REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Απριλίου 2021

Η μάχη στο Λάπι Μεσσηνίας

Η μάχη στο Λάπι Μεσσηνίας

Τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ επιχειρεί εισβολή στην ορεινή Τριφυλία, με πεζούς, ιππείς και πυροβολικό. Προσπαθεί να διαλύσει τους Τριφυλλίους και Αρκάδες, γιατί ήταν απειλή στα πλευρά του, άρπαζαν άλογα, βόδια, καμήλες και αιγοπρόβατα που έβοσκαν γύρω από τα στρατόπεδά του. Στο Λάπι (Ριζοχώριον Δήμου Τριφυλλίας) είχαν συγκεντρωθεί οι Επαναστάτες.

Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης (1793 – 1871) με Υπαρχηγό τον Δημήτριο Παπατσώρη, με 2000 άνδρες οχύρωσαν τα σπίτια στο Λάπι, πριν έρθουν οι Οθωμανοί. Ο αδελφός του Γεώργιος και ο γιος του Αδάμ Παπατσώρης κατέλαβαν με 500 στρατιώτες τους λόφους δεξιά του χωριού, ενώ ο θείος του Δ. Παπαθεοδώρου και ο άλλος του γιος Αναγνώστης Παπατσώρης με 300 στρατιώτες οχυρώθηκαν αριστερά του χωριού. Άλλοι οπλαρχηγοί με 700 στρατιώτες ήταν στα μετόπισθεν . Η συνολική δύναμη ήταν 3.000 άντρες.

Στις 22 Απριλίου έφτασε ο Ιμπραήμ με 15.000 πεζούς Αιγυπτίους, 2.000 Αλβανούς, 150 Μαμελούκους (επίλεκτο στρατιωτικό σώμα, αποτελούμενο από Μουσουλμάνους στρατιώτες-δούλους) και 25 πυροβόλα. Στις 16 Απριλίου είχε στείλει μια πολύ κολακευτική επιστολή με υποσχέσεις για στρατιωτικούς βαθμούς και χρηματική βοήθεια αν υποταχτούν. Την επιστολή αυτή είχαν φέρει στον Γρηγοριάδη τρεις Αλβανοί Αρχιστράτηγοι, οι Galip Bey, Mustafa Bey και Aslan Bey με συνοδεία 100 Αλβανών στρατιωτών κρατώντας λευκή σημαία. Αφού φιλοξενήθηκαν, έλαβαν την παρακάτω απάντηση και επέστρεψαν στο στρατόπεδό τους.

Αρχιστράτηγε Ιμβραήμ Πασά,
Ελάβομεν την επιστολήν σου και σου αποκρινόμεθα ότι περιφρονούμεν τας περί υποταγής προτάσεις σου, διότι κι εγώ και οι λοιποί συμπατριώται μου έχομεν απόφασιν ορκισθέντες να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσαν πατρίδα μας δια πάσης θυσίας. Λοιπόν θα κάμης καλά να αποσυρθής από τον Μωριά, επειδή ματαίως κοπιάζεις. Άκουσον όλα αυτά που σου γράφομεν σήμερον και μη επιμένης διότι και ημείς όλοι θα επιμείνωμεν περισσότερον, και η ζημία θα είναι εναντίον σου.
Λοιπόν σε περιμένομεν προθύμως δια να πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων τουφέκι.
Από του εν τη κώμη Λάπι γενικού στρατοπεδαρχείου των Αρκαδίων.

Ο γενικός στρατιωτικός Αρχηγός

Αθανάσιος Γρηγοριάδης

Οι υπαρχηγοί

Δημ. Παπατσώρης
Δ. Παπαθεοδώρου
Αθανάσιος Γρηγοριάδης
Αδάμ Παπατσώρης
Αναγν. Παπατσώρης
Γεώργιος Συρράκος και
Γεώργιος Γκότζης

Όταν ο Ιμπραήμ έφτασε απέναντι από το χωριό, είχε στα δεξιά του το Αλβανικό και αριστερά του το Αιγυπτιακό πεζικό με τα πυροβόλα. Ο ίδιος με το ιππικό έμεινε πίσω έτοιμος να καταδιώξει τους Έλληνες που ήταν βέβαιος ότι θα υποχωρήσουν. Η μάχη κράτησε 7 ώρες αποκρούστηκαν 9 έφοδοι των Αιγυπτίων. 700 Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 360 τραυματίστηκαν. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 52 νεκροί και 24 τραυματίες.
Με τη δύση του ήλιου ο Ιμπραήμ υποχώρησε και στρατοπέδευσε σε μια πεδιάδα, σε απόσταση 1 1/2 ώρας από τα Σουλιμοχώρια. Οι Έλληνες με τον Αθανάσιο Γρηγοριάδη στρατοπέδευσαν στο χωριό Ψάρι.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube