Weather Icon

Η ιστορία του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Η ιστορία του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Πολλοί έχουμε την εντύπωση ότι το λεγόμενο εμβόλιο της Pfizer είναι αμερικάνικο. Και πράγματι πήρε πρώτα έγκριση στις ΗΠΑ όπου και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλους αριθμούς, με δεύτερη χώρα στην σειρά το ΗΒ.

Αλλά αυτό το εμβόλιο είναι γερμανικής τεχνολογίας, μιας νέας επιχείρησης που ονομάζεται BioNTech και η οποία δημιουργήθηκε μόλις το 2008 με στόχο να βρει φάρμακα που θα γίνονται κατά παραγγελία για κάθε ασθενή καρκίνου. Καταλαβαίνω η βασική ιδέα είναι με βάση το μεταλλαγμένο γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων ενός ασθενούς να παράγονται σωματίδια φορείς ειδικά σχεδιασμένου mRNA που να προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να επιτεθεί ακριβώς και μόνο στα καρκινικά του κύτταρα.
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2008 από ένα παντρεμένο ζευγάρι εθνικά Τούρκων, του Ugur Sahin και της Ozlem Tureci, παιδιά μεταναστών.
Ο μεν πρώτος γεννήθηκε στην Τουρκία και η δεύτερη στις ΗΠΑ αλλά και οι δυο μεγάλωσαν στην Γερμανία όπου χάρηκαν της πολύ καλής ποιότητας δημόσιας παιδείας σε αυτό το φιλελεύθερο κράτος.
Σπούδασαν και οι δυο ιατρική και ακολούθησαν και οι δυο επιστημονική καριέρα με εργασίες ως καθηγητές πανεπιστημίου (κυρίως αυτός) και υπεύθυνοι προγραμμάτων έρευνας (κυρίως αυτή). Τα φιλελεύθερα κράτη διευκολύνουν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και έτσι το 2001 όταν το ζεύγος ήταν 36 και 34 ετών ίδρυσαν την πρώτη τους επιχείρηση Ganymed Pharmaceuticals την οποία το 2016 πούλησαν για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είχαν ήδη ιδρύσει την BioNTech της οποία η αξία σήμερα υπολογίζεται στα 30 δις ευρώ.
Η προσωπική περιουσία του Sahin είναι περίπου 4 δις που τον κάνουν έναν από τους 50 πιο πλούσιους Γερμανούς και έναν από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους το κόσμου. Και όμως το ζευγάρι συνεχίζει να ζει σε απλό διαμέρισμα και να πηγαίνει στην δουλειά του με ποδήλατο. Έγιναν πλούσιοι όχι για το χρήμα αλλά για την χαρά της δημιουργίας.
Όταν έσκασε η πανδημία στις αρχές του 2020 άνοιξε η ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία mRNA για να δημιουργηθεί ένα νέας τεχνολογίας εμβόλιο κατά του ιού. Η ιδέα ήταν παλιά και είχαν υπάρξει ανά τον κόσμο πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια που όμως προχωρούσαν αργά λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Όμως μπρος στην νέα μεγάλη κρίση η ΕΕ αλλά κυρίως η κυβέρνηση της Γερμανίας έδωσαν στην BioNTech μισό δισεκατομμύριο ευρώ το οποίο πολλαπλασίασε την ταχύτητα της έρευνας και επίλυσης προβλημάτων σε βαθμό που σε λίγους μήνες είχαν αρχίσει ήδη οι δοκιμές πρώτης φάσης του νέου εμβολίου.
Ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας mRNA είναι ότι όταν τα τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί η δημιουργία ενός νέου εμβολίου βασικά συνίσταται στον προγραμματισμό ενός διαφορετικού RNA γονοτύπου, κάτι που μπορεί να γίνει σε λίγες μέρες.
Αυτό που καθυστερεί την μαζική χρήση του εμβολίου είναι οι απαραίτητες δοκιμές και ιδίως της τρίτης φάσης που είναι διπλά τυφλές (double-blind) και γίνονται στο πεδίο με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές οπότε απαιτούν μήνες χρόνου.
Πιστεύω ότι όσο ωριμάζει η τεχνολογία και κερδίζουμε εμπειρία το θεσμικό πλαίσιο θα προσαρμοστεί επιτρέποντας την μείωση του χρόνουο παραγωγής ενός νέου εμβολίου από μήνες σε εβδομάδες. Πάντως ούτως ή άλλως η τεχνολογία mRNA (που ανεξάρτητα και ελάχιστα αργότερα τελειοποίησε και η αμερικανική Moderna) θα βοηθήσει εξαιρετικά στην αντιμετώπιση των παραλλαγών του ιού του covid-19. Η επικράτηση πιο κολλητικών και πιο θανατηφόρων παραλλαγών εν πολλοίς εξηγεί γιατί τα πράγματα στην Ευρώπη (που λόγω υπερβολικής προσοχής καθυστέρησε τους εμβολιασμούς) πάνε ιδιαίτερα άσχημα.

Γιατί λέμε ότι το εμβόλιο είναι της Pfizer;

Ήδη από το 2018 η BioNTech είχε συμμαχήσει με τον αμερικανικό γίγαντα Pfizer (την 11η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία του κόσμου – παρεμπιπτόντως με Έλληνα μετανάστη CEO) που έχει τεράστια τεχνογνωσία αλλά και πείρα στην παραγωγή εμβολίων, με αρχικό στόχο την πιθανή παραγωγή εμβολίων mRNA για την εποχική γρίπη – συμμαχία που ενισχύθηκε ειδικά για το εμβόλιο κατά του covid-19 τον Απρίλη του 2020. Καταλαβαίνω ότι η έρευνα και παραγωγή είναι σχετικά ανεξάρτητες διαδικασίες, και ότι υπάρχουν μονάδες (π.χ. στην Ινδία) που μπορούν να παράξουν σε μεγάλες ποσότητες εμβόλια κάποιας δεδομένης τεχνολογίας όταν τους παραγγελθεί.
Το σίγουρο είναι ότι γρήγορα άρχισαν να παράγονται τα εμβόλια της BioNTech τόσο σε μονάδες στις ΗΠΑ (όπου με νόμο απαγορεύθηκε η εξαγωγή εμβολίων) και στην ΕΕ η οποία μέχρι το Μάρτη το 2021 είχε εξάγει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της BioNTech σε πολλά κράτη του κόσμου περιλαμβανομένων 20 εκατομμυρίων δόσεων στο ΗΒ.
Συνολικά η ΕΕ έχει παραγγείλει 500 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου, αρκετές για να εμβολιαστεί πλήρως πάνω του 50% όλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού (με πρόβλεψη για άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις αν χρειαστεί).
Στο μεταξύ η BioNTech κατασκεύασε δική της μονάδα παραγωγής στην μικρή πανεπιστημιούπολη του Marburg (80.000 κάτοικοι).
Αυτή η μονάδα έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει εμβόλια και υπολογίζεται ότι θα παράξει 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους (δηλ. μέχρι τον Ιούνιο). Μόνο αυτή η μονάδα είναι ικανή να παράγει ένα δισεκατομμύριο δόσεις το χρόνο.
Μέσω και άλλων μονάδων η BioNTech υπολογίζει ότι φέτος θα παράξει συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις. Παγκοσμίως έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, σε 65 κράτη εκ των οποίων τα μισά στην Ευρώπη.
Τα γράφω όλα αυτά για μοιραστώ με τον αναγνώστη αυτά τα ενδιαφέροντα δεδομένα που μας δίνουν μια ιδέα πόσο βοηθάει η επιστήμη αιχμής και πως λειτουργούν τα προοδευτικά κράτη. Αλλά και για να αντιληφθούμε όλοι τι τυχεροί είμαστε που επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ ο ελληνικός λαός έχει την ίδια πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια όπως ο γερμανικός λαός (παρότι πρόκειται για γερμανική εταιρία και η γερμανική κυβέρνηση επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του γερμανού φορολογούμενου).
Και πράγματι για να δούμε τι σημαίνει και πως λειτουργεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Βλέπω ότι δυστυχώς στην χώρα μας και ιδίως μεταξύ των κρατικοδίαιτων έχει δημιουργηθεί η ιδέα ότι “αλληλεγγύη” σημαίνει ότι οι άλλοι έχουν υποχρέωση να μας βοηθάν.
Ζω για την ημέρα που στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα δω την Ελλάδα να βοηθάει άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Σημειώσεις:

Η απίθανη ιστορία της Κatalin Kariko!!!

Το 1985 πήγε στις ΗΠΑ από τη χώρα της, την Ουγγαρία. Το 1989, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, άρχισε να μελετά θεραπείες με mRNA.
Οι έρευνές της φαίνονταν άκαρπες και δεν έβρισκαν χρηματοδότηση.
Την εβδομάδα που διεγνώσθη με καρκίνο, το πανεπιστήμιο τής ανακοίνωσε πως αν συνέχιζε να εργάζεται πάνω στο mRNA, θα έχανε το ακαδημαϊκό πόστο της, θα υποβιβαζόταν και θα μειωνόταν σημαντικά ο μισθός της.
Την ίδια περίοδο ο άντρας της δεν μπορούσε να βγάλει βίζα και έπρεπε να μείνει μακριά της για 6 μήνες στην πατρίδα τους, Ουγγαρία.
Επέμεινε, έχασε το πόστο της, και συνέχισε τις έρευνές της.
Τυχαία συνάντησε έναν αναγνωρισμένο ανοσιολόγο, οποίος ενδιαφέρθηκε για τις μελέτες της και μπόρεσε να χρηματοδοτήσει τα πειράματά της. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους.
Το 2005 ο Derrick Rossi, μεταδιδακτορικός στο Στάνφορντ, διάβασε ένα άρθρο τους που αμέσως του κίνησε την περιέργεια.
Το 2010 ο Rossi ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.
Την ίδια περίοδο, αυτή και ο συνεργάτης της κατοχύρωναν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα ευρήματά τους και χορηγούσαν την τεχνολογίας τους σε μια μικρή γερμανική εταιρεία με την επωνυμία BioNTech.
To 2013, το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να της ξαναδώσει ακαδημαϊκό πόστο. Της είπαν ότι δεν είχε την ποιότητα για τη σχολή τους. Όταν τους ανακοίνωσε ότι θα έφευγε για να εργαστεί στη BioNTech, γέλασαν μαζί της λέγοντάς της ότι “η BioNTech δεν έχει καν ιστότοπο”.
Όταν έμαθε για τα αποτελέσματα των δοκιμών της BioNTech είπε με ήρεμη ικανοποίηση:
“Περίμενα ότι θα ήταν πολύ αποτελεσματικό”.
Αυτή είναι η Katalin Kariko και η απίθανη ιστορία της.
Η γυναίκα πίσω από την τεχνολογία του εμβολίου για το οποίο μιλά σήμερα όλος ο κόσμος.

Σχετικό :     Kati Kariko Helped Shield the World From the Coronavirus

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube