Weather Icon

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και ο ρόλος της Ελλάδας

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και ο ρόλος της Ελλάδας
Καθώς οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ κάνουν λόγο για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, μια ανακοίνωση που μιλά για δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στην κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας, έρχεται να δημιουργήσει ερωτηματικά.
Η μερίδα του λέοντος των ελληνικών ΜΜΕ προέβαλε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την 1η Απριλίου ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Ώστιν.
Όμως, σχεδόν κανένα Μέσο δεν μετέδωσε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να επιδείξουν επαγρύπνηση απέναντι στις απειλές της σταθερότητας του νότιου τομέα του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης και της «κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίμαχη ανακοίνωση.

Η νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία

Τους πιθανούς λόγους αυτής της ανακοίνωσης και της εμπλοκής της χώρας εξηγεί στο Sputnik, o Θέμης Τζήμαςδικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο
«Στόχος δεν είναι η άμεση σύγκρουση των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Επιθυμούν να οδηγήσουν τη Ρωσία σε οικονομική φθορά στο μοντέλο της Σοβιετικής ΈνωσηςΓια τον λόγο αυτό, προσπαθούν να την οδηγήσουν σε αποκλεισμό, ώστε να θυμίζει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ που έπεσε υπό το βάρος συσσωρευμένων προβλημάτων, ενώ κανείς δεν την υπερασπίστηκε» υποστηρίζει ο ερευνητής, ενώ εκτιμά ότι στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε μια νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία.
«Με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στοχεύουν στη στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας, όχι όμως από την ίδια τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά από πολεμικές συρράξεις γύρω απ’ αυτήν, στις οποίες οι Ρώσοι θα αναγκάζονται να συμμετέχουν» εξηγεί ο κ Τζήμας.
Με άλλα λόγια, όπως επεξηγεί, οι Αμερικανοί στοχεύουν στην «αναζωπύρωση μιας σειράς συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, στον Καύκασο και στη Συρία, ώστε να απορροφήσουν και να αποδυναμώσουν τους Ρώσους σε μια σειρά από μέτωπα».
Όμως δεν πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ έχουν φτάσει σε επίπεδα παράνοιας ώστε να οδηγηθούν στην ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία».

Ο παράγων «Κίνα» και ο ρόλος της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον αναλυτή, ο δεύτερος στόχος που ανακύπτει πίσω από τον πρώτο είναι να εμποδιστεί η επέκταση της Κίνας στη Μεσόγειο. «Πιστεύουν ότι αν η Ρωσία φύγει από τη μέση, η επέκταση της Κίνας σταματά στο Ιράν» αναφέρει.
«Η Ελλάδα είναι συμμέτοχος σε αυτούς τους σχεδιασμούς ικανοποιώντας κάθε αμερικανική απαίτηση ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός», τονίζει ο κ Τζήμας και προσθέτει ότι η «ελληνική ελίτ δεν φοβάται τόσο τον αντιρωσισμό, όσο τη στροφή της Τουρκίας σε φιλοαμερικανικό σημείο. Το ελληνικό κατεστημένο έχει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ μας προστατεύουν από έναν πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τελικά δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση που ο πόλεμος αυτός συμβεί».

«Δεν είναι τυχαία η αλλαγή ρητορικής»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, τονίζει στο Sputnik ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πιο επιθετική στροφή στη ρητορική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, όπως εκφράζεται και από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αυτό φάνηκε μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, και από την πρόσφατη συμπεριφορά Μπάιντεν που χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον Πρόεδρο ενός κυρίαρχου κράτους, όπως είναι η Ρωσία.
Η ΗΠΑ προσπαθούν να κερδίσουν το γόητρο που έχασαν εν μέσω πανδημίας καθώς εκεί φάνηκε η δύναμη της Ανατολής, υπενθυμίζει ο κ. Γρίβας.
Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει, ότι ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί για πρώτη φορά να προσαρμοστεί στα ρωσικά πολεμικά συστήματα.
«Έρχεται κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ευρωατλαντικού και ευρασιατικού κόσμου. Πρόκειται για μια ακραία μισαλόδοξη στρατηγική των ΗΠΑ και έναν ανταγωνισμό τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία . Θα είναι πολύ πιο επικίνδυνος από αυτόν που ζήσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να αποτελέσει μέρος αυτού του ανταγωνισμού. Δεν μπορεί να μην έχει κάποιο βαθμό συμμετοχής καθότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως το θέμα είναι να μην εγκλωβιστεί σε αυτές τις στρατηγικές, με συνέπειες για την ίδια» καταλήγει ο κ. Γρίβας.
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube