REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 24 Απριλίου 2021

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία απολύει πιλότους αεροσκαφών λόγω νεότητας

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία απολύει πιλότους αεροσκαφών λόγω νεότητας

Levent Kenez

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα που ελήφθησαν από την Nordic Monitor αποκάλυψαν ότι η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέβαλε ποινικές καταγγελίες εναντίον του προσωπικού της χωρίς καμία συγκεκριμένη ένδειξη αδικίας.

Στις 24 Μαΐου 2019 τότε 0 στρατηγός Ali Serin, επικεφαλής της διεύθυνσης εκείνη την εποχή, μετέφερε αρχεία προφίλ στρατιωτικού προσωπικού 681 ατόμων στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ισχυριζόμενος ότι οι άνθρωποι που είχαν προφίλ ήταν ύποπτοι ότι είχαν δεσμούς με το κίνημα Gülen, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι είναι πίσω μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η εγκληματική υποψία για άτομα που είχαν προφίλ βασίζεται στο γεγονός ότι τα άτομα ήταν αρκετά νεαρά, έχοντας έναν συγγενή που χρησιμοποίησε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock. Οι αξιωματικοί που δεν είχαν υποβληθεί σε εντολή μέσω γραπτών και φυσικών εξετάσεων συμπεριλήφθηκαν επίσης στη μαύρη λίστα εκτός από τους υπαλλήλους που είχαν υπογράψει σύμβαση.

Classified letter signed by Brig. Gen. Serin to the public prosecutor’s office

Η Nordic Monitor επιβεβαίωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας απολύθηκε και συνελήφθη με βάση αυτά τα αρχεία προφίλ ακόμη και αν ορισμένα από τα ονόματα των υπόπτων δεν εμφανίστηκαν στα αρχεία.

Ο Στρατηγός Σερίν, ο οποίος προήχθη ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, επιβραβεύτηκε με τη διοίκηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 2019 σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειές του στην εκκαθάριση.

Από το 2016 η τουρκική αστυνομία ερευνά αν οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται ByLock, η οποία είναι παρόμοια με το WhatsApp. Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι το ByLock είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ υποτιθέμενων οπαδών του κινήματος Gülen παρά το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμο σε οποιονδήποτε στο Google Play. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, των αστυνομικών, των στρατιωτών, των επιχειρηματιών ακόμη και των νοικοκυριών είτε έχουν απολυθεί από τη δουλειά τους είτε συνελήφθησαν για φερόμενη χρήση του ByLock από τις 15 Ιουλίου 2016. Ο Aydın Sefa Akay, δικαστής του Μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών για Τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MICT) που ήταν πίσω από τα κάγκελα για σχεδόν ένα έτος το 2017 επειδή βρέθηκε ότι είχε εγκατασταθεί στο τηλέφωνό του το ByLock. Ανέφερε ότι κατέβασε το πρόγραμμα μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο.

Το νότιο πλευρό του ΝΑΤΟ δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει υποβαθμίσει σοβαρά την αεροπορική δύναμη της Τουρκίας με μαζική εκκαθάριση εκατοντάδων πιλότων και χιλιάδων επίγειων υπαλλήλων από την υπηρεσία με τεχνητές κατηγορίες τρομοκρατίας και συνωμοσίας πραξικοπήματος.

Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε επίσης μαζική εκκαθάριση κρατικών θεσμών με το πρόσχημα ενός αγώνα κατά του πραξικοπήματος. Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων 4.156 δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και 20.610 μέλη των ενόπλων δυνάμεων απομακρύνθηκαν συνολικά από τη δουλειά τους για φερόμενη ένταξη ή σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» με έκτακτα νομοθετικά διατάγματα που δεν υπόκεινται ούτε σε δικαστικό ούτε κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube