Weather Icon

Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: Όλο το παρασκήνιο της «σύγκρουσης» των «μνηστήρων» – Οι Ευρωπαίοι ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη

Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: Όλο το παρασκήνιο της «σύγκρουσης» των «μνηστήρων» – Οι Ευρωπαίοι ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες οι Άγγλοι πέρασαν σήμερα το κατώφλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να συναντηθούν με το Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Στυλιανό Πέτρακη. Όμως αυτή τη φορά επικεφαλής των Βρετανών αξιωματούχων ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Αμυντικών Εξοπλισμών Jeremy Quik συνοδευόμενος από την πρέσβη Kate Smith αλλά και εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας Babcock.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη της Βρετανίδας πρέσβη η οποία μαζί με τα στελέχη της Babcock είχε παραδώσει στον Έλληνα υπουργό την πρόταση των Άγγλων για τις φρεγάτες Arrowhead 140, με ενδιάμεση λύση τις μεταχειρισμένες Type 23 αλλά και το σχέδιο αναβάθμισης των τεσσάρων Ελληνικών MEKO κλάσης ‘’ΥΔΡΑ’’ από την ThalesGB.

Ωστόσο το Λονδίνο φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ανεβάσει ταχύτητα στην διεκδίκηση του προγράμματος και να αυξήσει την πίεση με την αποστολή στην Αθήνα του αρμόδιου υπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Άγγλοι έδωσαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για την πρόταση της Arrowhead 140, απάντησαν σε απορίες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ επανέλαβαν ότι το Βασιλικό Ναυτικό είναι έτοιμο να παραχωρήσει σχεδόν άμεσα στον Ελληνικό Στόλο δύο φρεγάτες Type 23.

Η πρόταση των Άγγλων αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική ενώ το Πολεμικό Ναυτικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να μεταβούν στη ‘’Γηραιά Αλβιώνα’’ στελέχη του προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φρεγάτες Type 23 οι οποίες έχουν προταθεί στην Ελλάδα. Ανάλογες κινήσεις ενδεχομένως γίνουν σε όλες τις περιπτώσεις μεταχειρισμένων πλοίων ‘’ενδιάμεσης λύσης’’ τα οποία παραχωρούν οι κυβερνήσεις των κρατών που ‘’συγκρούονται’’ για το Ελληνικό πρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων πλοίων. Ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση ενδιάμεσης λύσης εκτιμάται από το Πολεμικό Ναυτικό ότι είναι και οι Ολλανδικές Μ. Φρεγάτες που αποτελούν ουσιαστικά την επόμενη κλάση των Ελληνικών S οι οποίες μάλιστα μπορούν μέσα σε λίγους μήνες να ενταχθούν επιχειρησιακά στον Ελληνικό Στόλο. Όλες οι ‘’ενδιάμεσες λύσεις’’ βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΓΕΝ ωστόσο αυτό που προέχει είναι όπως τονίζεται στο Επιτελείο τα καινούργια πλοία να πληρούν τις προϋποθέσεις που επιθυμεί ο Στόλος αφού με αυτά θα ‘’πορευτεί’’ τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες επαφές με τους Ολλανδούς της Damen για τις φρεγάτες Sigma αλλά και τους Γερμανούς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και το Βερολίνο θα ανεβάσει το επίπεδο πίεσης με την πρεσβευτική αρχή και κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επαφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα υπουργό Καρενμπάουερ. Ήδη η Ισπανία και η εταρεία Navantia κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα τη δική της πρόταση με τη φρεγάτα F-110 με τον Ισπανό πρέσβη να επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να παραδίδει τον φάκελο αλλά και τη μακέτα του πλοίου. Θέμα ημερών είναι και η επίσημη Ιταλική πρόταση της εταιρείας Ficantieri με την φρεγάτα Fremm.

Η Γαλλική προτάση για τις φρεγάτες Belhara παραμένει ισχυρή ενώ η Αθήνα αναμένει την απάντηση των Αμερικανών στην LOR που απέστειλε για τις φρεγάτες MMSC αλλά και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Όπως φαίνεται από το τεράστιο πλέον ενδιαφέρον όλων των ‘’μνηστήρων’’ η ‘’ναυμαχία’’ για τις φρεγάτες τείνει να μετατραπεί σε έναν άτυπο διαγωνισμό με κερδισμένο το Πολεμικό Ναυτικό και μόνο αντίπαλο πλέον το χρόνο που πιέζει ασφυκτικά.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube