Weather Icon
Τουρκία 16 Απριλίου 2021

Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε σεξουαλικά σε λοχία του ναυτικού και τον απείλησε με βιασμό της κόρης του

Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε σεξουαλικά σε λοχία του ναυτικού και τον απείλησε με βιασμό της κόρης του

Abdullah Bozkurt

Ένας λοχίας του ναυτικού σε μια ελίτ μονάδα ειδικών δυνάμεων κατέθεσε στο δικαστήριο για τα βασανιστήρια που υπέστη αποκαλύπτοντας μερικές από τις φρικτές λεπτομέρειες της κακοποίησης, όπως η σεξουαλική επίθεση και οι απειλές για βιασμό της γυναίκας και της κόρης του.

Ο Mevlüt Öncel, ένας 49χρονος λοχίας στην μονάδα (Su Altı Taarruz ή SAT), αντίστοιχη των αμερικανικών πεζοναυτών, έδωσε συγκλονιστικές λεπτομέρειες σε μια ακρόαση στις 23 Ιουλίου 2018 στο 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Μιλώντας για πρώτη φορά αφού πέρασε 25 μήνες σε προδικαστική κράτηση εν αναμονή κατηγορίας για πρακτικά πραξικοπήματος και ημερομηνία δίκης. Ο λοχίας είπε στην επιτροπή δικαστών για τη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

Η φοβερή δοκιμασία του καταγράφηκε επίσης από μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), ενός οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν πήρε συνέντευξη στη φυλακή. Η τουρκική κυβέρνηση άσκησε βέτο στη δημοσίευση της έκθεσης, η οποία τεκμηρίωσε τα βασανιστήρια και την κακοποίηση πολλών κρατουμένων μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας στις 15 Ιουλίου 2016. Η CPT δήλωσε από το 2016 ότι δεν έχει καμία εξουσία να δημοσιεύσει την έκθεση χωρίς την Τουρκική έγκριση.

Ο Öncel και οι συνεργάτες του στη μονάδα SAT μεταφέρθηκαν σε σταθμό χωροφυλακής που βρίσκεται στο Καζάν, λιγότερο από μία ώρα βόρεια της Τουρκικής πρωτεύουσας. Η θέση της χωροφυλακής της περιοχής ήταν η πρώτη θέση αξιωματικών που βρισκόταν στην αεροπορική βάση Akıncι.

Court transcript that shows how Mevlüt Öncel was abused physically, psychologically and sexually. His daughter was threatened with rape: 

Ο σταθμός μετατράπηκε ουσιαστικά σε κέντρο βασανιστηρίων όταν η αστυνομία, ανέλαβε από την διοίκηση χωροφυλακής, στην οποία είπαν ότι μόνο η αστυνομία εξουσιοδοτήθηκε να επεξεργαστεί, να πάρει δηλώσεις και να παραπέμψει στρατιωτικούς αξιωματούχους στο γραφείο του εισαγγελέα.

Αν και οι ενεργοί αξιωματικοί μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία μόνο από την Κεντρική Διοίκηση, μια στρατιωτική μονάδα έρευνας, και όχι από την αστυνομία, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η κυβέρνηση απλώς αγνόησε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ανέστειλε εκ των πραγμάτων τις προστατευόμενες στρατιωτικές κρατήσεις.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους κρατούμενους με μπαστούνια, τους έβγαλαν τα εσώρουχά τους, τους χτύπησαν και τους βασάνισαν για ώρες. Τα αρχεία του δικαστηρίου δείχνουν μια εικόνα της αστυνομίας που ενεργεί ως δικαστής, κριτής και εκτελεστής με πλήρη περιφρόνηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων που κρατούνται στη θέση χωροφυλακής του Καζάν.

Ο Öncel και ο φίλος του Erdinç Kurt, που είναι επίσης μέλος της SAT, πίστευαν ότι μετατράπηκαν σε ένα ασφαλές καταφύγιο στη θέση χωροφυλακής και μια απόδραση από τα χαοτικά γεγονότα μέσα γύρω από την αεροπορική βάση η οποία βομβαρδίστηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Όταν έφτασαν στο σταθμό του Καζάν, σοκαρίστηκαν όταν είδαν πολλούς αξιωματικούς να γδύνονται και να καλύπτονται με αίμα, προφανώς από βασανιστήρια. Αναγκάστηκαν να γονατίσουν στην αυλή κάτω από τον καυτό ήλιο.

«Η χωροφυλακή μας πήγε στη θέση του Καζάν. Όταν ήμουν ακόμα στο αυτοκίνητο, είδα ανθρώπους με πολιτικά ρούχα καθώς και με στολές. Οι περισσότεροι είχαν ξύλινα ραβδιά στα χέρια τους. Είδα επίσης γυμνούς ανθρώπους να κλίνουν στον τοίχο του κτηρίου και επίσης να κάθονται. Μερικοί από αυτούς ήταν μέλη του SAT, οι φίλοι μας, κάποιοι από τους οποίους δεν ήξερα, αλλά ήταν όλοι γεμάτοι μώλωπες και αιμα στα κεφάλια και τα χέρια τους. Ήταν προφανές ότι υπέστησαν τρομερούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια », υπενθύμισε ο Öncel.

Οι δράστες μαγνητοσκοπούσαν επίσης τα βασανιστήρια στη θέση της χωροφυλακής. Πολλοί απειλήθηκαν με βιασμό των συζύγων και των θυγατέρων τους. Ο Öncel είπε πώς σκέφτηκε ότι μπορούσε να σώσει την κόρη του λέγοντας ότι είχε έναν γιο, όχι μια κόρη. «Κάποιος με ρώτησε αν είχα κόρη. Δεν μπορούσα να πω ότι είχα ένα μικρό κορίτσι. Ήμουν τρομοκρατημένος και είπα ψέματα. Είπα ότι είχα ένα μικρό αγόρι, και αυτό ακριβώς μου είπε: «Λοιπόν, το σεξ με αγόρι δεν έχει σημασία.» Τώρα ρωτάω, τι είναι αυτό; Τι είδους άτομο κάνει κάτι τέτοιο; Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό περαιτέρω », είπε ο Öncel, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας.

Ο λοχίας είπε ότι δεν θυμόταν καν πότε τελείωσε το βασανιστήριο. Αυτό που θυμήθηκε ήταν ότι βρέθηκε να τρέμει από έναν ψυχρό νυχτερινό άνεμο, με βρεγμένα ρούχα πάνω στο κτίριο στην αυλή. «Μετά τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια, την πείνα και τη δίψα, τώρα άρχισε η δοκιμή του κρύου. Αν θυμάμαι σωστά, με μετέφεραν στον εισαγγελέα αργότερα το βράδυ ή το πρωί », πρόσθεσε. Η δήλωση του παραβιάστηκε επίσης και ο εισαγγελέας πρόσθεσε λεπτομέρειες στη δήλωσή του που δεν έδωσε ποτέ.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας CPT μεταξύ 28 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε εν μέσω εκτεταμένων ισχυρισμών βασανιστηρίων και κακοποίησης, που προβλήθηκαν για πρώτη φορά από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία δήλωσε ότι είχε συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία ότι κρατούμενοι στην Τουρκία ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις βιάστηκαν σε επίσημα και ανεπίσημα κέντρα κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της έκθεσης CPT δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ επειδή η Τουρκία άσκησε βέτο στη δημοσίευσή της και δεν έχει άρει την αντίρρησή της από το 2016. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της CPT Mykola Gnatovskyy δήλωσε το 2017 ότι παρόλο που «ήθελε να συζητήσει τα ευρήματα», δεν μπόρεσε να σχολιάσει την έκθεση λόγω της απόφασης της Άγκυρας.

Kazan gendarmerie post officers and two police chiefs were identified from the records. The gendarmerie shifted the blame for the torture and abuse of detainees to the police: 

Τα βασανιστήρια καταγράφηκαν επίσης σε εσωτερικές επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών. Σε ένα έγγραφο τριών σελίδων, ένα αντίγραφο του οποίου ελήφθη από την Nordic Monitor, τον αξιωματικό διοικητή της Καζάν χωροφυλακής Murat Bozdağan και πέντε λοχίες – Osman Gök, Semis Kaman, Osman Tamaç, Abidin Sarıoğlu και Serhat Kalkan, οι οποίοι ανατέθηκαν στη θέση – ισχυρίστηκε ότι δεν ήξεραν πώς και από ποιον βασανίστηκαν οι κρατούμενοι. Καθώς προσπάθησαν να εξηγήσουν την ιατρική έκθεση που κατέγραψε τα βασανιστήρια, οι αξιωματικοί ανέφεραν ότι η αστυνομία είχε αναλάβει την εξουσία και ότι η χωροφυλακή δεν επεξεργάστηκε ούτε ανακρίνει καθόλου τους κρατουμένους. Ονόμασαν τους Kadir Yılmaz και Hakan Kutlu ως αστυνομικούς που ανέλαβαν την κράτηση των κρατουμένων από αυτούς.

Ο Öncel βρισκόταν σε άδεια απουσίας όταν είχε εγγραφεί για να συμμετάσχει σε ομάδα επείγουσας αποστολής από τον διοικητή του, κάτι που δεν ήταν ασυνήθιστο για τα μέλη της ομάδας SAT που συχνά αγωνιζόταν την τελευταία στιγμή ως ομάδα ταχείας απόκρισης. Αυτός και οι συνάδελφοί του στο ναυτικό μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Atatürk της Κωνσταντινούπολης, από όπου μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος της CASA στην αεροπορική βάση Akıncı στην Άγκυρα. Δεν ήξεραν για την αποστολή. Για τον Öncel, τίποτα δεν φαινόταν ασυνήθιστο καθώς είχε συμμετάσχει σε πολλές αποστολές στην Τουρκία και στο εξωτερικό υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες.
Όταν προσγειώθηκαν, ενημερώθηκαν για την αποστολή τους, η οποία ήταν η εξασφάλιση της βάσης ενάντια σε τρομοκρατική απειλή. «Έμαθα εκεί ότι αναμενόταν τρομοκρατική επίθεση, ότι ο αρχηγός του γενικού προσωπικού [Hulusi Akar] και οι διοικητές δυνάμεων ήταν όλοι στη βάση και ότι θα προστατεύαμε τη βάση», υπενθύμισε ο Öncel.

Medical report issued for Mevlüt Öncel recorded torture and beating:

Ο Öncel δεν είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στις 15 Ιουλίου όταν φυλακίστηκε μετά τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησης. Παρά τις πολλαπλές αναφορές, του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στον φάκελο κατηγορίας και αποδεικτικών στοιχείων για δύο χρόνια, εμποδίζοντας τον να ασκήσει αποτελεσματική υπεράσπιση όταν βρισκόταν στο δικαστήριο. Όταν του επιτράπηκε τελικά να δει το κατηγορητήριο και τα αποδεικτικά στοιχεία στη φυλακή στις 9 Απριλίου 2018, οι τουρκικές αρχές περιόρισαν τον χρόνο που του είχε παραχωρήσει για να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή. Ο σύντομος χρόνος δεν ήταν αρκετός για να διαβαστούν δεκάδες χιλιάδες σελίδες που συνέταξε ο εισαγγελέας στο κατηγορητήριο και στα παραρτήματά του.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube