fbpx
Weather Icon

Η πρόταση Γκουτέρες που σήμανε σιγή ασυρμάτου στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Η πρόταση Γκουτέρες που σήμανε σιγή ασυρμάτου στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Πρόταση για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου με συγκεκριμένη αποστολή, που θα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, κατάθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη χθεσινή δεύτερη ολομέλεια των άτυπων συναντήσεων για το Κυπριακό. Μια πρόταση η οποία οδήγησε την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιβάλει σιγή ασυρμάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τη δεύτερη ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στις 7 το βράδυ (ώρα Κύπρου) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απευθυνόμενος προς τους δύο ηγέτες και τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων προέβη σε μια δήλωση θέτοντας συγκεκριμένο στόχο για συνέχιση της διαδικασίας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως με βάση της «καλές υπηρεσίες» αποφάσισε να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο του οποίου αποστολή θα είναι να προετοιμάσει το έδαφος με επαφές ούτως ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε 3-4 μήνες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας ο ειδικός απεσταλμένος θα βοηθείται από πέντε εκπροσώπους των μερών στο Κυπριακό. Θα έχει δύο εκπροσώπους που θα εκπροσωπούν τις κοινότητες και τρεις εκπροσώπους εκ μέρους των εγγυητριών δυνάμεων. Ως προς τη θεματολογία με την οποία θα ασχοληθεί ο ειδικός αντιπρόσωπος υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες: α) η μια πληροφορία θέλει τον ειδικό αντιπρόσωπο να επικεντρώνεται στο θέμα της «κυριαρχίας των κοινοτήτων», β) υπάρχει και η άλλη πληροφορία ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος θα ασχολείται και με την «κυριαρχία.

Στη διάρκεια της ολομέλειας ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε πως θα πρέπει όλοι να κινηθούν εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συζητά δυο κράτη και ανακοίνωσε ότι θα διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο. Ως προς το θέματα που εγείρει η τουρκική πλευρά υπέδειξε όπως αυτά να εγερθούν στο τέλος.

Σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί μια νέα ολομέλεια των 5+1 κατά την οποία θα διαφανεί εάν υπάρχει μετακίνηση από τις τουρκικές θέσεις. Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος προς τους πέντε τους υπέδειξε πως ενώπιον όλων υπάρχουν τρεις επιλογές:

Η πρόταση δια διορισμό ειδικού αντιπροσώπου
Εάν οδηγηθεί η προσπάθεια σε αδιέξοδο θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής.
Να πραγματοποιηθεί νέα άτυπη πενταμερής σε δύο μήνες.
Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ταυτόχρονα πως ο ίδιος δεν ευνοεί τις επιλογές δύο και τρία. Δηλαδή να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής ή την πραγματοποίηση νέας πενταμερούς σε δύο μήνες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα όπως θα παρουσίασε κατ’ αρχήν χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες έχουν σημαντική διαφορά από τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως την παρουσίασε στο ΓΓ ΟΗΕ, για το χρόνο νέας άτυπης πενταμερούς. Ο Ν. Αναστασιάδης είχε τονίσει ο ίδιος ευνοεί συνέχιση των προσπαθειών το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πολύ πριν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Φαίνεται όμως με τα χρονοδιαγράμματα που παρουσίασε ο ΓΓ ΟΗΕ όλα να σπρώχνονται για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Είναι εμφανές ότι από τη κίνηση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μπήκε πίεση προς τα μέρη. Κι αυτό συνδέεται με την κίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να σπεύσει να επιβάλει «σιγή ασυρμάτου». Χαρακτηριστική η ενημέρωση που έλαβαν οι δημοσιογράφοι αργά χθες βράδυ ότι «δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε εξελίξεις» και ότι ο ΓΓ ζήτησε από τα μέρη να προβληματιστούν και να επανέλθουν στη νέα ολομέλεια στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) για να ακούσει από τους επικεφαλής τις τελικές τους θέσεις. Και αυτό για να έχει γνώση των θέσεων των μερών και να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί το όλο θέμα.

Σημειώνεται ότι τόσο πριν την πενταμερή και κατά το πρώτο διήμερο κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν να δηλώνουν πως η χθεσινή ήταν η πλέον καθοριστική ημέρα της όλης διαδικασίας που θα οδηγούσε σε αποτέλεσμα.

Με τα έως τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση πραγμάτων παραμένει άγνωστο το κατά πόσο ο ΓΓ ΟΗΕ θα προχωρήσει είτε σε μια δική του δήλωση ή θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα συμφωνήσουν τα μέρη.

ΠΗΓΗ: philnews.com

σχετικά άρθρα