Weather Icon
Εθνική Άμυνα 25 Απριλίου 2021

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» loading – Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία – Ο ρόλος του MQ-9 και τα σενάρια στα ακριτικά νησιά – Η αντιαεροπορική «ασπίδα»

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» loading – Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία – Ο ρόλος του MQ-9 και τα σενάρια στα ακριτικά νησιά – Η αντιαεροπορική «ασπίδα»

Για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη όπως εξελίχθηκε αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη τα στοιχεία της διακλαδικότητας ήταν κάτι παραπάνω από έντονα αφού εκτελέστηκαν μια σειρά από νέα σενάρια με συμμετοχή Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς.

Μπορεί το επιβλητικό «Elephant Walk», οι μεγάλοι σχηματισμοί από μαχητικά και ο πρωτοφανής αριθμός εξόδων των αεροσκαφών που συμμετείχαν στον «ΗΝΙΟΧΟ» να έκλεψαν τις εντυπώσεις ωστόσο οι επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ αλλά και στους τρεις κλάδους που ήδη αποτιμούν τα αποτελέσματα της άσκησης στέκονται στην ανάλυση των νέων στοιχείων που παρουσιάστηκαν φέτος.

Για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη όπως εξελίχθηκε αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη τα στοιχεία της διακλαδικότητας ήταν κάτι παραπάνω από έντονα αφού εκτελέστηκαν μια σειρά από νέα σενάρια με συμμετοχή Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς. Η χρησιμοποίηση μάλιστα του Αμερικανικού μη επανδρωμένου UAV MQ-9 έδωσε τη δυνατότητα στους επιτελείς να σχεδιάσουν πάνω σε ολόκληρο το FIR Αθηνών σύνθετες ασκήσεις με το MQ-9 να αποδεικνύει τις μεγάλες του δυνατότητες δίνοντας πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης τόσο στον αέρα όσο κυρίως στο έδαφος και στη θάλασσα.

Το Αμερικανικό μη επανδρωμένο απογειωνόταν μάλιστα όχι από κάποιο Ελληνικό αεροδρόμιο αλλά από τη Ρουμανία και πετούσε νότια σε μεγάλο ύψος που συχνά ξεπερνούσε τα 30.000 πόδια με τους χειριστές του να το κατευθύνουν από Αμερικανική βάση σε συνεχή επαφή με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Το MQ-9 παρακολουθούσε, αναγνώριζε και στοχοποιούσε και τα «γεράκια» προχωρούσαν σε εικονικές προσβολές. Οι Έλληνες επιτελείς που είχαν συνεχώς μπροστά τους την τακτική εικόνα διαπίστωσαν τη μεγάλη χρησιμότητά του στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων και την ανάγκη οι ΕΔ να κάνουν το επόμενο βήμα. Τα Heron που έρχονται στη Σκύρο θα είναι η πρώτη κίνηση.

Η εντυπωσιακή χαμηλή διέλευση μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο δεν ήταν απλά μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά μέρος ενός από τα πολλά σενάρια τα οποία προέβλεπαν στοχοποίηση και καταστροφή με τη συμμετοχή των ειδικά εκπαιδευμένων κομάντο JTAC του Στρατού Ξηράς και των επίλεκτων Μονάδων του. Σε όλα σχεδόν τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είχαν αναπτυχθεί  στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» στελέχη που κατεύθυναν από το έδαφος τα μαχητικά σε «χειρουργικά» χτυπήματα ακριβείας και μάλιστα όχι μόνο τα Ελληνικά αεροσκάφη αλλά και άλλων κρατών που συμμετείχαν στην άσκηση. Πρόκειται άλλωστε για σενάρια στα οποία οι Έλληνες SOF έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εξειδίκευση.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» έδωσε όμως τη δυνατότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να δοκιμάσουν  και την αντιαεροπορική «ομπρέλα» της χώρας η οποία βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του ΝΑΤΟ. Με σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως οι Patriot, οι S-300, οι TOR και οι OSA αλλά ακόμα και τα παλιότερα ΒΕΛΟΣ και HAWK έβαλαν «δύσκολα» στα σύγχρονα μαχητικά και έδειξαν ότι οι «αντιαεροπόροι» τόσο της ΠΑ όσο και του Στρατού Ξηράς βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Άξια ιδιαίτερης αναφοράς ήταν και η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού με τις Μονάδες του μάλιστα να επιδεικνύουν και σημαντικές «επιτυχίες» απέναντι στις απειλές από τον αέρα. Πάνω από τα πλοία του Στόλου που συμμετείχαν στον «ΗΝΙΟΧΟ» δόθηκαν σκληρές μάχες με τους «μπλε» και τους «κόκκινους» σε ρόλο προστασίας και κρούσης αντίστοιχα.

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των τριών κλάδων ήδη μελετούν όσα έγιναν τις δύο εβδομάδες του «ΗΝΙΟΧΟΥ». Τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν πολύτιμο «οδηγό» για τις επόμενες μεγάλες ασκήσεις και φυσικά για τον «ΗΝΙΟΧΟ 2022».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube