είναι ότι πιο σύγχρονο μπορεί να προσφερθεί σαν επιχειρησιακή αξιολόγηση ομάδας που συμμετέχει σε οποιοδήποτε σύγχρονο πεδίο μάχης, και εάν όλα αυτά τα θεωρήσουμε εχθρό που πρέπει να νικήσει η ομάδα, το τρίπτυχο εχθρός καιρός και έδαφος συμπληρώνεται απόλυτα με τον πάντα εχθρικό καιρό που επικρατεί στο περιβάλλον της περιοχής του Μπρέκον Μπίκον (Καρμαρθεσάιρ και Πόβις) όπου γίνεται η περίφημη επιλογή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Ην. Βασιλείου.

Η εμπειρία δείχνει ότι μονάδες που δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτήν την εκδήλωση, κατά κανόνα έχουν φτωχή απόδοση. Μία γυμνασμένη και με κίνητρο ομάδα θα πρέπει να έχει μικρή δυσκολία να διαγωνιστεί στην άσκηση και να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό. Όσα νέα μέλη ομάδας ή νέες ομάδες πρέπει να κάνουν κτήμα τους την παρακάτω ενημέρωση. Τα μέλη της περιπόλου πρέπει να είναι σωματικά υγιή και να έχουν κάνει εξετάσεις καρδιολογικές/παθολογικές. Επίσης να έχουν την ικανότητα κολύμβησης με ρούχα για διάβαση υδάτινου κωλύματος. Κάθε μέλος περιπόλου πρέπει να είναι ικανός να κουβαλήσει το σακίδιο με τον εξοπλισμό και τον οπλισμό του σε λοφώδες έδαφος με συνήθως άσχημες καιρικές συνθήκες για την απαιτούμενη απόσταση. Οι δεξιότητες που βαθμολογούνται είναι οι παρακάτω: Σωματική Ικανότητα /Ψυχική Αντοχή, Ηγεσία, Λήψη και έκδοση διαταγών, Διαδικασίες Μάχης, Τεχνική Πεδίου Μάχης, Αναγνώριση εχθρικών θέσεων, Συλλογή Πληροφοριών, Πλοήγηση (προσανατολισμός και τήρηση της κατεύθυνσης), Δεξιοτεχνία στο ύπαιθρο, Διάβαση εμποδίων / διάσχιση ποταμού, Διαδικασία Ά Βοηθειών και εκκένωση τραυματία, Διαβίβαση Σημάτων / Αναφορών μέσω ασυρμάτου, Χειρισμός Αιχμαλώτων Πολέμου, Αναγνώριση οπλισμού και ναρκών, Βολή με ατομικό οπλισμό (αβολίδοτα), Αντιμετώπιση ΡΒΧΠ και διαδικασίες απολύμανσης, Αναφορές Περιπόλου.

Ημερομηνίες: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος: Φάση Σχεδιασμού, 5 –10 Οκτωβρίου: Φάση Οικοδόμησης, 1 – 20 Οκτωβρίου: Φάση Εκτέλεσης και 20 Οκτωβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2019 Κλείσιμο.

Η 60ή επέτειος της Άσκησης ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΚΆΜΠΡΙΑΝ (ΑσΚΠ) το 2019 έχει δει την 160ή (Ουαλική) Ταξιαρχία να επιτυγχάνει την ενοποίηση στην παράδοση αυτής της άσκησης, βασισμένη στην κατεύθυνση από τον Διοικητή Χερσαίου Στρατού μαζί για το 2015 και 2016. Κατευθύνσεις και Καθοδήγηση Διοικητού Χερσαίου Στρατού, από 2015 ήταν για την Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν να είναι βασισμένη στα Ετήσια Στρατιωτικά Τεστ Εκπαίδευσης και να έχει πολεμική μαχητικότητα όπως η γενική σπονδυλική στήλη και να συμβάλλει στην αριστεία πολεμικής μαχητικότητας στο επίπεδο του τμήματος (Διμοιρίας-Ομάδας) σε όλη την έκταση του Βρετανικού Στρατού. Αυτό εδραιώθηκε το 2017 όταν ο Διοικητής Χερσαίου Στρατού καθόρισε ότι η Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν να είναι η Λυδία Λίθος (δοκιμασίας, του τρόπου ελέγχου, της εξακρίβωσης, αποφασιστική βάση για κρίση) για την Επιστροφή στα Βασικά / Πρώτη Διδακτέα Ύλη Στρατιώτη και να παρέχουν κάποια σύγκριση με τους διεθνείς όμοιους.

Η Άσκηση ΚΠ19 είδε μερικές ισχυρές αποδόσεις από περιπόλους, ομάδες ατόμων του Βρετανικού Στρατού, Τακτικού, Εφέδρων, Ειδικών Δυνάμεων και Κέντρων Πανεπιστημίων Εκπαίδευσης Δοκίμων, γενικά κατανόησαν την προετοιμασία και την εκτέλεση που απαιτείται για την επιτυχία. Ορισμένοι διεθνείς εταίροι γνωρίζουν επίσης σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες είναι τα κλειδιά για την επιτυχία.

Ο αριθμός ρεκόρ των διεθνών συμμετεχόντων (34) με Ομάδες Μονίμου Προσωπικού Ενόπλων και Ειδικών Δυνάμεων, υποδηλώνει ότι η Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν έχει κατακτήσει το παγκόσμιας κλάσης κύρος της.

για τη συνέχεια  defenceline.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube