Weather Icon

Η μεγάλη ανατροπή της Ιστορίας! Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν: “Θα αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία των Αρμενίων”

Η μεγάλη ανατροπή της Ιστορίας! Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν: “Θα αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία των Αρμενίων”

Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα: “Θα αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία των Αρμενίων”

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει στις 24 Απριλίου ότι αναγνωρίζει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία». Η δήλωση έγινε μετά την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν.

Η εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Jalina Porter δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα γεγονότα του 1915 αύριο. Στη συνέντευξη Τύπου, η Πόρτερ είπε, “Μπορείτε να περιμένετε μια δήλωση για αύριο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.”

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Τζο Μπάιντεν είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία χθες  για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την δημοσίευμα του AFP, οι αντιρρήσεις του Ερντογάν δεν άλλαξαν την απόφαση του Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.

Σύμφωνα με την άρθρο του Bloomberg, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση, ήταν αξιοσημείωτο ότι η Τουρκία δεν χαρακτηρίστηκε ως «σύμμαχος».

Συγκεκριμένα για τη συνομιλία των δύο ανδρών αναφέρεται: “Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τονίστηκε το ενδιαφέρον του Προέδρου των ΗΠΑ  για την ενίσχυση της συνεργασίας και τις αποτελεσματικές διμερείς σχέσεις που θα αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες διαφωνίες. Ο ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να αντιμετωπίσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα”.

Εαν ο Τζο Μπάιντεν δηλώσει το Σάββατο ότι αποδέχεται τη «γενοκτονία», θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναγνωρίσει τη «γενοκτονία» ενώ είναι σε υπηρεσία.

Μετά τις διαρροές ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, παρατηρήθηκε πυκνότητα τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του, Antony Blinken, για να συνεννοηθούν για τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο Προέδρων.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın πραγματοποίησε επίσης τηλεφωνική κλήση με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.

Δεν έχει γίνει ακόμη λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο Ronald Reagan ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ, που το 1981 χαρακτήρισε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον των Αρμενίων ως “γενοκτονία”, αλλά σύντομα απέσυρε τον χαρακτηρισμό λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από την Τουρκία.

Πριν από τις 24 Απριλίου,  περισσότερα από 100 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και από τα δύο κόμματα, με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία των Αρμενίων», στη σχετική δήλωση που θα κάνει στις 24 Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε σε συνέντευξη που παρεχώρησε αυτή την εβδομάδα στο Haberturk, ότι η δήλωση του Μπάιντεν δεν θα έχει νομικό αποτέλεσμα, τονόζοπντας όμως ότι θα βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Σχετικό άρθρο: ft.com

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube