REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Τουρκία 27 Απριλίου 2021

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για τον κινητήρα του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK-II

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για τον κινητήρα του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK-II

Η Τουρκία έχει υπογράψει σύμβαση προμήθειας ουκρανικών κινητήρων για τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα ATAK-II. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της σύμβασης ανακοινώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ), Καθ. Δρ. Ο Temel Kotil, ο οποίος χαρακτήρισε την Ουκρανία «αδελφική χώρα».

Το ATAK-II είναι το ελικόπτερο ίδιας κατηγορίας με το αμερικανικό Boeing AH-64 Apache και το Night-Hunter Mi-28NM της Ρωσίας.

Θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 10 τόνων. Θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο 30 mm, πυραυλικό οπλισμό από τις τελευταίες εκδόσεις T129 και μοντέρνα αεροηλεκτρονικά. Το ελικόπτερο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2024.

Η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια ουκρανικών κινητήρων για το ελικόπτερο ATAK-II

Τουρκική έκθεση στο TEKNOFEST2019 στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιλογή υπέρ των Ουκρανών κατασκευαστών αεροσκαφών εξηγείται από την έλλειψη εναλλακτικής λύσης για την Τουρκία, διότι η συνεργασία με δυτικές εταιρείες μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή λόγω των επόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Το 2019 η Τουρκία αναγκάστηκε να αναστείλει τις πωλήσεις ελικοπτέρων T129 ATAK στο Πακιστάν λόγω έλλειψης κινητήρων. Τα προβλήματα προκλήθηκαν από την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν σε μια τουρκική εταιρεία άδεια εξαγωγής για την προμήθεια κινητήρων CTS800. Η σύμβαση με το Πακιστάν υποτίθεται ότι αφορούσε 30 ελικόπτερα ATAK αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Άγκυρα αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με τη μελλοντική αυτόχθονα δεξαμενή Altay.

Η Τουρκία ήλπιζε να τροφοδοτήσει το άρμα μάχης Altay με τον γερμανικό κινητήρα MTU και το κιβώτιο RENK, αλλά οι συνομιλίες με γερμανούς κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια απέτυχαν λόγω ομοσπονδιακού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η Γερμανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν περιορισμένες εξαγωγές προς την Τουρκία λόγω της συμμετοχής της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Τον Μάρτιο του 2021, ο Τούρκος κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων BMC κατέληξε σε συμφωνία με δύο εταιρείες της Νότιας Κορέας για εργασία στο πακέτο ισχύος του άρματος μάχης Altay.

Πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube